Ο Γ. Γκιόλας ψηφίστηκε α’ αντιπρόεδρος της ειδικής επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος

 

Α’ αντιπρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος εκλέχθηκε ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας.

 

Στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής τοποθετήθηκε ως εξής: “Είναι μέγα λάθος η υπαγωγή του Σωφρονιστικού Συστήματος στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Εγκαταλείπεται το δόγμα της προηγούμενης Κυβέρνησης “Ασφάλεια, ανθρωπισμός, επανένταξη” και εκτείνεται περισσότερο ο τιμωρητικός χαρακτήρας έκτισης των ποινών”.

 

Ο κ. Γκιόλας έθεσε τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τις αποφάσεις της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με την λειτουργία των φυλακών.

 

Παρακολουθείστε την ομιλία του, στο βίντεο που ακολουθεί:

 

 

 

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας, στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος που διενεργήθηκε την 4η/9/2019 στη Βουλή, σε σχέσημε τις γενικές αρχές και την επιδίωξη της σωφρονιστικής καιαντεγκληματικής πολιτικής, έκανε τις εξής βασικές επισημάνσεις:

 

Α. το σωφρονιστικό δίκαιο μελετά και προτείνει τόπους για τηνέκτιση των ποινών κατά της ελευθερίας και σκοπός είναι να μηνέχει μόνον τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά, αντίθετα, να έχεικατεύθυνση ανθρωπιστική και κοινωνική.

 

Β. ο κρατούμενος στερείται την ελευθερία του, διατηρεί όμως, καιπρέπει να διατηρεί, το σύνολο των δικαιωμάτων που απορρέουν από την προσωπικότητα του.

 

Γ. υπάρχει ανάγκη για αναδιαπαιδαγώγηση των κρατούμενων καιγια υιοθέτηση πραγματικών πολιτικών ένταξης για τη μείωση τωνσυνθηκών υποτροπής και την πρόληψη του εγκλήματος,

 

Η κυβέρνηση έχει ήδη προβεί σε πρόχειρες και εσφαλμένεςρυθμίσεις στον εν λόγω τομέα, και ειδικότερα:

 

Α. με τη μεταφορά της ασκούμενης πολιτικής επί των φυλακών καιτου σωφρονιστικού συστήματος από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στοΥπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

 

Β. με τη μη επαναφορά της εποπτείας της «Επανόδου», νομικούπροσώπου ιδιωτικού δικαίου με ιδρυτικό σκοπό την επαγγελματικήκατάρτιση φυλακισμένων και αποφυλακισμένων, η αποκατάσταση, ηοικονομική συμπαράσταση, καθώς και η προετοιμασία καιπροώθηση της εν γένει κοινωνικής τους; επανένταξης και που τόσαέχει προσφέρει στο πεδίο αυτό, στο θεματικό της Υπουργείο,δηλαδή το Δικαιοσύνης,

 

Γ. με την υπαγωγή των αρμοδιοτήτων επί ζητημάτων που άπτονταιτων μεταγωγών και των καταστημάτων κράτησης στο ΥπουργείοΠροστασίας του Πολίτη.

 

Δ. με την ποιοτική υποβάθμιση του Συμβουλίου Φυλακών που επίκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αριθμούσε 11 μέλη, ενώ εφεξής θα αριθμείμόνον 5 στερούμενο κρισίμων ειδικοτήτων. Ε. με την παύση μιας κρίσιμης πηγής χρηματοδότησης, ως αμιγώςκατευθυνόμενης στη δικαιοσύνη, του λεγόμενου «ΤΑΧΔΙΚ» (Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων) και την ανάληψη της διαχείρισής της από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επίσης. Ο βουλευτής, και Α’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, κατέληξε ότιπρέπει να επιβάλλονται εναλλακτικές της στέρησης της ελευθερίαςποινές, όπως η προσφορά κοινωφελούς εργασίας εκ μέρους τωνκρατουμένων.

 

Τέλος, αναφέρθηκε στη συνδρομή άλλων φορέων, όπως πολιτιστικών, κρατικών και μη, που πραγματοποιούν δράσεις γιατην επανένταξη των κρατουμένων και την αποφυγή του φαινομένου ιδρυματισμού των προσώπων αυτών. Λαμπρό παράδειγμα για τηνΠεριφέρεια Αργολίδας, η Σχολή Καλών Τεχνών, με έδρα το Ναύπλιο, που έχει συμβάλει τα μέγιστα στην κατεύθυνση αυτή.

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.