Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Ο Όμιλος αλληλεγγύης στους σκηνίτες Ρομά προτείνει για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας

 

Με ανακοίνωσή του ο Όμιλος Αλληλεγγύης στους σκηνίτες Ρομά της περιοχής Ναυπλίου και Άργους «Γκατζούρα» κάνει τις προτάσεις του προς τον νεοϊδρυθέντα σύλλογο των κατοίκων της Νέας Κίου για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας των Ρομά και την εφαρμογή του νόμου.

 

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση:

 

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΝΕΟΙΔΡΥΘΕΝΤΑ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΙΟΥ

(ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ)

 

Καλούμε το σύλλογο των κατοίκων της Νέας Κίου να μην σταθεί μόνο στο ζήτημα της αστυνόμευσης και προστασίας. Έχουν δίκιο πως πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος. Πέραν όμως από την αστυνόμευση που αυτή τη στιγμή φαίνεται ως η μόνη προτεραιότητα υπάρχουν και άλλα δύο πεδία στα οποία πρέπει να αγωνιστούν ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος προκειμένου να λυθεί το χρόνιο αυτό πρόβλημα της εγκληματικότητας των Ρομά. Το πεδίο της εργασίας και το πεδίο της εκπαίδευσης. Γύρω από αυτά τα ζητήματα θα πρέπει κατά τη γνώμη μας να γίνει κάλεσμα στις κοινότητες των Ρομά ώστε να υπάρξει συνεργασία και συνεννόηση για μια μακροπρόθεσμη λύση. Εμείς σαν όμιλος αλληλεγγύης προς τους σκηνίτες Ρομά της περιοχής Άργους και Ναυπλίου είμαστε διατεθειμένοι εάν λάβετε υπόψιν τις προτάσεις μας να βοηθήσουμε ώστε να χτιστεί αυτή η γέφυρα συνενόησης με τις κοινότητες των Ρομά. Επιτρέψτε μας λοιπόν να σας εξηγήσουμε το σκεπτικό μας και τις προτάσεις μας

 

 

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΣΙΓΓΑΝΟΠΑΙΔΩΝ

 

Ο νόμος – που τόσο τον επικαλέστηκαν ξανά και ξανά αρκετοί Κιώτες στην ανοιχτή συνέλευση τους προβλέπει ότι οι διευθυντές των σχολείων ορίζονται ως οι κύριοι υπεύθυνοι για την αναζήτηση των παιδιών Ρομά, την καταμέτρησή τους, την ενημέρωση των γονιών Ρομά και την καθοδήγησή τους ώστε κανένα παιδί να μην μένει εκτός σχολείου. Παρά ταύτα ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου της Νέας Κίου τα τελευταία χρόνια αρνείτο να αναλάβει αυτό το έργο όπως ορίζει ο νόμος. Παρότι στην Νέα Κίο εφαρμόστηκαν οι Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας δεν εξασφαλίστηκε η εγγραφή όλων των παιδιών ρομά στο δημοτικό σχολείο. Αντίστοιχα χαρακτηριστική είναι και η απουσία κοινωνικού λειτουργού που να παρακολουθεί την πορεία τόσων παιδιών Ρομά από τον καταυλισμό της Καρακάξας των οποίων οι πατεράδες είναι έγκλειστοι στις φυλακές. Πόσοι άραγε από όλους αυτούς τους χριστιανούς που σήμερα διαμαρτύρονται για την εγκληματικότητα και για την αντικοινωνική συμπεριφορά των παιδιών Ρομά στην Νέα Κίο ενδιαφέρθηκαν τα τελευταία χρόνια εάν τα παιδιά αυτών των φυλακισμένων μπορούσαν να παρακολουθήσουν το σχολείο;

 

 

Το γεγονός ότι μπήκε αυτό το σχολικό -όπως παρατήρησε κάποιος στην ανοιχτή συνέλευση που διοργανώθηκε στις 16/10- για να μεταφέρει τα παιδιά της Καρακάξας στο σχολείο είναι αποτέλεσμα παρέμβασης της δικής μας ομάδας. Και οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι σε αυτή μας την προσπάθεια όχι μόνο δεν βρήκαμε συμπαραστάτες αλλά αντιμετωπίσαμε και εχθρικότητα αλλά και καχυποψία. Τόσο στην Νέα Κίο όσο και στο Ναύπλιο. Μεγάλη εντύπωση μάλιστα μας έκανε όταν με την είσοδο πολλών παιδιών από τον καταυλισμό της Γλυκειάς στο 4ο δημοτικό σχολείο Ναυπλίου ορισμένα από τα υπόλοιπα μη Ρομά παιδιά έβριζαν τα παιδιά αυτά παρουσία των γονιών τους χωρίς να υπάρχει αντίδραση από μέρους των ενηλίκων μη Ρομά συμπολιτών μας.

 

 

Μένοντας όμως αυτά τα παιδιά εκτός σχολικού συστήματος είναι σαν να ετοιμάζουμε τους αυριανούς εγκληματίες που θα κλέψουνε, θα χτυπήσουν, θα βρίσουνε μη έχοντας εφόδια για να προσαρμοστούν ομαλά στην κοινωνική ζωή.

 

 

Όπως αποδεικνύεται πλέον από πληθώρα επιστημονικών ερευνών γύρω από την κοινωνιολογία της εκπαίδευσης η σχολική αποτυχία και η σχολική διαρροή των παιδιών Ρομά συνδέεται άμεσα με το οικογενειακό περιβάλλον, το μορφωτικό επίπεδο των γονιών και την οικονομική κατάστασή τους. Όταν για παράδειγμα οι περισσότερες γυναίκες Ρομά δεν ξέρουν να γράψουν ούτε το όνομά τους και οι περισσότεροι άνδρες Ρομά είναι στην φυλακή αναπόφευκτα τα μικρά παιδιά Ρομά θα μειονεκτούν μέσα στις τάξεις και το μεγαλύτερο μέρος αυτών θα εγκαταλείψουν το σχολείο. Αντιστοίχως καλούμε όλους τους καλοπροαίρετους κατοίκους της Νέας Κίου να αναλογιστούν πως τα μικρά παιδιά Ρομά μπορούν να έχουν ομαλή φοίτηση στο σχολείο μη έχοντας φωτισμό για να διαβάσουν και νερό για να πλυθούν μέσα στις παράγκες που μεγαλώνουν δίπλα στα ποντίκια και τα φίδια; Η εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης σε όλα τα ελληνόπουλα θεωρείται βασικό δικαίωμα που απορρέει από το σύνταγμά μας. Με το επιχείρημα πως όλοι πρέπει να πληρώνουμε για αυτά τα βασικά αγαθά ορισμένοι Κιώτες υποτιμάνε τις συνέπειες που έχει αυτό για την ομαλή φοίτηση των παιδιών Ρομά στο σχολείο.

 

 

Είναι ευθύνη όλων μας πρώτα και κύρια τα παιδιά των Ρομά – να αρχίσουν να νιώθουν Έλληνες πολίτες και συμπολίτες μας και όχι μέλη μιας αποκλεισμένης κοινότητας. Όπως ακριβώς οι Κιώτες έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται για την εγκληματικότητα και τα παιδιά Ρομά όσο παράδοξο και αν μας ακούγεται πρέπει να καταλάβουμε ότι αντιδράνε στην περιθωριοποίηση που βιώνουν. Το κάνουν όμως με τρόπο αντικοινωνικό. Δυστυχώς αντιμετωπίζοντάς τα ως γύφτους συμμετέχουμε στην περιθωριοποίησή τους και στην αναπαραγωγή της εχθρότητας μεταξύ μας. Τα παιδιά δεν ανήκουν στους γονείς τους ούτε στην κλειστή κοινότητά τους. Τα παιδιά Ρομά είναι περιθωριοποιημένα νεαρά μέλη της κοινωνίας μας και αυριανοί πολίτες που μεγαλώνουν αποκλεισμένοι. Όσο δεν βλέπουνε διέξοδο από αυτή την περιθωριοποίηση θα οδηγούνται στο μονόδρομο της εγκληματικότητας. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν σταματώντας να ρίχνουμε κι άλλα ξύλα στη φωτιά.

 

 

ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

 

Όπως αναφέρθηκε και στην αρχή, υπάρχει το μείζων ζήτημα της ανεργίας και της εκμεταλλευτικής εργασίας. Κάποιος από τους παρευρισκομένους στην ανοιχτή συνέλευση που διοργανώθηκε στην Νέα Κίο στις 16/10 ανέφερε ότι οι Ρομά πριν από 20 χρόνια οργανώνανε συνεργεία για να μαζέψουνε πορτοκάλια. Και μεις θέτουμε το εξής ερώτημα: Μήπως ο λόγος που πλέον δεν το κάνουν αυτό είναι ότι το μεροκάματο στα περιβόλια είναι 15 ευρώ χωρίς ένσημο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ; Παρόλη την εργατική νομοθεσία αυτός είναι ο άγραφος νόμος στα χωράφια. Με τον ερχομό των Πακιστανών, των Αφγανών και των Σομαλών νεαρών μεταναστών στον Αργολικό κάμπο δημιουργήθηκε τα τελευταία 20 χρόνια από τα εργοστάσια και τους μικροαγρότες μια μαύρη αγορά εργασίας που έριξε τα μεροκάματα στα χωράφια και εξευτέλισε την εργασία των αγρεργατών. Έτσι όσοι πρωτύτερα ζούσανε από αυτή την εργασία όπως για παράδειγμα οι Ρομά σήμερα λιμοκτονούνε οικονομικά. Υπάρχουνε επίσης αρκετά συσκευαστήρια όπως του λεγόμενου Μπεντιχαβά που συχνά απασχολούσε Ρομά και τους άφηνε απλήρωτους όπως και όλους τους άλλους εργάτες. Οι περισσότεροι από αυτούς μη γνωρίζοντας γράμματα δεν κατάφερναν με νόμιμα μέσα να καταγγείλουν την εκμετάλλευση αυτή στην Επιθεώρηση εργασίας που ως γνωστόν χωρίς γραπτή καταγγελία δεν παρεμβαίνει.

 

 

Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, προτείνουμε στο σύλλογο της Νέας Κίου να υποστηρίξει τα παρακάτω αιτήματα:

 

 

Άσκηση πίεσης στους διευθυντές των σχολείων και των νηπιαγωγείων ώστε να αναζητάνε και να γράφουνε τα παιδιά Ρομά στο σχολείο όπως ορίζει ο νόμος.

 

Παρέμβαση κοινωνικού λειτουργού στους καταυλισμούς ώστε να επιβλέπεται η ομαλή φοίτηση των παιδιών Ρομά στο Σχολείο.

 

Λειτουργία ειδικών προγραμμάτων καταπολέμησης του αναλφαβητισμού των ενήλικων Ρομά και κυρίως των μανάδων μέσα στους καταυλισμούς με ειδικούς παιδαγωγούς που να μιλάνε την Ρομανί.

 

Κάλεσμα στους Ρομά της Νέας Κίου και της Γλυκειάς ώστε να δημιουργηθεί με την βοήθεια των κατοίκων της Νέας Κίου ενας εργατικός συνεταιρισμός εργατών γης και καρποσυλλεκτών. Και συνεννόηση με τα εργοστάσια ώστε η καρποσυλλογή να γίνεται νόμιμα από αυτόν τον συνεταιρισμό και όχι από παράνομα συνεργεία (που δουλεύουν με αδήλωτους μετανάστες όπως σήμερα) που θα αποτελείται 30% από μετανάστες 30% από Ρομά και 40% από άνεργους του ΟΑΕΔ.

 

 

Αυτές οι προτάσεις αποτελούν απάντηση σε όσους επικαλούνται την νομιμότητα και την ειρήνη.

 

 

Η εγκληματικότητα είναι απόρροια ακριβώς αυτής της παρανομίας και της αδιαφορίας που επικρατεί στο χώρο της εργασίας και της εκπαίδευσης. Αν εννοούν αυτά που λένε οι αγαπητοί γείτονές μας κάτοικοι της Νέας Κίου ας λάβουν σοβαρά υπόψιν τις προτάσεις μας και εν ανάγκη ας καλέσουν μια ανοιχτή συνάντηση ώστε να ακουστεί και μια άλλη πρόταση για μια πραγματική λύση στο πρόβλημά τους.

 

“ΓΚΑΤΖΟΥΡΑ” ΟΜΙΛΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΣΚΗΝΙΤΕΣ ΡΟΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ & ΑΡΓΟΥΣ

 

 

     
4 Σχόλια
 • Avatar
  Diana Wright 30 Οκτωβρίου 2019

  I deeply appreciate the concern for the education of the Roman children, and for the literacy of the women. I have been following the Roman of the area for more than 40 years, and it distresses me that they still seem to want to remain outside the culture, when it offers so many advantages.

  2

  1
 • Avatar
  Τσίου-τσίου 30 Οκτωβρίου 2019

  Υπαρχει ανακρίβεια με τις αμοιβές των εργατών γης, οι οποίες ειναι οι διπλάσιες απο οτι αναφέρεται .Με τα επιδόματα ,την μη πληρωμη παγίων διαβίωσης ,την επετεία ως επαγγελματική δραστηριότητα,το παρεμπόριο ,την μικροεγκληματικότητα αλλα και το οργανωμένο έγκλημα οι Ρομα δεν χρειάζεται να αναζητούν το μεροκάματο μεσω της εργασίας .Απο τις παραπανω πηγές βγάζουν πολυ περισσότερα . Γνωρίζουμε όλοι ότι όταν τελείται το αδίκημα της αμέλειας επίβλεψης ανηλίκου ,απ ευθείας αφαιρείται η επιμέλεια του ανηλίκου τέκνου .Θα μπορουσε με νομοθετική ρύθμιση τα χρηματα των επιδομάτων τέκνων να αφαιρούνται (στις παραπανω περιπτώσεις) και να δίνονται από ευθείας σε είδος οπως ρούχα ,συσσίτιο ,γραφική ύλη ,φροντιστήρια ,απευθείας απο την πολιτεία μεσω προγραμματων μεσα στο σχολειο.

  4

  0
 • Avatar
  Bασίλης 28 Οκτωβρίου 2019

  Όσον αφορά τα συνεργεία που μαζεύουν πορτοκάλια μέχρι πριν από λίγα χρόνια τουλάχιστον η πληρωμή δεν γίνόταν με μεροκάματο αλλά με το τελάρο. Η προφορική συμφωνία (που κατά την εργατική νομοθεσία είναι πλέον παράνομη) ήταν 150 τελάρα 45 ευρώ. Έρχεται δηλαδή 30 λεπτά το τελάρο. Το 2013 είχε γίνει μάλιστα και στάση εργασίας από μετανάστες αγρεργάτες που ζητάγανε 1 ευρώ αμοιβή το τελάρο. Το πρόβλημα για τους αγρεργάτες είναι ακόμη μεγαλύτερο όταν τα περιβόλια είναι μικρά και γίνονται συχνές μετακινήσεις ή όταν πρέπει το συνεργείο να περιμένει τον εργολάβο να φέρει και άλλα τελάρα. Οπότε και γίνεται “σκοτωμός” μεταξύ των διαφορετικών ομάδων να προλάβουν να πάρουν τελάρα. Η ώρα της αναμονής και της μετακίνησης δεν πληρώνεται εφόσον έχει συμφωνηθεί πληρωμή με το τελάρο. Δεν αναγνωρίζεται δηλαδή το δικαίωμα στην υπερωρία και τα λοιπά όπως ορίζει η εργατική νομοθεσία. Αυτό που αναφέρεις για τα 30 ευρώ μεροκάματο και το 8 ωρο ασφαλώς και ισχύει για παράδειγμα στο μάζεμα της ελιάς αλλά όχι στη συλλογή πορτοκαλιών. Το κυρίαρχο αγροτικό προϊόν όμως στον Αργολικό κάμπο που έχει και περισσότερη δουλειά είναι το πορτοκάλι. Η αναφορά στο κείμενο έγινε αν διαβάσεις προσεκτικά με αφορμή αυτό που είπε κάποιος ομιλητής στην ανοιχτή συνέλευση για τα συνεργεία που οργανωνανε πριν από 20 χρόνια οι Ρομά για να μαζέψουνε πορτοκάλια. Το λάθος ίσως του κειμένου είναι ότι γενικεύει αυτή την παρατήρηση. Οπότε δεκτή η διόρθωση. Αυτά τα λίγα ως απάντηση και με σεβασμό πάντα στην διαφωνία.

  3

  0
 • Avatar
  Μανος 27 Οκτωβρίου 2019

  Ωραίο το άρθρο σας,αλλά έχει μερικές ανακρίβειες!ναι να έχουν οι ρομα ρεύμα νερό και φαγητό!που οι περισσότεροι εδώ στην Νέα Κιο τα έχουν.εγώ προσωπικά σαν κάτοικος Νέας Κιου δεν έχω πρόβλημα με.τους ρομα και με τα παραπάνω!με τους παραβάτες έχω είτε αυτοί είναι ρομα η οτιδήποτε άλλο.όσο για την δουλειά που λέτε!έχετε βαθιά μεσάνυχτα,Με κάτω από 30 ευρώ δεν αμείβεται κανένας εργάτης στο χωράφι είτε είναι Πακιστανός είτε είναι οτιδήποτε και 8 ώρες.αυτα που γράφετε για αυτό το θεμα είναι ψέματα.

  3

  0

POST A COMMENT

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.