Συγνώμη από ποιους; (Σχόλιο του Βασίλη Δωροβίνη)

 

του Βασίλη Δωροβίνη

 

Ζητείται να υποβάλουν τη συγνώμη τους όσοι κατέκριναν τη διάλυση των τεσσάρων ιστορικών φανοστατών στο κέντρο του Άργους. Από την πλευρά μου άσκησα τη δέουσα κριτική κυρίως για τα εξής:

 

Υπάρχει νομοθετημένο ιστορικό κέντρο του Άργους από το 1982. Με την «ανάπλαση» παραμορφώθηκε βεβαίως παράνομα, λες και σε ευρωπαϊκή πόλη το κέντρο της είναι άγραφο χαρτί. Κόπηκε το κεντρικό πάρκο της πόλης (19ος αιώνας). Κόπηκε το αιωνόβιο κυπαρίσσι του Καλλέργη (και δεν φυτεύτηκε άλλο). Διαλύθηκαν οι τέσσερις χειροποίητοι μαντεμένιοι φανοστάτες, σύμβολα της πλατείας (19ος αιώνας). Ανατοποθετήθηκαν μόνο δύο, και αυτοί σε άλλη θέση. Στη θέση τους φιγουράρουν φτηνιάρικοι, βιομηχανοποιημένοι, «μοδέρνοι». Κόπηκαν όλα τα δέντρα εμπρός στο μουσείο και ο εκεί χώρος βράζει.

 

Για τα υπόλοιπα άλλα μπορούμε να συζητήσουμε, ώστε το κέντρο του Άργους να μην παρουσιάζει εικόνα επαρχιακής πόλης της Ζιμπάμπουε.

 

Συγνώμη λοιπόν, δεν ζητώ. Αντίθετα να τη ζητήσουν όσοι δίχως ευαισθησία και γνώση, αλλά και χωρίς ντροπή, έκαμαν τις απαράδεκτες επεμβάσεις. Θυμίζω ότι γενικά με τις αναπλάσεις προστίθενται δέντρα, δεν αφαιρούνται! Και με την ευκαιρία, επειδή σε ενάμιση χρόνο κλείνουν δύο αιώνες από την Επανάσταση, παραπέμπω στο προηγούμενο εύλογο άρθρο μου στα «Αργολικά».

 

YΓ: Η δημοσιευόμενη φωτογραφία υπογραμμίζει τη λανθασμένη τοποθέτηση των φανοστατών. Οπτικά καλύπτουν απαράδεκτα την πρόσοψη του Δημαρχείου (Ανώτατου Δικαστηρίου επί Καποδίστρια) υπογραμμίζοντας την απαράδεκτη διαφορά κλίμακας. Ήξεραν πολύ καλά τον 19ο αιώνα πού τους τοποθέτησαν ώστε να μη δημιουργείται κομφούζιο.