ΠεΣυ Πελοποννήσου: «Ισοκατανομή των προσφύγων σε όλες τις Περιφέρειες»

 

Η επισήμανση ότι το στρατόπεδο Κορίνθου δεν μπορεί να δεχθεί επιπλέον πρόσφυγες, καθώς οι υποδομές του έχουν φθάσει στα όριά τους, καθώς και το αίτημα για ισοκατανομή των προσφύγων σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, διατυπώνονται –μεταξύ άλλων- στο ψήφισμα που ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.

 

Το σώμα, μετά από εκτεταμένη συζήτηση κατά την συνεδρίασή του χθες Πέμπτη, έκανε αποδεκτό το ψήφισμα που εισηγήθηκε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, στο οποίο επισημαίνονται τα εξής:

 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου

Στην 2η/2019 Συνεδρίασή του, της 26ης/9/2019 και με αφορμή την αύξηση της ροής προσφύγων / μεταναστών και την προσωρινή εγκατάστασή τους στο στρατόπεδο Κορίνθου, ψηφίζει:

 

1. Εκφράζει μεγάλη ανησυχία για την αύξηση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο, σε συνδυασμό με τη διαπιστωμένη ανετοιμότητα της χώρας και την έλλειψη ουσιαστικής πολιτικής αλληλεγγύης από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

 

2. Ζητεί από την κυβέρνηση:

α. Να υπάρξει η καλύτερη δυνατή πολιτική ανθρωπιάς και αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες.

β. Να υπάρξει ισοκατανομή των προσφύγων σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας

γ. Να γίνεται συνεχής ενημέρωση, να ζητείται η άποψη των Δήμων και των Περιφερειών και να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας στην περίπτωση εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών.

δ. Να σταματήσει η εγκατάσταση μεταναστών στο στρατόπεδο Κορίνθου, γιατί έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητές του για επιπλέον φιλοξενία, και

 

3. Θεωρεί ότι είναι δεδομένη η διάθεση των τοπικών κοινωνιών μας και της Περιφέρειάς μας για έκφραση αλληλεγγύης, συμβοήθειας και ουσιαστικής στήριξης στους μετανάστες / πρόσφυγες αρκεί να υπάρξει η αναγκαία προγραμματισμένη εθνική πολιτική.

 

 

Η συνάντηση Νίκα – Χρυσοχοΐδη

 

Το ψήφισμα στο οποίο κατέληξε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, χθες Πέμπτη, ως προς το προσφυγικό θέμα και το ενδεχόμενο επιπλέον αφίξεων προσφύγων για φιλοξενία στο στρατόπεδο της Κορίνθου, μετέφερε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας στη σύσκεψη περιφερειαρχών που πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή το πρωί στην Αθήνα, υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

 

«Πρέπει να εγκαταλειφθεί η λογική των στρατοπέδων η οποία δημιουργεί γκέτο. Επιπλέον, το στρατόπεδο Κορίνθου έχει φτάσει έχει φτάσει στα όριά του» επισήμανε ο περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι θα πρέπει –όπως αναφέρει και το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου- να υπάρξει ισοκατανομή των προσφύγων ανά τις Περιφέρειες της χώρας.

 

Ο Π. Νίκας πρόσθεσε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ξενοδοχειακές μονάδες για να παράσχουν στέγη, εφόσον η Ευρωπαϊκή Ενωση καλύπτει τη σχετική δαπάνη, τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα και για μια γενικότερη διασπορά.

 

Ο περιφερειάρχης σημείωσε πως η χώρα μας «δέχεται ‘εισβολή’ στα ανατολικά της σύνορα», τονίζοντας όμως την ίδια στιγμή ότι «έχουμε υποχρέωση, με ενότητα εθνική και διάθεση αλληλεγγύης και ανθρωπιάς να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα για να μην μετατραπεί σε ένα θέμα που θα φέρει μακροχρόνια ζημιά».

 

Στην σημερινή σύσκεψη, γνωστοποιήθηκε πάντως ότι από την πλευρά της πολιτείας θα συνεχιστούν τα προγράμματα «ΕΣΤΙΑ» που αφορά ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και «HELIOS 2» που προβλέπει ενταξιακές δράσεις και επιδότηση ενοικίου με διάρκεια έξι μήνες για πρόσφατα αναγνωρισμένους πρόσφυγες.

 

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι στις αρχές του ερχόμενου χρόνου θα επαναπροωθηθούν περί τις 10.000 άνθρωποι και πλέον –όπως αναφέρθηκε- δεν θα τίθεται προφυγικό θέμα, καθώς απομένουν μόνο μετανάστες, προερχόμενοι κυρίως από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

 

 

 

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα σχόλια