Το φαινόμενο Ρομά στην Αργολίδα – Ανάμεσα σε δυο σιωπές… (γράφει ο Κυριάκος Σάμιος)

 

Γράφει ο Κυριάκος Σάμιος

 

Παρακολουθώ με πλήρη κατανόηση την οργή και τον θυμό των συμπολιτών μου. Πολύς λόγος, και ακόμη περισσότερες κραυγές σμίγουν στον αγέρα σε ρυθμό διαμαρτυρίας των αγανακτισμένων κατοίκων της Νέας Κίου…

 

Η παραβατικότητα των Ρομά κορυφώνεται και οι αγαπημένοι μου συμπολίτες – συμπολίτισσες δικαίως να έχουν λόγο ανησυχίας και να διαδηλώνουν με τον ένα η με τον άλλο τρόπο αναδεικνύοντας το μέγα κοινωνικό φαινόμενο που λέγεται: Ρομά – Δικαιώματα και υποχρεώσεις..!

 

Ανάμεσα σε δυό σιωπές πολλά ερωτήματα ανακυκλώνονται.

 

Όπως: Η ισότιμη συνύπαρξη ατόμων και ομάδων στην κοινωνική ζωή πέρα από κάθε διάκριση είναι εφικτή; Πώς επιδιώκεται;  Ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις κυρίως όμως και δείγματα γραφής.

 

Η χρονίζουσα παντελώς απουσία της πολιτείας διογκώνει και οξύνει το πρόβλημα, καθιστά δύσκολη την καθημερινότητα των κατοίκων αλλά και των ίδιων των Ρομά..! Η αμφιταλάντευση μας από το “να γίνουμε πιο ανθρώπινοι” έως το “να γίνουμε λιγότερο βάρβαροι” αποδυναμώνει την θέληση μας και λειτουργεί σαν εκκρεμές.

 

Βεβαίως το πρόβλημα των Ρομά δεν είναι σημερινό μήτε αγγίζει μόνο την Νέα Κίο, διευρύνεται σε επίπεδο Νομού Αργολίδας, γι’ αυτό επιβάλλεται συνολική αντιμετώπιση.

 

Έχω την αίσθηση πως η συγκέντρωση προσοχής όλων (Περιφέρεια- Δήμοι-Κάτοικοι – Ρομά) χρειάζεται επιτέλους να στραφεί στην πρόληψη της παραβατικότητας με οργανωμένο σχέδιο.

 

Ωστόσο μια συγκροτημένη πρόταση προϋποθέτει και συγκροτημένη αμερόληπτη εικόνα, γνώση και ιχνηλάτευση της ανθρωπογεωγραφίας που προκύπτει και σηματοδοτείται από το τόξο δράσης των Ρομά στο ΧΘΕΣ-ΣΗΜΕΡΑ- ΑΥΡΙΟ.

 

Γνωρίζουμε άραγε την ιστορία τους, τα χαρακτηριστικά τους;

 

Η συστηματική καταγραφή των ιδιαιτεροτήτων του τσιγγάνικου πληθυσμού (ιστορία, γλώσσα, πολιτιστική ταυτότητα, ήθη, έθιμα κλπ) θα είχε ως αποτέλεσμα την κατανόηση των δομών της κοινότητας τους αλλά και των προβλημάτων που προκύπτουν από την τοποθέτηση τους σαν μειονότητα μέσα σε μία τελείως δομημένη κοινωνία και κουλτούρα όπως η δική μας.

 

Η πολιτεία χρειάζεται με αμείωτο ενδιαφέρον και ειλικρίνεια να σκύψει στο πρόβλημα και να δρομολογήσει άμεσα αναγκαίες πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τους Ρομά και εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να χαραχθεί σχέδιο με διάρκεια και συνεχή ροή.

 

Πέρα από τους ανθρωπιστικούς λόγους που επιβάλλουν ισότιμη αντιμετώπιση, χρειάζεται βαθύτερη γνώση των αιτιών που γεννούν τις εκάστοτε συμπεριφορές.

 

Αναμφίβολα τα οφέλη που απορρέουν από την ομαλή συνύπαρξη διαχέονται στο κοινωνικό σύνολο.

 

Η πράξη έχει δείξει πως μεμονωμένες και αποσπασματικές παρεμβάσεις δεν προσφέρουν λύσεις με προοπτική. Η καταστολή από μόνη της φέρνει αντίθετα αποτελέσματα… Απαραίτητος ο συστηματικός και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός και η άμεση, ουσιαστική παρέμβαση σε θέματα επιμόρφωσης, αγωγής υγείας (πληροφόρηση, ενημέρωση, εμβολιασμοί κλπ), επαγγελματικής κατάρτισης. Κι αν αυτή είναι μια προτεινόμενη συνεχή ροή εκπαίδευσης, ταυτόχρονα υπάρχει μια ακόμη διαδρομή που κρύβει ιστορικά, πολιτισμικά, στοιχεία. Αν όλα δεν λειτουργήσουν αμφίδρομα και σχεδόν μαζί, τότε όχι μόνο στην Αργολίδα αλλά και παντού όπου υπάρχουν Ρομά το τοπίο θα παραμένει στην …ομίχλη του, και μεις απλοί θεατές του έργου..!

 

Ναι, οι Ρομά δεν είναι πρόβλημα είναι …το πρόβλημα! Και κάτω από αυτό το πρίσμα η πολιτεία χρειάζεται ν αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για ανθρώπινα δικαιώματα και ισότιμη συνύπαρξη σε μια δημοκρατική κοινωνία.

 

Κατανοώ την αγανάκτηση τον θυμό και την οργή των αγαπημένων συμπολιτών μου..! Ταυτόχρονα αναρωτιέμαι πως αν δεν μπορούμε ν απαλλαγούμε από τις προδιαθέσεις μας, μήπως είναι καιρός να αναπτύξουμε τουλάχιστον αντισώματα;

 

Εύχομαι με καλή πρόθεση και περίσσεια ανθρωπιά να δοθεί μια διέξοδο χρήσιμη για το κοινωνικό σύνολο..! Αλλιώς ανάμεσα σε δυο σιωπές το φαινόμενο Ρομά θα συντηρείται, επαληθεύοντας τη ρήση που λέει πως το φαινόμενο των τσιγγάνων είναι σαν το φαινόμενο σεισμού: “Όπως συνηθίζουμε το χτύπημα του Εγκέλαδου, παρομοίως συνηθίζουμε και τοtς Ρομά”…

 

… κυρ … σαμ …