Η θεατρική παράσταση “Μάμμα Τόνι” στο αντιφασιστικό φεστιβάλ στο Ναύπλιο

 

Στα πλαίσια του Αντιφασιστικού – Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ που διοργανώνει το Αντιφασιστικό – Αντιρατσιστικό Μέτωπο Αργολίδας, την Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη (9 μμ) θα παρουσιαστεί στο θεατράκι  του ΟΣΕ στο Ναύπλιο η παράσταση “Μάμα Τόνι” από την Ομάδα Πείρα(γ)μα.

 

Η Ειρήνη Μελά θα ερμηνεύσει τη γριά Παρτιζάνα “Μάμμα-Τόνι”, ηρωίδα του ομώνυμου αντιφασιστικού μονολόγου της Φράνκα Ράμε, σε μετάφραση-σκηνοθεσία Αγγελικής Κασόλα.

 

Η Ομάδα Πείρα(γ)μα, ανέβασε πέρσι, στα πλαίσια του φεστιβάλ και σε συνεργασία με το τοπικό πανεπιστήμιο στο Ναύπλιο, την παράσταση “Ο Κύκλος των ‘Μάταιων’ Πράξεων” του Σπύρου Τζόκα. Όσοι είχαν την τύχη να την παρακολουθήσουν -και δεν ήταν λίγοι- μάλλον θα συμφωνήσουν ότι ο χαρακτηρισμός “συγκλονιστική” ενδεχομένως και να την αδικεί…

 

 

Λίγα λόγια για τη Φράνκα Ράμε…

 

Στις αρχές της δεκαετίας του 70 η Φράνκα Ράμεέγραψε και ερμήνευσε μια σειρά μονολόγων βασισμένων σε μαρτυρίες υπαρκτώνπροσώπων της ιταλικής αντίστασης στο φασισμό. Κείμενα δυναμικά, καταγγελτικά,έμπηγαν το μαχαίρι στο κόκκαλο. Πρωτοπαρουσιάστηκε με την Φράνκα Ράμε να ενσαρκώνει αυτή τη συγκλονιστική μάνα των ανταρτών στην μεγάλη πλατεία της Παβίας στις 25 Απριλίου του 1971. Της στοίχισαν την απαγωγή και τον βιασμό της το 1973 από σκιώδη φασιστική οργάνωση που δρούσε όπως αποκαλύφθηκε 25 χρόνια αργότερα κατ’ εντολήν της Καραμπινιερίας του Μιλάνου, όταν το έγκλημα τους είχε πλέον παραγραφεί και δεν τιμωρήθηκαν ποτέ. Η Φράνκα Ράμε έδεσε τις πληγές της και συνέχισε πιο μαχητικά και πιο γενναία. Κάνοντας μαζί με τον σύντροφό της Ντάριο Φο ένα υποδειγματικό πολιτικό θέατρο,που έφτανε στις ρίζες (και την έμπυρη δηκτικότητα) του λαϊκού θεάτρου. Συνέχισε να αγωνίζεται πάντα δίπλα του με πείσμα, δυναμισμό κι αγάπη μέχρι και την τελευταία της στιγμή πριν πεθάνει…

 

 

Η υπόθεση του έργου

 

Η «Μάμμα Τόνι» όταν μαθαίνει ότι οι φασίστες περνούν και πάλι από την πόλη της, αυτή τη φορά ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι για να εκφωνήσουν τους λόγους τους στην πλατεία –μίας πόλης που θρήνησε πολυάριθμα θύματα στα χέρια των φασιστών– αγριεύει, σηκώνεται από την πολυθρόνα της,αρπάζει τη μαγκούρα της και ορμάει μονάχη να τους διώξει. Ο μονόλογος αυτός, σχεδόν άγνωστος, ανήκει στην περίοδο των αντιφασιστικών μονολόγων των Φο/Ράμε, βασισμένων σε μαρτυρίες και υπαρκτά πρόσωπα από την Ιταλική Αντίσταση. Μετά τον θάνατο της ηθοποιού, συγγραφέα θεάτρου και πολιτικής ακτιβίστριας Φράνκα Ράμε (29 Μαϊου 2013), η ομάδα πείρα(γ)μα θέλοντας να τιμήσει και να υπενθυμίσει το αντιφασιστικό της έργο, έργο που την στοχοποίησε και που υπήρξε αιτία για την απαγωγή, το βασανισμό και το βιασμό της, παρουσιάζει αυτόν τον σημαντικό μονόλογο μέσα από την ερμηνεία της Ειρήνης Μελά.

 

 

 

 

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα σχόλια