Παρουσίαση του βιβλίου «Οι ελλαδέμποροι» από το Αντιφασιστικό Μέτωπο Αργολίδας

 

Το Αντιφασιστικό – Αντιρατσιστικό Μέτωπο Αργολίδας θα παρουσιάσει το βιβλίο του Γιώργου Αλεξάτου «Οι ελλαδέμποροι. Άκρα Δεξιά και φασισμός στην Ελλάδα του 20ού αιώνα», το Σάββατο 30 Νοέμβρη (7 μμ), στο “Πυκνό Παρόν” (Πότι 1 & Ασκληπιού, Ναύπλιο).

 

Αποσπάσματα του βιβλίου θα αφηγηθούν η Ντίνα Καλογεροπούλου και ο Στέλιος Καρατάσος. Την αφήγηση θα συνοδεύσει μουσικά με το βιολί της η Εφραιμία Γιαννακοπούλου.

 

Ποια ήταν η βαρύτητα του φασισμού και συνολικότερα της άκρας Δεξιάς για την Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα;

 

Ποια ήταν τα χαρακτηριστικά του φασισμού και η φυσιογνωμία της ακροδεξιάς παράταξης στη χώρα μας, σε μια περίοδο μεγάλων ιστορικών αναταραχών για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, με πολεμικές περιπέτειες και εμφυλίους, πραξικοπήματα, δικτατορικά καθεστώτα και μεγάλα διαστήματα ελεγχόμενης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας;

 

 

 

Ο συγγραφέας, που θα είναι παρών στην εκδήλωση, προσεγγίζει τα παραπάνω ερωτήματα στο βιβλίο του. Ερευνά και καταθέτει τα ιδιαίτερα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά των φασιστικών κινήσεων, της Ακροδεξιάς και των καθεστώτων έκτακτης ανάγκης, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο των κοινωνικών, πολιτικών και ιδεολογικών διεργασιών που διαμόρφωσαν τον σύγχρονο ελληνικό κοινωνικό σχηματισμό.

 

Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί τον όρο «ελλαδέμποροι» για να χαρακτηρίσει τη μερίδα εκείνη του πληθυσμού που έκανε την εθνοκαπηλεία μέσο βιοπορισμού και πολύ συχνά κοινωνικής ανέλιξης, επαγγελματικής ή πολιτικής καριέρας και πλουτισμού. «Πρόκειται για ένα διαχρονικό χαρακτηριστικό που απαντάται στον κόσμο της άκρας Δεξιάς και των φασιστικών κύκλων, που κατά την περίοδο της Κατοχής διέπρεψαν και με μια άλλη ιδιότητα, αξιοποιώντας τη συνεργασία τους με τους φασίστες κατακτητές για εύκολο πλουτισμό: εκείνα τα χρόνια της δυστυχίας και των μαζικών θανάτων από πείνα, ήταν πολλοί οι δωσίλογοι “ελλαδέμποροι” που πέτυχαν και ως μαυραγορίτες λαδέμποροι», γράφει.

 

 

 

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια