Γκιόλας: Απαιτείται άμεση δράση και συστράτευση όλων για τον έλεγχο λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων

 

Mε αφορμή την πρόσφατη δήλωση του Περιφερειάρχη κ. Νίκα που αναφέρεται στη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων της Περιφέρειας Πελοποννήσου όπου επισημαίνεται ότι θα ελέγχονται δραστικά η τήρηση των όρων αδειοδότησης των μονάδων και η λειτουργία των φίλτρων, προκειμένου να εκλείψει το φαινόμενο της έντονης ρύπανσης που προκαλούν στο περιβάλλον, κάτι που παρατηρείται επί σειρά ετών στις δύο αντίστοιχες μονάδες που βρίσκονται στην παραλιακή ζώνη Ναυπλίου – Νέας Κίου, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας, κ. Γιάννης Γκιόλας, δήλωσε:

 

 

Eίναι εμφανής και ιδιαίτερα οχληρή η ρύπανση που προέρχεται από τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων στο Ναύπλιο και τη γύρω περιοχή επί σειρά ετών.

 

 

Είχαμε επιστήσει την προσοχή των αρμόδιων φορέων και υποβάλει δύο ερωτήσεις από το 2016 ( Α.Π. 3118/12.02.2016) όσο και επανερχόμενος το 2018 (Α.Π. 4253/12.12.2018) ασκώντας κοινοβουλευτικό έλεγχο.

 

 

Οι απαντήσεις που λάβαμε αναφέρονταν στο καθεστώς λειτουργίας αυτών, δηλ. στο ότι απαιτείται η εκπόνηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) και ότι ο έλεγχος των περιβαλλοντικών όρων της δραστηριότητας υπάγεται στην αρμοδιότητα του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Μεταλλείων του ΥΠΕΝ, των αρμόδιων Υπηρεσιών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και Περιφερειών, καθώς και των Κλιμακίων Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος των Περιφερειών (ΚΕΠΠΕ).

 

 

Στις τότε απαντήσεις του, ο Αναπληρωτής Υπουργός, κ. Σωκράτης Φάμελλος, ανέφερε ότι η Περιφέρεια έχει διενεργήσει αυτοψίες και ότι η διαδικασία είναι σε εξέλιξη.

 

 

Επειδή η συναρμοδιότητα όλων των πιο πάνω φορέων και υπηρεσιών ενδεχομένως να προκαλεί δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις, καλούμε τον κ. Περιφερειάρχη να συντονίσει τους ελέγχους, ώστε να διαπιστωθεί εάν τηρούνται οι σε ισχύ περιβαλλοντικοί όροι, καθώς και να μεθοδεύσει και εποπτεύσει τακτικών και αιφνιδιαστικών αυτοψιών και ελέγχων, όπως άλλωστε και ο ίδιος κατηγορηματικά και αυστηρά δεσμεύτηκε, προκειμένου να εκλείψουν οι ρυπογόνες εκπομπές των μονάδων αυτών.

 

 

Επειδή όλοι οι φορείς, συμπεριλαμβανομένου και του δημοτικού συμβουλίου Ναυπλίου, αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής του Ναυπλίου, είναι αποφασισμένοι να μην αποδεχθούν την εξακολούθηση του απαράδεκτου φαινομένου των δύσοσμων και ρυπογόνων εκπομπών για έναν ακόμη χειμώνα, καλούμαστε, με την κοινή μας δράση, να βάλουμε τέλος σε μια κατάσταση που έχει γίνει αφόρητη.

 

 

Συστρατευόμαστε, λοιπόν, με τις πρωτοβουλίες του κ. Νίκα πιστεύοντας ότι οι εξαγγελίες και αυστηρές επισημάνσεις θα συνοδευτούν και από τα αντίστοιχα αποτελεσματικά μέτρα.

 

 

 

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα σχόλια