Απαλλαγή αγροτών από τη φορολόγηση των αποζημιώσεων de minimis, ζητά η ΕΑΣ Αργολίδας

 

Με επιστολή προς τον υφυπουργό Οικονομικών, Απ. Βεσυρόπουλο, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας Σπύρος Αντωνόπουλος ζητά απαλλαγή των αγροτών από τη φορολόγηση των αποζημιώσεων de minimis.

 

Όπως αναφέρεται στην επιστολή:

 

Kύρις Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις τόσο της Αργολίδας όσο και της Πελοποννήσου γενικότερα, έχουν πληγεί το τελευταίο διάστημα από έντονα καιρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα την πρόκληση καταστροφών στην αγροτική παραγωγή και τη δραστική μείωση των εισοδημάτων των παραγωγών.

 

Για την ασφαλιστική κάλυψη των φαινομένων αυτών, οι οποίες οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, δεν υπήρξε πρόβλεψη στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο οποίος έχει συνταχθεί σε παλαιότερα έτη με διαφορετικά καιρικά δεδομένα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, το κράτος σε πολλές περιπτώσεις να αποζημιώσει τους παραγωγούς κάνοντας χρήση του Κοινοτικού Κανονισμού 1408/2013 (DE MINIMIS).

 

Τα συγκεκριμένα ποσά που δίνονται μέσω αυτού του Κανονισμού είναι καθαρά αποζημιωτικού χαρακτήρα, καλύπτοντας το κενό που ουσιαστικά υπάρχει στο Κανονισμό του ΕΛΓΑ για τέτοιου τύπου ζημιογόνα αίτια. Τα ποσά αυτά δεν θα πρέπει φυσικά να φορολογούνται. Ούτως ή άλλως, στη σχετική κοινή υπουργική απόφαση ΦΕΚ 2790/4‐7‐2019, αναφέρεται σαφώς πως η ενίσχυση DE MINIMIS χορηγείται ως αποζημίωση για τις ζημιές των μανταρινιών ποικιλίας κλημεντίνης λόγω των βροχοπτώσεων και ομοίως θα πρέπει να αντιμετωπίζεται και φορολογικά. Πιστεύουμε πως ο παραπάνω ισχυρισμός περί φορολογικής απαλλαγής των αποζημιώσεων DE MINIMIS είναι απόλυτα συμβατός με το συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο και πως θα πρέπει και επίσημα να θεσπιστεί με την  έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου που πολιτικά  προΐσταστε.

 

Εκτιμούμε πως έχετε πλήρη αντίληψη των προβλημάτων που προκλήθηκαν στον Αγροτικό κόσμο της  χώρας μας από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και ευελπιστούμε πως θα αντιμετωπίσετε θετικά  το δίκαιο αίτημά μας για φορολογική απαλλαγή των αγροτών για τα ποσά που καταβλήθηκαν μέσω του κανονισμού 1408/2013 (DE MINIMIS), όπως αυτός τροποποιήθηκε με τον ΕΚ 316/2019.

 

Με εκτίμηση
Αντωνόπουλος Σπυρίδων
Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΑΣ Αργολίδας‐ΡΕΑ

 

 

Πίνακας Διανομής:

Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Βεσυρόπουλο Απ.

Κοινοποίηση

1. Υπουργό Α.Α.Τ., κ. Βορίδη Μ.
2. Βουλευτές Ν. Αργολίδας
3. Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Αργολίδας, κ. Μαλτέζο Ι.

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα σχόλια