Τα σοβαρά προβλήματα στέγασης σε νηπιαγωγεία του Ναυπλίου επισημαίνει η Λαϊκή Συσπείρωση

 

Στα σοβαρά προβλήματα στέγασης που αντιμετωπίζουν τα νηπιαγωγεία του Δήμου αναφέρεται η Λαϊκή Συσπείρωση Ναυπλίου και ζητά να παρθούν τώρα μέτρα για τη σωστή εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής.

 

80 παιδιά στοιβάζονται στο 1ο Νηπιαγωγείο όπου η αίθουσα που ήταν για την ξεκούραση των παιδιών του ολοήμερου να εχει γίνει και αυτή αίθουσα διδασκαλίας και τα κρεβετάκια τους να είναι τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο στο διάδρομο χωρίς τις απαιτούμενες συνθήκες υγιεινής.

 

Στο 2ο Νηπιαγωγείο, για περίπου 90 παιδιά, δύο αίθουσες διδασκαλίας έχουν τζαμαρία χωρίς παράθυρα και επομένως δεν έχουν επαρκή εξαερισμό και οι λεκάνες στις τουαλέτες είναι μόλις πέντε. Στο προαύλιο, το δάπεδο είναι στρωμένο με χαλίκια και δεν υπάρχουν βρύσες, σκίαση, παγκάκια και κατάλληλα προστατευτικά κάγκελα.

 

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Ναυπλίου:

 

Η φοίτηση όλων των παιδιών σε δομές Προσχολικής Αγωγής και η εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο, δεν είναι απλά και μόνο μια διευκόλυνση των γονιών, αλλά πρωτίστως μια παιδαγωγική και κοινωνική αναγκαιότητα, που αφορά την ανάπτυξη, την εκπαίδευση και τη διαπαιδαγώγηση προνηπίων και νηπίων.

 

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης αιθουσών για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής εμφανίστηκε έντονα και στο δήμο μας. Αυτό είναι αποτέλεσμα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής των τελευταίων κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ), που περικόπτουν τις δαπάνες καιδεν εξυπηρετούν τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών, αλλά και της δημοτικής αρχής που δε διεκδικεί λύσεις.

 

Η «φροντίδα» της δημοτικής αρχής του Ναυπλίου για τα προνήπια και νήπια του 1ου νηπιαγωγείου Ναυπλίου ήταν να «αναβαθμίσει» το διθέσιο νηπιαγωγείο σε τετραθέσιο. Αποτέλεσμα αυτής της «αναβάθμισης» είναι ότι πάνω από 80 παιδιά στοιβάζονται σε ένα νηπιαγωγείο που είναι κατασκευασμένο για να φιλοξενεί σαφώς πολύ λιγότερα παιδιά. Αυτό συνεπάγεται πως η αίθουσα που ήταν για την ξεκουραση των παιδιών του ολοήμερου να εχει γίνει και αυτή αίθουσα διδασκαλίας και τα κρεβετάκια τους να είναι τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο στο διάδρομο χωρίς τις απαιτούμενες συνθήκες υγιεινής. Δεν πληρούνται οι προδιαγραφές που προβλέπουν οι κανονισμοί,επιφάνεια 3 μ2/νήπιο, έτσι η κάθε αίθουσα να επιτρέπει την άνετη δράση 16 παιδιών.

 

Οι συνθήκες στέγασης είναι πολύ χειρότερες στο 2ο νηπιαγωγείο Ναυπλίου που, μετακόμισε πρόσφατα και αντί να μεταφερθεί σε κτίριο που πληροί τις βασικές προδιαγραφές λειτουργίας νηπιαγωγείου, στεγάστηκε σε ισόγειο κατάστημα και εξυπηρετεί περίπου 90 παιδιά. Οι ουσιαστικές ελλείψεις το καθιστούν επικίνδυνο για την ασφάλεια και υγεία των νηπίων, παρά τις τελευταίες βελτιώσεις. Για παράδειγμα δύο αίθουσες διδασκαλίας έχουν τζαμαρία χωρίς παράθυρα και επομένως δεν έχουν επαρκή εξαερισμό. Επιπλέον οι τουαλέτες βρίσκονται σε έναν χώρο (μόλις 5 λεκάνες για 90 παιδιά). Δεν υπάρχει η προβλεπόμενη από τις προδιαγραφές αίθουσα ξεκούρασης για τη λειτουργία του ολοήμερου.

 

Ο προαύλιος χώρος στον οποίο εξυπηρετούνται κυρίως οι κινητικές ανάγκες των παιδιών, η εκτόνωση και αποφόρτιση τους, δεν είναι καταλληλα διαμορφωμένος ώστε και ασφαλής να είναι και να εξυπηρετει τις ανάγκες των παιδιών. Το δάπεδο είναι στρωμένο με χαλίκια και δεν υπάρχουν βρύσες, σκίαση, παγκάκια και κατάλληλα προστατευτικά κάγκελα. Οσό αφορά στη θέρμανση υπάρχουν μόνο κλιματιστικά που και αυτά δεν επαρκούν για τους συγκεκριμένους χώρους.

 

Δυστυχώς αυτά είναι τα πιο τρανταχτά παραδείγματα υποβάθμισης των δημόσιων νηπιαγωγείων στην πόλη μας καθώς κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως τα άλλα νηπιαγωγεία είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες της ηλικίας των παιδιών που φιλοξενούν.

 

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ναυπλίου είχε επισημάνει το πρόβλημα της σχολικής στέγης και την άμεση ανάγκη ανέγερσης νέων σχολικών μονάδων.

 

Απαιτούμε από τη Δημοτική Αρχή να αντιμετωπίσει την προσχολική αγωγή σαν προτεραιότητα και ανάγκη προς όφελος των παιδιών μας και όχι σαν κόστος, με ουσιαστική αναβάθμιση του Δημόσιου Νηπιαγωγείου. Διεκδικούμε δημόσια και δωρεάν παιδεία.

 

 

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα σχόλια