Αναφορά του Πέτρου Καρούζου στην Εισαγγελέα για τη βράβευση του Δ. Καμπόσου στις Κάννες

 

Αναφορά στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ναυπλίου σχετικά με τη βράβευση του δημάρχου Άργους – Μυκηνών Δημήτρη Καμπόσου στις Κάννες και τα έξοδα μετάβασης (3.950 ευρώ) τα οποία θα καλύψει ο Δήμος, υπέβαλε ο δημοτικός Σύμβουλος Πέτρος Καρούζος.

 

Ο κ. Καρούζος αναφέρει πως, σύμφωνα με ιστοσελίδες, για να βραβευτεί κάποιος με τα συγκεκριμένα βραβεία θα πρέπει να πληρώσει τέλος εγγραφής και πως η βράβευση αποτελεί αποκλειστικά και μόνο προσωπική του επιλογή του δημάρχου και Δήμος Άργους – Μυκηνών ουδεμία σχέση έχει με την όλη διαδικασία ώστε να καταβάλει χρήματα.

 

Η αναφορά του Πέτρου Καρούζου (με ημερομηνία 1-10-2019) είναι η ακόλουθη:

 

Kα Εισαγγελεύ,
Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Άργους – Μυκηνών ενέκρινε κονδύλιο 3.950 ευρώ για την μετάβαση του Δημάρχου Άργους εις Κάννες της Νότιας Γαλλίας προκειμένου να βραβευθεί από την Επιχειρηματική Συνέλευση της Ευρώπης (ΕΒΑ) η οποία είναι Μ.Κ.Ο. με έδρα την Ουκρανία (όπως προκύπτει από ενημερωτικά site της Μ.Κ.Ο. αυτής).

 

Στα ίδια ενημερωτικά site αναφέρονται οι δραστηριότητες της Μ.Κ.Ο. αυτής που είναι η βελτίωση των δυνατοτήτων δικτύωσης περιφερειακών ηγετών και προώθηση των επιτευγμάτων τοπικών ηγετών.

 

Προκειμένου κάποιος να «βραβευθεί» υποβάλλει αίτηση (sic) και πληρώνει τέλος εγγραφής που μπορεί να φτάσει το ποσό των 9.300 αγγλικών λιρών στο οποίο ποσό περιλαμβάνεται η τιμή του μεταλλίου που θα του απονεμηθεί!!!

 

Σε sites που ακολουθούν την ενημέρωση αυτή υπάρχουν καταγγελίες σε βάρος της Μ.Κ.Ο. αυτής και από τους New York Times για απάτη σε βάρος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, άλλες καταγγελίες για καλοστημένη οργάνωση που λειτουργεί κυρίως σε τριτοκοσμικές χώρες απ’ όπου και οι βραβευόμενοι.

 

Ανεξαρτήτως όμως των καταγγελιών αυτών που πρέπει να ερευνηθούν για να υιοθετηθούν πλήρως από το site της Μ.Κ.Ο. προκύπτει ότι ο Δήμαρχος Άργους υπέβαλλε αίτηση για βράβευση και θα πρέπει να καταβάλλει ή κατέβαλλε ήδη το τέλος για την βράβευση.

 

Έτσι αποτελεί αποκλειστικά και μόνο προσωπική του επιλογή επιθυμώντας να εμφανίσει εις το τριτοκοσμικό Άργος (όπως νομίζει) την βράβευσή του ως αντικειμενική δήθεν διαδικασία εκτίμησης της προσφοράς του.

 

Όμως ο Δήμος Άργους – Μυκηνών ουδεμία σχέση έχει με την όλη διαδικασία ώστε να καταβάλλει χρήματα που είναι χρήματα Αργείων ή επιχορηγήσεις από το Ελληνικό Δημόσιο.

 

Αναφέρω εις Υμάς το ανωτέρω εν όψει της αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Άργους – Μυκηνών ώστε εάν εκταμιευθούν τα χρήματα και Υμείς διαπιστώσετε την τέλεση αξιοποίνων πράξεων να ενεργήσετε τα νόμιμα.

 

Επισυνάπτω sites όπου αναφέρονται στην Μ.Κ.Ο. ΕΒΑ και στις βραβεύσεις και τις 207, 208, 209 και 213/2019 αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής.

 

 

 

 

 

 

2 σχόλια

 1. https://www.ellinikahoaxes.gr/2019/10/07/kamposos-awards/

  Σύμφωνα με τους Times, χρήματα φορολογουμένων θεωρείται ότι έχουν χρησιμοποιηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις για να αγοραστούν τα βραβεία. Δύο Πορτογάλοι δήμαρχοι, ο Fernando Ruas και ο José Maria da Cunha Costa, χρησιμοποίησαν δημόσιο χρήμα για να αποκτήσουν βραβεία για τις «Καλύτερες πόλεις» του 2013. Δημόσιο χρήμα φαίνεται πως χρησιμοποιήθηκε και στην περίπτωση απονομής «βραβείου» στον κινεζικό κρατικό πάροχο ηλεκτρισμού Longyuan, σύμφωνα με δημοσίευμα της South China Morning Post. Το άρθρο μιλάει ευθέως για «απάτη», ενώ ο διευθυντής του παρόχου έλαβε το ίδιο μετάλλιο όπως και ο κ. Καμπόσος.

  Η δικαίωση της έρευνας των Times
  Το 2017 ο EBA υπέβαλε καταγγελία κατά των Times στην IPSO, έναν ανεξάρτητο ελεγκτικό μηχανισμό δημοσιογραφίας στη Βρετανία, για το δημοσίευμα που αποκάλυπτε τη δράση του. Ο ΕΒΑ κατήγγειλε το επίμαχο δημοσίευμα για ανακρίβειες, παρενόχληση και διακρίσεις εις βάρος του. Έπειτα από έρευνα, η IPSO αποφάνθηκε πως δεν στοιχειοθετείται οποιαδήποτε δεοντολογική παράβαση και πως το περιεχόμενο του δημοσιεύματος είναι ακριβές.

  Σε ανάλογα συμπεράσματα έφτασαν το Κέντρο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας της Σερβίας (CINS) και το Κέντρο Αναφοράς για το Οργανωμένο Έγκλημα και τη Διαφθορά (OCCRP). Σε κοινή τους έρευνα, επισημαίνουν πως οργανώσεις που πωλούν βραβεύσεις λυμαίνονται χώρες των Βαλκανίων, κερδίζοντας σημαντικά ποσά από τις εκδηλώσεις. Ανάμεσά τους φιγουράρει ο EBA. Πολλά από αυτά τα «βραβεία» αγοράστηκαν με χρήματα φορολογουμένων.

  Συμπεράσματα:
  Ο ΕΒΑ δεν είναι κάποιος οργανισμός, αλλά μια επιχείρηση που πουλάει βραβεία σε όσους «τσιμπήσουν το δόλωμα».
  ΔΕΝ έχει καμιά σχέση με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, τον ΟΗΕ ή κάποιο άλλο, μικρό η μεγάλο, αναγνωρισμένο οργανισμό.
  ΔΕΝ υπάρχει κανένας διαγωνισμός για τα βραβεία. Όσοι ζητήσουν βραβείο θα το λάβουν, αρκεί να το πληρώσουν.
  Τα βραβεία του ΕΒΑ, με τους εντυπωσιακούς τίτλους, δεν έχουν καμιά αναγνώριση και κανένα κύρος.
  Ξοδεύτηκαν περίπου 9.000€ από δημόσιο χρήμα.
  Ο οποιοσδήποτε μπορεί να αγοράσει, ένα ή περισσότερα βραβεία, ή να γίνει μέλος σε ανύπαρκτους «οργανισμούς» με εντυπωσιακούς τίτλους, αρκεί να έχει την οικονομική δυνατότητα.
  Ακόμη μία φορά, κάποια ΜΜΕ αναπαρήγαγαν ισχυρισμούς χωρίς στοιχειώδη έλεγχο.

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα σχόλια