Δημιουργία τμήματος Παιδικής Χορωδίας στο Λύκειο Ελληνίδων Άργους

 

Μία νέα δράση ξεκινάει στο Λύκειο Ελληνίδων Άργους με τη νέα χορευτική χρονιά… Πρόκειται για τη δημιουργία τμήματος Παιδικής Χορωδίας υπό τη διεύθυνση του Μάριου Καραχάλιου.

 

“Ελάτε να ενώσουμε τις φωνές μας και να χαρούμε τα παιδιά μας να τραγουδούν την απλότητα και την αλήθεια της λαϊκής μας παράδοσης!” αναφέρει στο κάλεσμά του το Λύκειο Ελληνίδων Άργους.

 

Ο Μάριος Καραχάλιος

 

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Άργος. Η αγάπη του για την παράδοση τον έκανε μέλος της οικογένεια του Λυκείου των Ελληνίδων παραρτήματος Άργους απ’ όπου πήρε τα πρώτα του μαθήματα παραδοσιακών χορών όντας μόλις 6 ετών.

 

Η ενασχόλησή του αρχικά με την βυζαντινή μουσική και στην συνέχεια με το κανονάκι τον καθιστούν μέλος της παραδοσιακής μεικτής χορωδίας του Λυκείου και στη συνέχεια βασικό μέλος της παραδοσιακής ορχήστρας της.

 

Το 2013 εισάγεται στο τμήμα λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής του τμήματος καλλιτεχνικών σπουδών με έδρα την Άρτα. Κατά την εκεί του παρουσία γίνεται μέλος του μουσικού συνόλου Narda υπό την διεύθυνση του κ. Μάρκου Σκούλιου και εντρυφεί στην αραβοπερσική θεωρία των μακάμ και τις συνθέσεις Ρωμιών συνθετών της Πόλης. Το 2017 μετακομίζει στην Κωνσταντινούπολη και με το πρόγραμμα erasmus φοιτά στο Istanbul Teknik Universitesi (ITU).

 

Μένει και εργάζεται στην Πόλη, ενώ παράλληλα γίνεται μέλος του συλλόγου μουσικόφιλων του Πέραν ως χορωδός στην βυζαντινή χορωδία και ως μέλος της παραδοσιακής ορχήστρας του πιο ιστορικού και μοναδικού εν ζωή ρωμέικου μουσικού συλλόγου.

 

Επίσης με την άφιξή του στην Πόλη εντάσσεται στους πατριαρχικούς χορούς, πλαισιώνοντας τον δεξιό χορό υπό την καθοδήγηση του Άρχοντα Πρωτοψάλτη του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως κ. Παναγιώτη Νεοχωρίτη. Αργότερα αναλαμβάνει χρέη Λαμπαδάριου στην κοινότητα Νεοχωρίου, μια από τις ωραιότερες και πιο ενεργές κοινότητες του Βοσπόρου. Ταυτόχρονα εμφανίζεται ως χορωδός στο εργαστήρι ρεμπέτικου και παραδοσιακού τραγουδιού των εκδόσεων Ιστός, υπό την διεύθυνση της Φωτεινής Ασινεθ Κοκκάλα. Εργάζεται στο Δημιουργικό εργαστήρι Αγίας Τριάδας Σταυροδρομίου διδάσκοντας μουσική προπαιδεία λαμβάνοντας σημαντικές εμπειρίες από την μειονοτική εκπαίδευση.

 

Έχει συνεργαστεί με αρκετούς μουσικούς της παραδοσιακής και λαϊκής σκηνής όπως ο Πέτρος και ο Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, ο Παναγιώτης Λάλεζας, η Αρετή Κετιμέ και ο Σπύρος Πατράς. Μαθήτευσε στο κανονάκι δίπλα στους Αποστόλη Τσαρδάκα, Θανάση Κουλεντιανό, Serkan Mesut Halili , Aysegul Kostak Toksoy αλλά και δίπλα στους Δημήτρη Μυστακίδη ,Μάρκο Σκούλιο και άλλους.

 

Έχει εμφανιστεί στις εκπομπές «Το αλάτι της γης», «Κυριακή στο χωριό» και στην σειρά «Εν χορδαίς και οργάνοις», του Cosmote History Channel.

 

Το 2018 Πήρε με άριστα το πτυχίο της βυζαντινής μουσικής από το Ελληνικό Ωδείο (παράρτημα Άργους) με καθηγητή τον κ. Ιωάννη Χαβιαρλή ενώ από το 2019 είναι Λαμπαδάριος στην Ιερά Μονή Παναγίας Κατακεκρυμμένης του Άργους, ενώ διδάσκει κανονάκι σε ωδεία του Άργους και του Ναυπλίου και στην σχολή της Μητροπόλεως Αργολίδος.

 

 

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα σχόλια