Ερώτηση Πουλά στον Κικίλια σχετικά με τη διάθεση και απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ

 

Απαντήσεις και διευκρινήσεις σχετικά με τη διάθεση και την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2007-2013 ζητά ο βουλευτής Αργολίδας και υπέυθυνος του τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Πουλάς, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

 

Ειδικότερα, στο κέιμενο της ερώτησης ο κ. Πουλάς αναφέρει τα εξής:

 

«Είναι ευρέως γνωστό ότι τα κονδύλια που προέρχονται από το ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο των χρηματοδοτήσεων των τομεακών και περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, αποτελούν σημαντικό εργαλείο χρηματοδότησης της δημόσιας υγείας. Τα κονδύλια αυτά υποστηρίζουν για ορισμένο χρονικό διάστημα τη λειτουργία βασικών δομών της δημόσιας υγείας όπως τα ΤοΜΥ, τους οικογενειακούς γιατρούς, προσλήψεις επικουρικών στα νοσοκομεία, προσλήψεις παραϊατρικού προσωπικού, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, υποδομές κ.α., σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο που Υπουργείου Υγείας, που έχει ήδη εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υλοποιείται για τα έτη 2007-2013.

 

Παράλληλα, είναι εξίσου γνωστή η δυσκολία της Χώρας μας στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων για την υποστήριξη των δομών της δημόσιας υγείας. Σύμφωνα με άρθρο του σημερινού υφυπουργού Υγείας κ. Κοντοζαμάνη στον ιστότοπο Liberal.gr στις 19.03.2019 η χώρα μας παρουσίαζε υστέρηση στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2007-2013 κατά 70 εκατομμύρια ευρώ ενώ εμφανίζονταν ως πιστοποιημένες δαπάνες μόλις 21 εκ. € και αδιάθετα κονδύλια ύψους 27 εκ. € από το ΕΟΔΥ.

 

Ερωτάται λοιπόν, ο αρμόδιος υπουργός:

 

1. Ποιες συγκεκριμένες δράσεις χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ 2007-2013 ανά τομεακό και περιφερειακό πρόγραμμα;

 

2. Πως κατανεμήθηκαν οι πόροι του ΕΣΠΑ 2007-2013 ανά τομέα (πχ. Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, Δημόσια Υγεία, Ψυχική Υγεία κτλ) και ανά ταμείο (ΕΚΤ, ΕΤΠΑ, INTERREG) και πόσοι από αυτούς τελικώς απορροφήθηκαν;

 

3. Πόσα από τα κονδύλια αυτά δεσμεύθηκαν και πόσα απορροφήθηκαν σε προσλήψεις ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού στην ΠΦΥ και στα δημόσια νοσοκομεία;

 

4. Πόσα από τα κονδύλια αυτά δεσμεύθηκαν και απορροφήθηκαν σε υποδομές και εξοπλισμό των δημόσιων νοσοκομείων και πόσα στην υποστήριξη των δομών της ΠΦΥ;

 

5. Τελικά πόσα κονδύλια ανά περιφερειακό και τομεακό πρόγραμμα και ανά ταμείο απωλέστηκαν λόγω αδυναμίας απορρόφησης τους;»

 

 

 

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.