Νέος τρόπος εισαγωγής στις μουσικές σχολές (γράφει ο Βασίλης Καλαγκιάς)

 

 

Γράφει ο Βασίλης Καλαγκιάς
Μουσικολόγος – καθηγητής μουσικής
FB: Βασίλης Καλαγκιάς

 

Οι πανεπιστημιακές μουσικές σχολές στην Ελλάδα καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα της μουσικής. Τα ιδρύματα προσφέρουν στους υποψήφιους μουσικούς και μουσικολόγους ένα πολύ καλό επίπεδο σπουδών. Όσοι θελήσουν να ακολουθήσουν ανώτερες σπουδές στη μουσική, έχουν στη διάθεσή τους αρκετές επιλογές.

 

Από τις 14 Φεβρουαρίου 2019 η εισαγωγή στις μουσικές σχολές θα γίνεται με ειδικού τύπου πανελλαδικές εξετάσεις, όπως ορίζει νέα υπουργική απόφαση.Η απόφαση αφορά μόνο1 στα τμήματα:

 

Μουσικών Σπουδών και Εθνομουσικολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου (Κέρκυρα και Ληξούρι),

 

το τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη), και

 

το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Άρτα).

 

Οι υποψήφιοι θα εξετάζονται μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων, σε τρία μόνομαθήματα:στη Νεοελληνική Γλώσσα (για τα ΓΕΛ) ή στα Νέα Ελληνικά (για τα ΕΠΑΛ), καισε δύο ειδικά μουσικά μαθήματα.

 

Το ένα από τα δύο ειδικά μουσικά μαθήματα είναι η «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία». Σε αυτόο υποψήφιος θα επιλέξεινα εξεταστεί σε ένα μουσικό όργανο ή στη φωνή. Η εξέταση θα περιλαμβάνει κομμάτια α) Λόγιας Δυτικής Μουσικής παράδοσης, β) Jazz ή άλλης σύγχρονης μουσικής έκφρασης και γ) Παραδοσιακής, λαϊκής μουσικής παράδοσης ή βυζαντινής μουσικής.

 

Το δεύτερο μάθημα «Μουσική Αντίληψη και Γνώση» θα περιλαμβάνει την εξέταση του αντικειμένου της Μουσικής Αντίληψης (αναγνώριση μοτίβων, ρυθμικών μέτρων, συγχορδιών, διαδοχής συγχορδιών, μουσικών χροιών), και του αντικειμένου της Μουσικής Γνώσης (Θεωρία Μουσικής, Τονική Αρμονία, στοιχεία Μορφολογίας και Ιστορίας της Μουσικής, στοιχεία βυζαντινής, παραδοσιακής, λαϊκής μουσικής, στοιχεία Μουσικής Τεχνολογίας).

 

Με αυτές τις αλλαγές, αν κάποιος είναι αποφασισμένος να γίνει πτυχιούχος μουσικός σε ένα από τα παραπάνω τμήματα, δεν θα είναι πια υποχρεωμένος να συμμετάσχει στις πανελλήνιες δίνοντας 6 μαθήματα. Οι υποψήφιοι πλέον, θα πρέπει να είναι πολύ καλά προετοιμασμένοι, κυρίως σε ότι αφορά τις μουσικές τους γνώσεις. Άλλωστε, αυτό θα έπρεπε να αποτελεί βασική προϋπόθεση, για την εισαγωγή τους σε αυτές τις σχολές.

 

1 Για τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ και Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ ισχύουν κανονικά οι πανελλαδικές εξετάσεις στα μαθήματα των ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ και σε δύο (2) ειδικά μαθήματα, όπως ίσχυε πάντα.

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα σχόλια