Ο Θ. Πετράκος για τη μη έγκριση των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων για το ΣΔΙΤ των σκουπιδιών

 

Μετά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στο Πε.Συ. όπου δεν εγκρίθηκαν οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για το ΣΔΙΤ των σκουπιδιών, ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» Θανάσης Πετράκος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

“Τη νίκη τη φέρνουν οι αγώνες.

 

Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Χαμένοι είναι μόνο οι αγώνες που δεν γίνονται. Η απόρριψη από το Πε.Συ. χθες Τετάρτη 25-9-2019, των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων για το ΣΔΙΤ της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι αποτέλεσμα του αγώνα των εκπροσώπων της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» στο προηγούμενο Πε.Συ., της μαζικής και μαχητικής παρουσίας των πολιτών του Δήμου Ευρώτα και του αγώνα των πολιτών της Οιχαλίας και της Παλαιόχουνης, αλλά και όλων ευαίσθητων πολιτών.

 

Η δικαιωμένη προσφυγή τους για τις παρατυπίες και παρανομίες της περιφερειακής αρχής υπό τον κ. Τατούλη, των εκπροσώπων της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» στο προηγούμενο Πε.Συ. Σαράντου Αλεξανδρή και ΣταύρουΧρυσαδάκου είχε ως αποτέλεσμα να «μπλοκάρει» και να διασπάσει το μέτωπο υπέρ του ΣΔΙΤ και των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων των κ.κ. Νίκα –Τατούλη –Δέδε – Μπουντρούκα, με αποτέλεσμα να απορριφθούν απ’ το Πε.Συ. οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις.

 

Ο αγώνας συνεχίζεται για να ανατρέψουμε τη σύμβαση ΣΔΙΤ που είναι σύμβαση ομηρίας, οικονομικής αφαίμαξης και περιβαλλοντικής ζημιάς”.

 

 

Ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» Θανάσης Πετράκος κατά την ομιλία του στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το θέμα των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων τόνισε τα εξής:

 

ΟΙ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΑΛΛΑ Η ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ  ΜΕΝΕΙ.

 

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη, εκτίθεστε με τα θέματα των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων που φέρνετε σήμερα στο ΠΕΣΥΠ. Η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» θα έβαζε ως  τίτλο των θεμάτων 4 και 5 της σημερινής  Συνεδρίασης του Π.Σ. «οι περιφερειάρχες αλλάζουν αλλά η αγάπη για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις μένει» ή «πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρεις».Επιβεβαιώθηκε αυτό που λέγαμε προεκλογικά, ότι δηλαδή δεν υπάρχουν διαφορές επί της ουσίας των πολιτικών μεταξύ του κ. Νίκα και του κ. Τατούλη παρά μόνο στα θέματα του τρόπου διαχείρισης.

 

Είμαστε κύριε Τατούλη ως «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ» περήφανοι για τον αγώνα στο προηγούμενο Πε.Συ. των εκπροσώπων μας Σαράντου Αλεξανδρή και του Σταύρου Χρυσαδάκου, οι οποίοι δεν επέτρεψαν να γίνει η Πελοπόννησος μπανανία και αγωνίστηκαν για την τήρηση της νομιμότητας από τις παρατυπίες που εσείς έχετε κάνει. Αυτό το δρόμο θα ακολουθήσουμε σήμερα και στο μέλλον.

 

Η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» είχε πει προεκλογικά ότι: «δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει πολιτικά την  απαράδεκτη και πρωτοφανή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να προχωρήσουν ωςΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις υπέρ της ΤΕΡΝΑ ΑΕ ώστε να υλοποιηθεί το αντιπεριβαλλοντικό και αντιοικονομικό έργο με ΣΔΙΤ της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η απόφαση αυτή του Υπουργικού Συμβουλίου αποτελεί συμπαιγνία Τσίπρα – Τατούλη – ΤΕΡΝΑ.»

 

Αυτό λέμε και σήμερα,ως γνωστόν εμείς κωλοτούμπες δεν κάνουμε,με μια προσθήκη  ότι προφανώς  όπως ήταν αναμενόμενο την ίδια πολιτική ακολουθεί και η κυβέρνηση Μητσοτάκη ο οποίος πιστός στις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες του και στις μνημονιακές δεσμεύσεις τόνισε ότι πρέπει  να προχωρήσουν γρήγορα τα ΣΔΙΤ της διαχείρισης των απορριμμάτων. Θέτουμε ένα ερώτημα κύριε Νίκα και κύριε Τατούλη: αν υπάρχουν τίτλοι γιατί φέρνετε στο Πε.Συ. να εγκρίνει αναγκαστικές απαλλοτριώσεις;

 

Η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» επιμένει ότι πρέπει να ενταθεί ο αγώνας για να ακυρωθεί έστω και τώρα η διαδικασία του ΣΔΙΤκαι να χρηματοδοτηθούν οι Δήμοι ώστε να προχωρήσουν στο   εναλλακτικό μοντέλο αποκεντρωμένης διαχείρισης με δημόσιο χαρακτήρα και με έμφαση στις πολιτικές πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης και επαναδιαλογής των υλικών.

 

Για αυτό το  λόγο θα καταψηφίσουμε τα θέματα 4 και 5 της σημερινής συνεδρίασης του Πε.Συ. με τα οποία η νέα Περιφερειακή Αρχή  επιδιώκει  να νομιμοποιήσει τις αμαρτωλές μεθοδεύσεις του κ. Τατούλη για αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για τις οποίες έχουμε ως«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» κάνει προσφυγές και έχουμε δικαιωθεί .

 

Καταψηφίζουμε όχι  μόνο για λόγους συνέπειας, όχι μόνο για λόγους αρχής,όχι  μόνο γιατί είχαμε  προβλέψει από το 2011 ότι εκτός του ότι επιλέγεται μια αντιοικονομική για τους πολίτες και αντι-περιβαλλοντική  μέθοδος δε θα λυθεί γρήγορα το πρόβλημα της διαχείρισης των  απορριμμάτων με τις επιλογές που έγιναν τότε.  Θυμίζω ότι τον Απρίλη του 2011 εκ μέρους  της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» είχα τονίσει ότι: «δεν είναι δυνατόν να εκχωρήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο τη  χωροθέτηση  των χώρων της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Εταιρεία». Είχα προειδοποιήσει ότι αυτή η απόφαση θα οδηγήσει σε σκάνδαλα. Δικαιωθήκαμε σε όλες μας τις προβλέψεις. Τώρα αντί να τιμωρηθεί η ανάδοχος για τους ανύπαρκτους τίτλους που προσκόμισε για τις εκτάσεις του έργου, νομιμοποιούνται οι απάτες και  τιμωρούνται οι εξαπατημένοι ιδιοκτήτες με εκμηδένιση των δικαιωμάτων τους. Αυτό ουσιαστικά κάνετε κύριε Νίκα με το να ξαναφέρνετε το θέμα στο Πε.Συ.

 

Κυρίως καταψηφίζουμε διότι:

1) Δεν νομιμοποιούμε την απαράδεκτη απόφαση να γίνουν αναγκαστικές απαλλοτριώσεις υπέρ ιδιωτικής εταιρείας (εν προκειμένω της ΤΕΡΝΑ) διότι περί αυτού πρόκειται επί της ουσίας, ανεξάρτητα πως εμφανίζεται.

 

2) Οι χώροι που έχουν επιλεγεί και της Καλλιρρόης στη Μεσσηνία, της Σκάλας στη Λακωνία και της Παλαιόχουνης στην Αρκαδία είναι ακατάλληλοι διότι έχουν σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα και κινδύνους όπως εμπεριστατωμένα έχει παρουσιαστεί στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο  και από τις επιτροπές αγώνα των κατοίκων και από τους φορείς και από τους συμβούλους της Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου Σαράντο Αλεξανδρή και Σταύρο Χρυσαδάκο, αλλά και από τις προσφυγές που έχουν γίνει. Συνεπώς το να επιμένει και η νέα περιφερειακή αρχή στη χωροθέτηση αυτή είναι και ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο. Οι εκπρόσωποι των κατοίκων και φορέων του Δήμου Ευρώτα οι οποίοι μίλησαν σήμερα στο Πε.Συ. απέδειξαν τους μεγάλους κινδύνους που έχει, αν εγκρίνετε σήμερα τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για την περιοχή της Λακωνίας. Επωμίζεστε μεγάλες ευθύνες διότι μία αστοχία θα καταστρέψει τον υδροφόρο ορίζοντα, συνεπώς θα καταστρέψει τη ζωή στη μισή Λακωνία. Σας προειδοποιούμε μαζί με τους πολίτες και σας καλούμε να καταψηφίσετε τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις και συνεπώς την υλοποίηση τους ΣΔΙΤ.

 

3) Διότι η επιλογή από τον κ. Νίκα να ακολουθήσει το σχέδιο Τατούλη- ΤΕΡΝΑ –Σαμαρά- Τσίπρα και τώρα και Μητσοτάκη  είναι επιλογή εναντίον των πολιτών της Πελοποννήσου και εναντίον του περιβάλλοντος.

 

Διότι ηΣύμβαση για την “Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ”, όχι μόνο πολλαπλασιάζει το κόστος του έργου και την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών, θα υπάρξει τεράστια αύξηση στα τέλη καθαριότητας, 300% ή 400% επιπλέον των συνήθως καταβαλλόμενων, αλλά πολλαπλασιάζει και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος  αφού η ύπαρξη εγγυημένης ποσότητας 150.000 tn σύμμεικτων, που προσφέρεται ως εγγύηση στον ανάδοχο, αποκλίνει από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία υποχρεώνει σε σταδιακή μείωση των αποβλήτων, αλλά αποτελεί και αντικίνητρο για τη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση. Είναι γνωστό ότι οι νέοι Κανονισμοί που θεσπίσθηκαν το 2018 στην ΕΕ, “προβλέπουν ενδιάμεσους στόχους ανακύκλωσης- επαναχρησιμοποίησης 55% ως το 2025, 60% ως το 2030 και 65% ως το 2035”.

 

Καλούμε τους  πολίτες της Πελοποννήσου οι οποίοι θα πληρώσουν ακριβά τη «νύφη»  αλλά  και όλους τους Δήμους της Πελοποννήσου, όλους τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες και φορείς να αντισταθούμε στη συγκεκριμένη σύμβαση  που είναι σύμβαση   ομηρίας , οικονομικής αφαίμαξης  και ανεπανόρθωτης περιβαλλοντικής ζημιάς.Να απαιτήσουμε να εφαρμοστεί  επιτέλους ο  νέος    εθνικός σχεδιασμός 2015, ο οποίος είναι σε ευθεία αντίθεση με το ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου,να ακυρωθεί η σύμβαση ΣΔΙΤ και να υπάρξει  η άμεση χρηματοδότηση των Δήμων από την κυβέρνηση ώστε να προχωρήσουν σε ένα εναλλακτικό μοντέλο αποκεντρωμένης διαχείρισης, με δημόσιο χαρακτήρα και με έμφαση στις πολιτικές πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης και επαναδιαλογής των υλικών.

 

24/9/2019
Θανάσης Πετράκος
Δημοσθένης Δρούγκας

 

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Σύσκεψη στις Μυκήνες για τις Ζώνες Προστασίας του Μνημείου

Σύσκεψη στις Μυκήνες για τις Ζώνες Προστασίας του Μνημείου Σύσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στο παλαιό Δημαρχείο των Μυκηνών παρουσία φορέων και των μελών του Κ.Α.Σ....

Τα προβλήματα των σχολικών κτιρίων της Αργολίδας στη Βουλή από το ΚΚΕ

προβλήματα σχολείων Αργολίδας στη Βουλή από ΚΚΕ Για τα οξυμένα προβλήματα της σχολικής στέγης της Π.Ε. Αργολίδας και τον αντισεισμικό έλεγχο των σχολικών κτιρίων έκαναν...

Απαγορεύσεις κυκλοφορίας και στάθμευσης σε τμήματα του λιμανιού του Ναυπλίου έως τις 2/5

Ανακοινώσεις από το Λιμεναρχείο Ναυπλίου 1. Ανακοινώνεται ότι για την εύρυθμη διεξαγωγή της Αθλητικής Διοργάνωσης "RUN GREECE ΝΑΥΠΛΙΟ 2024" απαγορεύεται η κυκλοφορία και η στάθμευση...

Σύσκεψη στις Μυκήνες για τις Ζώνες Προστασίας του Μνημείου

Σύσκεψη στις Μυκήνες για τις Ζώνες Προστασίας του Μνημείου Σύσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στο παλαιό Δημαρχείο των Μυκηνών παρουσία φορέων και των μελών του Κ.Α.Σ....

Τα προβλήματα των σχολικών κτιρίων της Αργολίδας στη Βουλή από το ΚΚΕ

προβλήματα σχολείων Αργολίδας στη Βουλή από ΚΚΕ Για τα οξυμένα προβλήματα της σχολικής στέγης της Π.Ε. Αργολίδας και τον αντισεισμικό έλεγχο των σχολικών κτιρίων έκαναν...

Απαγορεύσεις κυκλοφορίας και στάθμευσης σε τμήματα του λιμανιού του Ναυπλίου έως τις 2/5

Ανακοινώσεις από το Λιμεναρχείο Ναυπλίου 1. Ανακοινώνεται ότι για την εύρυθμη διεξαγωγή της Αθλητικής Διοργάνωσης "RUN GREECE ΝΑΥΠΛΙΟ 2024" απαγορεύεται η κυκλοφορία και η στάθμευση...

Το νέο ΔΣ του Συλλόγου Μηχανικών Αργους

Ανακοίνωση του Συλλόγου Μηχανικών Αργους Στις 28 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η συνέλευση του Συλλόγου Μηχανικών Αργους. Ταυτόχρονα διεξήχθησαν εκλογές και ανάδειξη νέου προεδρείου του...

Το νέο ΔΣ του Συλλόγου Μηχανικών Αργους

Ανακοίνωση του Συλλόγου Μηχανικών Αργους Στις 28 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η συνέλευση του Συλλόγου Μηχανικών Αργους. Ταυτόχρονα διεξήχθησαν εκλογές και ανάδειξη νέου προεδρείου του...

Σε διαγωνισμό ανακύκλωσης με μεγάλα δώρα συμμετέχουν οι μαθητές του Δήμου Άργους-Μυκηνών

Σε διαγωνισμό ανακύκλωσης οι μαθητές του Άργους Τα σχολεία του Δήμου Άργους-Μυκηνών συμμετέχουν στον μεγάλο εκπαιδευτικό διαγωνισμό ανακύκλωσης που διοργανώνει η TEXAN σε συνεργασία με...

2η στην Ελλάδα η ομάδα χάντμπολ του 2ου Λυκείου Άργους

2η στην Ελλάδα η ομάδα χάντμπολ του 2ου Λυκείου Άργους Mεγάλη επιτυχία για την ομάδα χάντμπολ του 2ου Γενικού Λυκείου Άργους: Κατέκτησε τη 2η θέση...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Δώρο Πάσχα: Πότε πληρώνεται, πώς υπολογίζεται – Ποινικό αδίκημα η μη καταβολή του

Δώρο Πάσχα: Πότε πληρώνεται πώς υπολογίζεται Μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη...

Ημερίδα στον “Δαναό” για το Άργος στην 3η και 2η χιλιετία π.Χ.

Ημερίδα στον "Δαναό" για το Άργος π.Χ. Ημερίδα διοργανώνει ο...

Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων Αργολίδας: “Aπάντηση στο «Διοικητικό Συμβούλιο» του Σ.Ε.Τ.Α.Α”

Ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Κίνησης Εργαζομένων Αργολίδας Στο Δελτίου Τύπου με...

Τροπάρια της Μ. Εβδομάδας στην ποντιακή διάλεκτο στον Άγιο Πέτρο Άργους

Τροπάρια της Μ. Εβδομάδας στην ποντιακή διάλεκτο στον Άγιο...

Εκδήλωση της ΕΣΛΑ και του συλλόγου “Παλαμήδης” για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Η Ένωση Συγγραφέων & Λογοτεχνών Αργολίδας και ο Προοδευτικός...

Ολυμπιακή Φλόγα: Από τους Ναζί μέχρι τους ανούσιους τσακωμούς (Άρθρο του Τόλη Κοΐνη)

Ολυμπιακή Φλόγα: Από τους Ναζί μέχρι τσακωμούς Η Ολυμπιακή λαμπαδηδρομία...