Ο Θ. Πετράκος για τη μη έγκριση των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων για το ΣΔΙΤ των σκουπιδιών

 

Μετά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στο Πε.Συ. όπου δεν εγκρίθηκαν οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για το ΣΔΙΤ των σκουπιδιών, ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» Θανάσης Πετράκος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

“Τη νίκη τη φέρνουν οι αγώνες.

 

Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Χαμένοι είναι μόνο οι αγώνες που δεν γίνονται. Η απόρριψη από το Πε.Συ. χθες Τετάρτη 25-9-2019, των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων για το ΣΔΙΤ της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι αποτέλεσμα του αγώνα των εκπροσώπων της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» στο προηγούμενο Πε.Συ., της μαζικής και μαχητικής παρουσίας των πολιτών του Δήμου Ευρώτα και του αγώνα των πολιτών της Οιχαλίας και της Παλαιόχουνης, αλλά και όλων ευαίσθητων πολιτών.

 

Η δικαιωμένη προσφυγή τους για τις παρατυπίες και παρανομίες της περιφερειακής αρχής υπό τον κ. Τατούλη, των εκπροσώπων της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» στο προηγούμενο Πε.Συ. Σαράντου Αλεξανδρή και ΣταύρουΧρυσαδάκου είχε ως αποτέλεσμα να «μπλοκάρει» και να διασπάσει το μέτωπο υπέρ του ΣΔΙΤ και των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων των κ.κ. Νίκα –Τατούλη –Δέδε – Μπουντρούκα, με αποτέλεσμα να απορριφθούν απ’ το Πε.Συ. οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις.

 

Ο αγώνας συνεχίζεται για να ανατρέψουμε τη σύμβαση ΣΔΙΤ που είναι σύμβαση ομηρίας, οικονομικής αφαίμαξης και περιβαλλοντικής ζημιάς”.

 

 

Ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» Θανάσης Πετράκος κατά την ομιλία του στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το θέμα των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων τόνισε τα εξής:

 

ΟΙ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΑΛΛΑ Η ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ  ΜΕΝΕΙ.

 

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη, εκτίθεστε με τα θέματα των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων που φέρνετε σήμερα στο ΠΕΣΥΠ. Η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» θα έβαζε ως  τίτλο των θεμάτων 4 και 5 της σημερινής  Συνεδρίασης του Π.Σ. «οι περιφερειάρχες αλλάζουν αλλά η αγάπη για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις μένει» ή «πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρεις».Επιβεβαιώθηκε αυτό που λέγαμε προεκλογικά, ότι δηλαδή δεν υπάρχουν διαφορές επί της ουσίας των πολιτικών μεταξύ του κ. Νίκα και του κ. Τατούλη παρά μόνο στα θέματα του τρόπου διαχείρισης.

 

Είμαστε κύριε Τατούλη ως «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ» περήφανοι για τον αγώνα στο προηγούμενο Πε.Συ. των εκπροσώπων μας Σαράντου Αλεξανδρή και του Σταύρου Χρυσαδάκου, οι οποίοι δεν επέτρεψαν να γίνει η Πελοπόννησος μπανανία και αγωνίστηκαν για την τήρηση της νομιμότητας από τις παρατυπίες που εσείς έχετε κάνει. Αυτό το δρόμο θα ακολουθήσουμε σήμερα και στο μέλλον.

 

Η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» είχε πει προεκλογικά ότι: «δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει πολιτικά την  απαράδεκτη και πρωτοφανή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να προχωρήσουν ωςΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις υπέρ της ΤΕΡΝΑ ΑΕ ώστε να υλοποιηθεί το αντιπεριβαλλοντικό και αντιοικονομικό έργο με ΣΔΙΤ της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η απόφαση αυτή του Υπουργικού Συμβουλίου αποτελεί συμπαιγνία Τσίπρα – Τατούλη – ΤΕΡΝΑ.»

 

Αυτό λέμε και σήμερα,ως γνωστόν εμείς κωλοτούμπες δεν κάνουμε,με μια προσθήκη  ότι προφανώς  όπως ήταν αναμενόμενο την ίδια πολιτική ακολουθεί και η κυβέρνηση Μητσοτάκη ο οποίος πιστός στις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες του και στις μνημονιακές δεσμεύσεις τόνισε ότι πρέπει  να προχωρήσουν γρήγορα τα ΣΔΙΤ της διαχείρισης των απορριμμάτων. Θέτουμε ένα ερώτημα κύριε Νίκα και κύριε Τατούλη: αν υπάρχουν τίτλοι γιατί φέρνετε στο Πε.Συ. να εγκρίνει αναγκαστικές απαλλοτριώσεις;

 

Η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» επιμένει ότι πρέπει να ενταθεί ο αγώνας για να ακυρωθεί έστω και τώρα η διαδικασία του ΣΔΙΤκαι να χρηματοδοτηθούν οι Δήμοι ώστε να προχωρήσουν στο   εναλλακτικό μοντέλο αποκεντρωμένης διαχείρισης με δημόσιο χαρακτήρα και με έμφαση στις πολιτικές πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης και επαναδιαλογής των υλικών.

 

Για αυτό το  λόγο θα καταψηφίσουμε τα θέματα 4 και 5 της σημερινής συνεδρίασης του Πε.Συ. με τα οποία η νέα Περιφερειακή Αρχή  επιδιώκει  να νομιμοποιήσει τις αμαρτωλές μεθοδεύσεις του κ. Τατούλη για αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για τις οποίες έχουμε ως«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» κάνει προσφυγές και έχουμε δικαιωθεί .

 

Καταψηφίζουμε όχι  μόνο για λόγους συνέπειας, όχι μόνο για λόγους αρχής,όχι  μόνο γιατί είχαμε  προβλέψει από το 2011 ότι εκτός του ότι επιλέγεται μια αντιοικονομική για τους πολίτες και αντι-περιβαλλοντική  μέθοδος δε θα λυθεί γρήγορα το πρόβλημα της διαχείρισης των  απορριμμάτων με τις επιλογές που έγιναν τότε.  Θυμίζω ότι τον Απρίλη του 2011 εκ μέρους  της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» είχα τονίσει ότι: «δεν είναι δυνατόν να εκχωρήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο τη  χωροθέτηση  των χώρων της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Εταιρεία». Είχα προειδοποιήσει ότι αυτή η απόφαση θα οδηγήσει σε σκάνδαλα. Δικαιωθήκαμε σε όλες μας τις προβλέψεις. Τώρα αντί να τιμωρηθεί η ανάδοχος για τους ανύπαρκτους τίτλους που προσκόμισε για τις εκτάσεις του έργου, νομιμοποιούνται οι απάτες και  τιμωρούνται οι εξαπατημένοι ιδιοκτήτες με εκμηδένιση των δικαιωμάτων τους. Αυτό ουσιαστικά κάνετε κύριε Νίκα με το να ξαναφέρνετε το θέμα στο Πε.Συ.

 

Κυρίως καταψηφίζουμε διότι:

1) Δεν νομιμοποιούμε την απαράδεκτη απόφαση να γίνουν αναγκαστικές απαλλοτριώσεις υπέρ ιδιωτικής εταιρείας (εν προκειμένω της ΤΕΡΝΑ) διότι περί αυτού πρόκειται επί της ουσίας, ανεξάρτητα πως εμφανίζεται.

 

2) Οι χώροι που έχουν επιλεγεί και της Καλλιρρόης στη Μεσσηνία, της Σκάλας στη Λακωνία και της Παλαιόχουνης στην Αρκαδία είναι ακατάλληλοι διότι έχουν σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα και κινδύνους όπως εμπεριστατωμένα έχει παρουσιαστεί στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο  και από τις επιτροπές αγώνα των κατοίκων και από τους φορείς και από τους συμβούλους της Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου Σαράντο Αλεξανδρή και Σταύρο Χρυσαδάκο, αλλά και από τις προσφυγές που έχουν γίνει. Συνεπώς το να επιμένει και η νέα περιφερειακή αρχή στη χωροθέτηση αυτή είναι και ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο. Οι εκπρόσωποι των κατοίκων και φορέων του Δήμου Ευρώτα οι οποίοι μίλησαν σήμερα στο Πε.Συ. απέδειξαν τους μεγάλους κινδύνους που έχει, αν εγκρίνετε σήμερα τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για την περιοχή της Λακωνίας. Επωμίζεστε μεγάλες ευθύνες διότι μία αστοχία θα καταστρέψει τον υδροφόρο ορίζοντα, συνεπώς θα καταστρέψει τη ζωή στη μισή Λακωνία. Σας προειδοποιούμε μαζί με τους πολίτες και σας καλούμε να καταψηφίσετε τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις και συνεπώς την υλοποίηση τους ΣΔΙΤ.

 

3) Διότι η επιλογή από τον κ. Νίκα να ακολουθήσει το σχέδιο Τατούλη- ΤΕΡΝΑ –Σαμαρά- Τσίπρα και τώρα και Μητσοτάκη  είναι επιλογή εναντίον των πολιτών της Πελοποννήσου και εναντίον του περιβάλλοντος.

 

Διότι ηΣύμβαση για την “Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ”, όχι μόνο πολλαπλασιάζει το κόστος του έργου και την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών, θα υπάρξει τεράστια αύξηση στα τέλη καθαριότητας, 300% ή 400% επιπλέον των συνήθως καταβαλλόμενων, αλλά πολλαπλασιάζει και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος  αφού η ύπαρξη εγγυημένης ποσότητας 150.000 tn σύμμεικτων, που προσφέρεται ως εγγύηση στον ανάδοχο, αποκλίνει από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία υποχρεώνει σε σταδιακή μείωση των αποβλήτων, αλλά αποτελεί και αντικίνητρο για τη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση. Είναι γνωστό ότι οι νέοι Κανονισμοί που θεσπίσθηκαν το 2018 στην ΕΕ, “προβλέπουν ενδιάμεσους στόχους ανακύκλωσης- επαναχρησιμοποίησης 55% ως το 2025, 60% ως το 2030 και 65% ως το 2035”.

 

Καλούμε τους  πολίτες της Πελοποννήσου οι οποίοι θα πληρώσουν ακριβά τη «νύφη»  αλλά  και όλους τους Δήμους της Πελοποννήσου, όλους τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες και φορείς να αντισταθούμε στη συγκεκριμένη σύμβαση  που είναι σύμβαση   ομηρίας , οικονομικής αφαίμαξης  και ανεπανόρθωτης περιβαλλοντικής ζημιάς.Να απαιτήσουμε να εφαρμοστεί  επιτέλους ο  νέος    εθνικός σχεδιασμός 2015, ο οποίος είναι σε ευθεία αντίθεση με το ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου,να ακυρωθεί η σύμβαση ΣΔΙΤ και να υπάρξει  η άμεση χρηματοδότηση των Δήμων από την κυβέρνηση ώστε να προχωρήσουν σε ένα εναλλακτικό μοντέλο αποκεντρωμένης διαχείρισης, με δημόσιο χαρακτήρα και με έμφαση στις πολιτικές πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης και επαναδιαλογής των υλικών.

 

24/9/2019
Θανάσης Πετράκος
Δημοσθένης Δρούγκας

 

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Το Ναύπλιο γιόρτασε την Ευαγγελίστρια

Με κάθε μεγαλοπρέπεια και με την παρουσία πλήθους κόσμου όχι μόνο από το Ναύπλιο αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας, τελέσθηκαν το βράδυ...

Συνάντηση του υποψήφιου βουλευτή Τάκη Παπαϊωάννου με το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Άργους

Συνάντηση με το Δ.Σ. του Εμπορικού και Επιχειρηματικού Συλλόγου Άργους είχε ο υποψήφιος βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Τάκης Παπαϊωάννου. Ο Τάκης Παπαϊωάννου ενημερώθηκε για...

Το Ναύπλιο γιόρτασε την Ευαγγελίστρια

Με κάθε μεγαλοπρέπεια και με την παρουσία πλήθους κόσμου όχι μόνο από το Ναύπλιο αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας, τελέσθηκαν το βράδυ...

Συνάντηση του υποψήφιου βουλευτή Τάκη Παπαϊωάννου με το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Άργους

Συνάντηση με το Δ.Σ. του Εμπορικού και Επιχειρηματικού Συλλόγου Άργους είχε ο υποψήφιος βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Τάκης Παπαϊωάννου. Ο Τάκης Παπαϊωάννου ενημερώθηκε για...

Κουίζ για την Επανάσταση του 1821 στην Αργολίδα

του Γιώργου Νικολόπουλου Η Αργολίδα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821 και στην προσπάθεια για τη δημιουργία του πρώτου ελληνικού Κράτους. Έγιναν σημαντικές μάχες...

Κουίζ για την Επανάσταση του 1821 στην Αργολίδα

του Γιώργου Νικολόπουλου Η Αργολίδα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821 και στην προσπάθεια για τη δημιουργία του πρώτου ελληνικού Κράτους. Έγιναν σημαντικές μάχες...

Καταθέσεις στεφάνων από μαθητές και εκπροσώπους συλλόγων στο Άργος

Καταθέσεις στεφάνων έγιναν το πρωί της Παρασκευής στο Ηρώο της Πλατείας του Αγίου Πέτρου στο Άργος, από μαθητές σχολείων και εκπροσώπους φορέων, με αφορμή...

Επίσκεψη του υποψηφίου βουλευτή Παναγιώτη Ψυχογυιού στην ΕΑΣΑ-Εσπερίδες

Ο υποψήφιος βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Παναγιώτης Ψυχογυιός επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της ΕΑΣΑ-Εσπερίδες και ξεναγήθηκε από τον γενικό διευθυντή κ. Δημάκη. Ο Π. Ψυχογυιός...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Σάββατο 25 Μαρτίου: Ποιοι γιορτάζουν – Κάποια γεγονότα σαν σήμερα

Εικόνες: Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλογεί την σημαία της...

Το Ναύπλιο γιόρτασε την Ευαγγελίστρια

Με κάθε μεγαλοπρέπεια και με την παρουσία πλήθους κόσμου...

Συνάντηση του υποψήφιου βουλευτή Τάκη Παπαϊωάννου με το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Άργους

Συνάντηση με το Δ.Σ. του Εμπορικού και Επιχειρηματικού Συλλόγου...

Νεκρός βρέθηκε ο αγνοούμενος από το Αρτεμίσιο Αρκαδίας

Σε ένα πηγάδι χωραφιού ανάμεσα σε Αρχαίο Ορχομενό και...

Ο Βασίλης Αδρακτάς υποψήφιος με την “Πρωτοβουλία” του Γιάννη Μαλτέζου

Ο Βασίλειος Αδρακτάς του Γεωργίου και της Μαριάννας θα...

Κουίζ για την Επανάσταση του 1821 στην Αργολίδα

του Γιώργου Νικολόπουλου Η Αργολίδα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση...