Δήμαρχος Τρικάλων: Τα μυστικά των έξυπνων πόλεων (του Γιώργου Κόνδη)

 

Γράφει ο Γιώργος Κόνδης

 

Έξυπνες πόλεις δεν είναι εκείνες που φορτώνονται τεχνολογικά και γεμίζουν με πομπούς, κεραίες και ηλεκτρονικά συστήματα. Έξυπνες πόλεις είναι οι συνεργατικές, εκείνες που χρησιμοποιούν τις έξυπνες λύσεις για να αποκομίζουν οι δημότες τους έξυπνα αποτελέσματα, οι πόλεις που διαβουλεύονται έξυπνα κάνοντας πράξη όσα από αυτά που προτείνουν οι δημότες τους είναι ενδιαφέροντα.

 

Τα παραπάνω και πολλά άλλα που άρεσαν, ξένισαν, προκάλεσαν ερωτήματα, δημιούργησαν εντυπώσεις, ειπώθηκαν από τον κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, για δεύτερη θητεία Δήμαρχο Τρικάλων, άνθρωπος που θεωρείται πρωτεργάτης των αλλαγών που έφεραν τα Τρίκαλα από μια κάποια πόλη της Θεσσαλίας στην κορυφή του ελληνικού και διεθνούς ενδιαφέροντος, για τις καινοτόμες παρεμβάσεις στην καθημερινότητα της αστικής ζωής και για το πλήθος των «έξυπνων λύσεων» σε σειρά από ζητήματα (αποκομιδή απορριμμάτων, έκδοση πιστοποιητικών, χρήση των υδάτινων πόρων, πολιτισμός, κ.ά), που θεωρούνται βραχνάς για πολλές άλλες.

 

Ο κ. Δ. Παπαστεργίου ήταν καλεσμένος της Ένωσης Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, μιας Ένωσης που έχει πολλές καλές παρεμβάσεις ήδη στο ενεργητικό της και της οποίας ο Πρόεδρος Χρήστος Τερζόπουλος, διδάσκει σε σχολεία της Αργολίδας. Ο κ. Χ. Τερζόπουλος λοιπόν ήταν αυτός που καλωσόρισε τον Δήμαρχο Τρικκαίων, στονπολυχώρο Τέχνης «Φουγάρο» το Σάββατο 16-11-2019 και έθεσε τα πρώτα ερωτήματα σχετικά με το ρόλο της καινοτομίας στην ανάπτυξη μιας περιοχής, ενός Δήμου ή ακόμη και μιας ολόκληρης χώρας!

 

 

Ο Δήμαρχος Τρικάλων έκανε μια εξαιρετική παρουσίαση των βημάτων που έχουν γίνει στην περιοχή και η οποία ανέδειξε θέματα τόσο ενδιαφέροντα ώστε να ξεπερνούν σε σημασία την συνήθη καταμέτρηση των χαρακτηριστικών του όρου «καινοτομία» και να φωτίζουν ακριβώς την ουσία του θέματος: ποια είναι τα μυστικά των έξυπνων πόλεων;

 

 

Η γνώση των δυνατοτήτων της περιοχής, η ιστορία της, οι συνεργασίες με ελληνικούς και διεθνείς φορείς, με Πανεπιστήμια και οι συναινέσεις όχι μόνο στο επίπεδο της πολιτικής και των εκπροσώπων της όσο στο επίπεδο των ίδιων των πολιτών! Έγραψα παραπάνω πως με τα λεγόμενά του ο Δήμαρχος Τρικάλων ξένισε μάλλον το ακροατήριο, καθώς ανέτρεψε κοινότυπα πολιτικά ταμπού με τα οποία ζούμε δεκαετίες τώρα στη χώρα αυτή. «Δεν κληρονομήσαμε καμένη γη από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή» τόνισε, «προσπάθησε να κάνει πράγματα για την πόλη όπως προσπαθούμε κι εμείς» αφήνοντάς μας άφωνους! Δεν παρέλειψε μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις να δηλώσει πως στηρίζεταιστο έργο της προηγούμενης δημοτικής αρχής (π.χ. χρήση του διατηρητέου κτηρίου του Μύλου Ματσόπουλου του 1887)…. Και οι φράσεις που ανέτρεπαν τις πολιτικές κοινοτυπίες συνεχίστηκαν: «Διαβούλευση. Είναι έξυπνο να ακούς τους δημότες σου, ακόμη πιο έξυπνο να κάνεις πράξη όσα από αυτά που σου ζητούν έχουν ενδιαφέρον!», «Οι Δημότες ακούν για έξυπνες λύσεις αλλά δεν βλέπουν έξυπνα αποτελέσματα! Στην είσοδο του Δημαρχείου δημιουργήσαμε το κέντρο ελέγχου, ακριβώς για το λόγο αυτό. Να βλέπουν πως η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει!».

 

 

Αν λοιπόν υπάρχει ρεαλιστική βάση πάνω στην οποία να στηριχτούν καινοτόμες δράσεις που θα πάνε μια κοινότητα ή γενικότερα μια κοινωνία μπροστά, αυτή διαμορφώνεται από συναινέσεις, από πνεύμα συνεργατικότητας και κυρίως, από νοοτροπίες που επιτρέπουν την κατανόηση του σύγχρονου κόσμου και τον συγχρονισμό με αυτόν. Αυτό είναι το «δίδαγμα» της παρουσίασης του Δημάρχου Τρικάλων και της συζήτησης που επακολούθησε.

 

Για όσες και όσους γνωρίζουν καλά την πόλη αυτή ή παρακολουθούν συστηματικά τις καινοτομίες που εφαρμόζονται, όλα αυτά που ακούστηκαν μπορεί να φαίνονται γνωστά. Όμως η επανάληψη κρύβει μικρές εκπλήξεις και κυρίως, την ευχαρίστηση της συζήτησης σχετικά με πολιτικές ή προτάσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν υλικό νέων αναζητήσεων για την αστική ανάπτυξη. Βέβαια μπορεί τα Τρίκαλα είναι πόλη 70.000 κατοίκων, αρκετά μεγαλύτερη από τις αργολικές, αλλά οι πολιτικές δεν μπορεί να είναι ριζικά διαφορετικές. Εξάλλου πολλά από αυτά που ακούστηκαν απασχολούν ήδη το Ναύπλιο, την Επίδαυρο, την Ερμιονίδα και ίσως το Άργος. Ακούσαμε δε με ενδιαφέρον πως συνέργειες σε διάφορα θέματα υπάρχουν ήδη ανάμεσα στο Ναύπλιο και τα Τρίκαλα ή ακόμη με το Λυγουριό!

 

Ενδιαφέρουσα βραδιά, ενδιαφέροντα θέματα, μια κατάμεστη αίθουσα από πολίτες που ενδιαφέρονται να ακούσουν, να σκεφτούν και, ίσως, να δραστηριοποιηθούν περισσότερο και ένας επιπλέον Δημήτρης (ο Δήμαρχος Ναυπλίου κ. Κωστούρος) σε στενή συνεργασία με τον Δήμαρχο Τρικάλων. Συγχαρητήρια στην Ένωση Οικονομολόγων για την πρωτοβουλία.

 

 

 

3 σχόλια

 1. Τι μας λέτε ωρέ Τρικαλινοί ? τι ειν τουτα?????? εμεις στον τόπο μας θα έχουμε μυθολογικό πάρκο με 10000 εργαζόμενους και υδατοδρόμια που θα πεταγόμαστε στην μύκονο και σαντορίνη για καφε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  είμαστε πολυ πιο μπροστά απο εσάς!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  έχετε εσείς βουνό 50 μέτρων που δημιουργήσαμε πρόσφατα από σκουπίδια???????????????
  έχετε??????????????? μπρίτς που έχετε??????????????????????????

  8

  0

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια