Μια στάση πέρα από δίπολα (Άρθρο του Δημήτρη Κοδέλα για προσφυγικό – μεταναστευτικό)

 

του Δημήτρη Κοδέλα

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Δρόμος” του Σαββάτου (9/11/2019)

https://edromos.gr/mia-stasi-pera-apo-dipola/

 

 

Το προσφυγικό/μεταναστευτικό είναι ένα τεράστιο ζήτημα, ζήτημα ανθρωπιστικό, κοινωνικό, γεωπολιτικό που καμία από τις τρεις διαστάσεις δεν μπορεί να απομονωθεί. Άνθρωποι που ξεσπιτώνονται αφού διαλύθηκαν και αποδιοργανώθηκαν οι πατρίδες τους, μια κοινωνία που ζει το μετατραυματικό σοκ της μνημονιακής κατεδάφισης, μια γεωπολιτική συνθήκη όπου οι πρόσφυγες χρησιμοποιούνται ως εργαλείο εκβιασμού, πρόκλησης αστάθειας κι ανοχής στις νέες εφορμήσεις του τουρκικού επεκτατισμού.

 

Αν είναι έτσι, τότε τα πράγματα είναι πιο σοβαρά και σύνθετα από τον τρόπο που αντιμετωπίζονται και η στάση καθενός δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατη ή εγκλωβισμένη σε στερεότυπα και ετεροκαθορισμούς.

 

Όμως, ποια μπορεί να είναι η στάση μας απέναντι στο φαινόμενο; Αρκεί η εκδήλωση της αλληλεγγύης, αδιαφορώντας για τις άλλες δύο πλευρές και συχνά κατηγορώντας την κοινωνία ως ρέπουσα προς τον ρατσισμό, με κίνδυνο μάλιστα να λειτουργεί ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία; Και από την άλλη, πέρα από την ηθική διάσταση, επιλύει έστω και στο ελάχιστο το πρόβλημα, η στοχοποίηση των προσφύγων και μετανάστων ως υπεύθυνων, «λαθραίων» και «εισβολέων»; Τελικά, ποιους εξυπηρετεί είτε η χλεύη της κοινωνικής ανησυχίας είτε, όταν αυτή δεν μπορεί να κατευναστεί, τα πράγματα να ωθούνται περίτεχνα σ’ έναν αποπροσανατολιστικό, πολωτικό, αδιέξοδο και επικίνδυνο κοινωνικό αυτοματισμό και σε διχασμούς που αφήνουν στο απυρόβλητο την πραγματική αντίθεση που είναι ανάμεσα στην κοινωνία και όσους επιδιώκουν ή αποδέχονται τη μετατροπή της χώρας σε ζώνη μόνιμου εγκλεισμού/hot-spot ανθρώπων, που με πρωταγωνίστρια την «Δύση» ξεσπιτώθηκαν;

 

Ο μόνος που ωφελείται είναι το πολιτικό σύστημα, που θέλει να αποφύγει τις ευθύνες του και παριστάνει ότι κάνει διαχείριση του προσφυγικού, αλλά αυτό που επιχειρεί είναι η διαχείριση της κοινωνίας και του πολιτικού κόστους. Από το 2016 κιόλας, όταν η κοινή δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας χαιρετίστηκε από τον τότε πρωθυπουργό ως «διαπραγματευτική επιτυχία» για να φανεί πολύ σύντομα ότι απλά δημιούργησε «Μόριες» και εγκλώβισε τις ροές στη χώρα. Και σήμερα με τη Ν.Δ., που επιχειρεί να δείξει ένα πιο αποφασιστικό πρόσωπο στο εσωτερικό αλλά αναγκάζεται να πολλαπλασιάσει τις «Μόριες» στην ενδοχώρα.

 

Το κοινό και των δύο είναι ότι δεν διανοούνται να απαιτήσουν, με κάθε τρόπο, μια άλλη μεταχείριση της χώρας και των προσφύγων. Δεν απαιτούν από τους θεωρούμενους εταίρους στην Ευρώπη, ακόμα και ασκώντας το δικαίωμα βέτο σε αποφάσεις, το στοιχειώδες, όπως η συνδιαχείριση του προβλήματος και η αναλογική κατανομή προσφύγων και μεταναστών. Μάλιστα, το χάϊδεμα στην Τουρκία συνεχίζεται και κανείς δεν θέλει να χαλάσει τις οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις μαζί της, τη στιγμή που ο Ερντογάν κλιμακώνει τους εκβιασμούς για το προσφυγικό, την εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ και τις απειλές προς την Ελλάδα.

 

Ο ραγιαδισμός είναι ένα αυτοφυές χαρακτηριστικό με ισχυρή παράδοση στην χώρα μας, καθίσταται και μοιραίος όταν βρισκόμαστε μπροστά σε τεράστιες προκλήσεις για την κοινωνία και τη χώρα. Άλλωστε, το πολιτικό σύστημα είναι εξειδικευμένο –μέσα από διαδοχικές κεντροδεξιές ή κεντροαριστερές μεταμορφώσεις και προσαρμογές– στις υποκλίσεις, στο να παίρνει τα εύσημα από τους εταίρους και να δηλώνει περήφανο γι’ αυτό, στο να διαχειρίζεται ήττες αντί να τις αποτρέπει. Όμως το προσφυγικό όπως και η γειτνίαση με μια χώρα που ασκεί μια επεκτατική, φιλοπόλεμη και αυταρχική πολιτική δεν μπορούν να επιλυθούν ούτε να τα διαχειριστούν με ασκήσεις τετραγωνισμού του κύκλου.

 

Για όσους αντιλαμβάνονται τις διαστάσεις των προβλημάτων για τη χώρα και την ταραχώδη και καθοριστική περίοδο που έχουμε μπει, για όποιον ενδιαφέρεται για τους πρόσφυγες και δε συμβιβάζεται με τον ευρωπαϊκό καταμερισμό χώρας φράχτη και εγκλωβισμού, για όποιον κατανοεί την κοινωνική ανησυχία απέναντι σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση και δεν θέλει να δει να αναπτύσσονται ακραίες συμπεριφορές και να εντείνεται η κοινωνική αποδιοργάνωση, πρέπει να αναδειχθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι και να οικοδομηθούν στην κοινωνία ενότητες, επίγνωση και συνεννόηση σε μια κοινή λογική αντιμετώπισης των προβλημάτων και αναζήτησης διεξόδων.

 

 

5 σχόλια

 1. Το παραμύθι που θέλει ολους να τους βαφτίζει , πρόσφυγες πολέμου, πρέπει να σταματήσει..Θα θέσω ενα ερώτημα.Γιατι αυτοί οι εξαθλιωμένοι άνθρωποι (πρόσφυγες πολέμου)-οι υπόλοιποι που έρχονται παράνομα ειναι μονο τυχωδιωκτες -δεν πηγαίνουν στις γειτονικές τους μουσουλμανικές πάμπλουτες χώρες του κόλπου ;;βλ:Ντουμπαι,Καταρ,ΑμπουΝταμπι,Σαουδικη Αραβια,και προτιμούν να θέσουν τους εαυτούς τους και τα παιδια τους σε θανάσιμους κινδύνους οπως περιγράφεται απο τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ; ;(βουνα,θάλασσες,μαφία,αρπαγές παιδιών,εμπόριο οργάνων,βιασμοί ).και έρχονται σε μια χρεοκοπημενη χωρα που θα τους στοιβάξει σε hot spot κολαστήρια ;;Το μονο που θα δεχόμουν να γινει ,θα ηταν η φιλοξενία οικογενειών προσφύγων, οι οποίοι θα έρχονταν υστερα απο κυβερνητική συνεννόηση ,με απευθείας πτήση απο τη Δαμασκο.ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ .Οτι άλλο γίνεται ειναι: 1) εις βάρος της χώρας,2)προς όφελος όσων προσβλέπουν σε μίζες , απ ευθείας αναθέσεις,χρηματοδοτήσεις , και φυσικα μελλοντικούς ψήφους 3) προς ικανοποίηση της ονειρώξης της θολοκουλτουρας των ,κατα κανόνα εύπορων αριστερούληδων που απαιτούν ελεημοσύνη και φιλανθρωπία με τα λεφτά και τις πλάτες των άλλων ..

  6

  2
  • Πρόσφυγες που έρχονται με απευθείας πτήση από την χώρα που εγκαταλείπουν, πρώτη φορά το ακούω. Όμως, ότι άποψη και να έχεις για τις αιτίες μετανάστευσης, το ζήτημα είναι ότι αυτοί έρχονται εδώ για να πάνε σε άλλα κράτη της ΕΕ να χτίσουν μια ζωή και η τελευταία έχει κλείσει τα σύνορά της και σε υποχρεώνει να τους συγκεντρώνεις εδώ. Θα κάνεις κάτι απέναντι σε αυτό ή θα κυνηγάμε την ουρά μας; Από ‘κει και πέρα ψάξου λίγο για το τι ζημιές έχει προκαλέσει η πολιτισμένη Δύση είτε με πολέμους (Αφγανιστάν, Ιράκ, Συρία, Λιβυη) είτε με υποδαύλιση εμφύλιων συγκρούσεων είτε με την οικονομική αφαίμαξή τους.

   4

   0
 2. ΣΥΝΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΩΠΑιΚΗ ΕΝΩΣΗ;;
  ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΜΗΤΡΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ΄Σ;;
  ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟ;;
  ΧΑ! ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ!!

  3

  2
  • Όχι, εγώ λέω να μην απαιτήσουμε να μοιραστούν το πρόβλημα αυτοί που με τους πολέμους τους το δημιούργησαν, αλλά να συμμορφωθούμε στις υποδείξεις τους ως χώρα με στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αυτό είναι αριστερό.

   1

   0
 3. “”ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ”” ;ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΝΝΟΕΙΣ.ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΟΤΙ,ΟΙ

  ΣΥΡΙΟΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ, ΣΧΕΔΟΝ ΤΟ 10% ΟΣΩΝ ΞΕΝΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗ ΜΟΡΙΑ.ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ;

  ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟΙ;

  7

  6

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια