Μικρότερη ποσότητα, καλύτερη ποιότητα φέτος για ναβαλίνες, κλημεντίνες

 

Γράφουν οι Μελίνα Ζιάγκου, Γιάννης Σάρρος 

στην ιστοσελίδα www.ypaithros.gr

 

Με τις πρώτες κοπές να τοποθετούνται στα μέσα Οκτωβρίου στις πιο πρώιμες περιοχές, οι καλλιεργητές μιλούν για μια χρονιά που χαρακτηρίζεται από μικρότερες παραγωγές, τόσο σε ομφαλοφόρα πορτοκάλια όσο και στην κυρίαρχη ποικιλία μανταρινιών, την Κλημεντίνη.

 

Το εύρος της ποσοστιαίας μείωσης ποικίλλει, φαίνεται, όμως, ότι η Ναβαλίνα είναι αυτή η οποία παρουσιάζει τη μεγαλύτερη πτώση σε σχέση με πέρσι, αφενός γιατί είναι η χρονιά της μικρής παραγωγής, μετά την περσινή πληθωρική σεζόν, αφετέρου λόγω των μη ευνοϊκών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν κατά την περίοδο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης.

 

Πάντως, κατά γενική ομολογία, σεζόν με τα λιγότερο φορτωμένα δέντρα σημαίνει καλύτερα νούμερα καρπών και –υπό κανονικές συνθήκες– καλύτερη εμπορία.

 

 

Ανεβασμένη φέτος η ποιότητα των καρπών

 

Η μέχρι τώρα πορεία των καλλιεργειών παρουσιάζεται μειωμένη σε σύγκριση με πέρυσι, κατά 20%-30% στην Αργολίδα. Σύμφωνα με τον Στέφανο Μαρινάκη, γεωπόνο από το Άργος, «πέρα από τη μείωση της παραγωγής που παρουσιάζει η φετινή χρονιά και, έτσι όπως εξελίσσεται, δεν διαφαίνονται προς το παρόν κίνδυνοι, οι οποίοι θα μπορούσαν να απειλήσουν την παραγωγή.

 

Η ποιότητα των καρπών είναι σημαντικά ανεβασμένη σε σύγκριση με την περσινή περίοδο και στο τέλος της επόμενης εβδομάδας θα ξεκινήσουν οι πρώτες κοπές πορτοκαλιών

 

Η ποιότητα των καρπών είναι σημαντικά ανεβασμένη σε σύγκριση με την περσινή περίοδο και, όπως εκτιμούμε, στο τέλος της επόμενης εβδομάδας θα ξεκινήσουν οι πρώτες κοπές πορτοκαλιών στην περιοχή μας». Σε ό,τι αφορά το θέμα της φυτοπροστασίας, ο κ. Μαρινάκης ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένος, λόγω της μικρής παρουσίας εντόμων, όπως τα κοκκοειδή και οι μελίγκρες.

 

«Δεν έχουμε έξαρση κάποιων εντόμων που να μας ανησυχεί ιδιαίτερα, όλα θα εξαρτηθούν στο επόμενο διάστημα από τις βροχοπτώσεις που θα έχουμε, καθώς και από την ατμοσφαιρική υγρασία, παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την ανάπτυξη μυκητολογικών προσβολών. Για τον λόγο αυτόν, οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να εφαρμόζουν τα προγράμματα φυτοπροστασίας».

 

Αυτό επιβεβαιώνει από την πλευρά του και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αργολίδας ΡΕΑ, Σπύρος Αντωνόπουλος, ο οποίος κάνει λόγο για μειωμένη μεν παραγωγή, της τάξης του 30% περίπου σε σύγκριση με πέρσι, ωστόσο με πολύ καλά μεγέθη, τα οποία παρατηρούνται μέχρι και στις όψιμες ποικιλίες. Και ο ίδιος επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να εξελιχθούν ομαλά οι καιρικές συνθήκες μέχρι τις κοπές.

 

 

Ανοίγει τον χορό η Αργολίδα για την Κλημεντίνη

 

Σε ό,τι αφορά τα μανταρίνια, και σε αυτά η παραγωγή είναι μειωμένη, αλλά υψηλής ποιότητας. Η έναρξη συλλογής της Κλημεντίνης τοποθετείται στα μέσα Οκτωβρίου, με την Αργολίδα να ανοίγει τον χορό. Κατά 70% λιγότερη Κλημεντίνη, εξαιτίας και των προβλημάτων που αντιμετώπισαν τα δέντρα την περίοδο της καρπόδεσης από τις καιρικές συνθήκες, αναμένει η Αιτωλοακαρνανία, καθώς και η Ηλεία, που αρχίζει να κόβει μετά τις 25 Οκτώβρη.

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο www.ypaithros.gr

 

 

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα σχόλια