Γράφει ο Χρήστος Καρούζος
δικηγόρος – περιφερειακός σύμβουλος
με την παράταξη «ΝΕΟΙ ΔΡΟΜΟΙ για την Πελοπόννησο»
Με απόφαση της Υπουργού Παιδείας ανεστάλη η λειτουργία 38 Πανεπιστημιακών Τμημάτων σε όλη τη χώρα. Η έναρξη της λειτουργίας των τμημάτων αυτών προβλεπόταν από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, δηλαδή από το αμέσως επόμενο ακαδημαϊκό έτος.
Μεταξύ αυτών, και η λειτουργία του τμήματος Αγροτικής Οικονομίας, που προβλεπόταν να λειτουργήσει στο Άργος ως Τμήμα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Η ίδρυση των σχολών αυτών είχε νομοθετηθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Η αναστολή της λειτουργίας τους, που ουσιαστικά αποτελεί κατάργησή τους, είναι πολιτική πράξη συνεπής προς τα επιδιωκόμενα από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, της οποίας η στόχευση είναι:
1 Προπαγανδιστική συνεχής απαξίωση των δημοσίων Πανεπιστημίων.
2 Αυστηροποίηση των εισαγωγικών εξετάσεων και περιορισμός των εισακτέων, έτσι ώστε ένας μεγάλος αριθμός νέων να μένει εκτός δημοσίων πανεπιστημίων και δωρεάν παιδείας. Θα πρέπει να πληρώνει στα ιδιωτικά πανεπιστήμια τα οποία η κυβέρνηση της Ν.Δ. αγωνιά να ιδρύσει, καθώς και στα υφιστάμενα κολλέγια. Είναι επομένως άμεση η στόχευση για δημιουργία όλο και μεγαλύτερου κοινού-πελατείας που θα πληρώνει υπηρεσίες παιδείας.
3 Περιορισμός και κατάργηση τμημάτων δημοσίων πανεπιστημίων. Μειώνεται κατά τον τρόπο αυτό ο αριθμός αυτών που μετέχουν στη δωρεάν δημόσια παιδεία και μεγεθύνεται ο αριθμός αυτών που θα πληρώνουν ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Δημιουργείται δηλαδή σταθερό «αγοραστικό κοινό» τώρα και στο μέλλον για αγορά υπηρεσιών παιδείας.
Αυτή την κατεύθυνση υπηρέτησε και η κατάργηση της Νομικής Σχολής Πατρών που είχε ιδρύσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Όχι γιατί δήθεν είναι πολλοί οι Δικηγόροι όπως ισχυρίστηκε η κυβέρνηση Ν.Δ.(άλλωστε έρχονται κατά εκατοντάδες από πανεπιστήμια του εξωτερικού και ιδίως της Κύπρου). Απλά γιατί είναι σχολή υψηλής ζήτησης και δεν πρέπει να υπάρχει άλλη μια δημόσια σχολή φοίτησής τους στην Ελλάδα, έτσι ώστε στο άμεσο μέλλον αυτοί που θέλουν να σπουδάσουν νομικά να μην πληρώνουν στην Κύπρο ή όπου αλλού, αλλά να πληρώνουν στην Ελλάδα σε ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα.
Αλλά πάντως να πληρώνουν!
Στην αναπόφευκτη περίπτωση της λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων, είναι δεδομένο ότι οι νόμοι της αγοράς δεν πρέπει να λειτουργούν στο χώρο της Παιδείας. Και μάλιστα με μία κυβέρνηση που υπονομεύει για λόγους εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων το δημόσιο Πανεπιστήμιο.
Τέλος, αναφορικά με τη συστηματική προσπάθεια απαξίωσης των Ελληνικών Δημόσιων Πανεπιστημίων (τα οποία χρειάζονται περαιτέρω βελτιώσεις) θυμάμαι αυτό που έλεγε ο καθηγητής μου τότε στο 1ο Λύκειο Άργους μαθηματικών Δημήτριος Παπαδόπουλος: «Στην Ελλάδα διαθέτουμε ήλιο και παιδεία». Γιατί πράγματι είναι αδιανόητο για Έλληνα φοιτητή θεωρητικών σπουδών να μη γνωρίζει ότι στις 28 Οκτωβρίου 1940 δεν ήμασταν στις παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά ότι αυτός είχε αρχίσει ένα χρόνο πριν (1-9-1939) πράγμα το οποίο αγνοούσε η Υπουργός Παιδείας (με σπουδές σε πανεπιστήμιο εξωτερικού) ή να πιστώνει την αρχή της διάκρισης των εξουσιών στον Ρουσσώ και όχι στον Μοντεσκιέ, όπως ο πρωθυπουργός (με σπουδές σε πανεπιστήμιο εξωτερικού).
Υ.Γ. Το Άργος θα ωφελείτο σε τεράστιο βαθμό από την εγκατάσταση της Σχολής. Όλοι οι Δημότες Άργους γνωρίζουν απόλυτα την αναγκαιότητα και τα οφέλη της Πανεπιστημιακής Σχολής και όσων αυτή σηματοδοτεί και συνεπάγεται. Ο Δήμαρχος Άργους κος Καμπόσος, αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο Άργους, θα πρέπει (κυρίως αυτοί) να κινηθούν για να αποτρέψουν τελικά μια τέτοια δυσμενή εξέλιξη. Πολύ περισσότερο από το κάθε κολυμβητήριο, όνειρο των Αργείων είναι η Πανεπιστημιακή Σχολή στο Άργος.
Άργος, 11-11-2019
Χρήστος Καρούζος
Δικηγόρος-Περιφερειακός Σύμβουλος
με την παράταξη «ΝΕΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ»