Η ομιλία του Παναγιώτη Νίκα στην ορκωμοσία του ΠεΣυ Πελοποννήσου

 

Το μεσημέρι της Κυριακής 25 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Ε. Νίκα και του Περιφερειακού Συμβουλίου, στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης.

 

Στην ομιλία του, ο νέος περιφερειάρχης ανέφερε:

 

Θερμά σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας και τις ευχές σας αυτή τη συμβολική ημέρα. Σας ευχαριστώ για την αγάπη και την υποστήριξή σας στις πρόσφατες εκλογές.

 

Υπόσχομαι πως θα ανταποδώσουμε αυτήν την αγάπη και τη στήριξη με το λόγο και το έργο μας, με την ανταπόκριση στις ελπίδες και τις προσδοκίες σας και αυτό θα γίνει:

 

• με τη μελέτη και την επίλυση προβλημάτων
• με τη συνεργασία
• με την αξιοποίηση των πολύτιμων πόρων στην κατεύθυνση της παραγωγής σημαντικών έργων, που θα αυξήσουν το εισόδημα και θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής μας
• με την αξιοκρατία και τη δικαιοσύνη στη διοίκηση
• με δράσεις υποστήριξης του συμπολίτη μας, που βρίσκεται στην ανάγκη, στη φτώχεια, στην αναπηρία.

 

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανταπόκριση στις προσδοκίες σας είναι η συνεργασία μας στην πράξη με τις άλλες παρατάξεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με την Κυβέρνηση, όλους τους Βουλευτές της Περιφέρειάς μας, τους Δημάρχους, τους εκπροσώπους των Φορέων, τις άλλες Περιφέρειες στην Ελλάδα και την Ευρώπη, την Εκκλησία μας. Συνεργασία στη βάση της ισοτιμίας, χωρίς καμία υστεροβουλία και με επίγνωση πως η Περιφέρεια είναι ένας αυτοδιοικητικός θεσμός, με τις προβλεπόμενες από το Σύνταγμα και από το Νόμο αρμοδιότητες και όχι ένα κρατίδιο σε μία ομόσπονδη χώρα, που ευτυχώς δεν είμαστε. Είμαστε αυτοδιοίκηση και αυτοδιοικητικοί και έχουμε επίγνωση των ορίων της δράσης μας.

 

 

Συνεργασία σημαίνει να αναγνωρίζεις και να σέβεσαι το ρόλο και το έργο των άλλων παρατάξεων, να ενημερώνεις τους Βουλευτές για έργα και δράσεις που αφορούν στο Νομό και την Περιφέρεια, να σέβεσαι το έργο και την προσφορά Δημάρχων και Δήμων, να έχεις συνείδηση της διαχρονικής προσφοράς της Εκκλησίας στο έθνος και να στηρίζεις το πνευματικό της έργο.

 

 

Η συνεργασία, για να υπάρχει και να αποδίδει, έχει ανάγκη από ταπεινοφροσύνη, αλληλοσεβασμό, επίγνωση του ρόλου και της αποστολής καθενός, ανιδιοτέλεια και ευθύτητα.

 

Κρίσιμο ζήτημα για το έργο και την πορεία μας θα είναι η διαχείριση των πολύτιμων πόρων από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Η κατεύθυνσή μας είναι προς την παραγωγή μεγάλων έργων και την υποστήριξη δράσεων, που θα αυξήσουν το εισόδημα, θα αναδείξουν τα σπουδαία και μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειάς μας και θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη.

 

 

Με την πολιτική αυτή, η αναβάθμιση του εθνικού και του επαρχιακού οδικού δικτύου, η αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών, η ορθολογική διαχείριση του υδατικού δυναμικού, το φυσικό αέριο, η επαναλειτουργία του τρένου τουλάχιστον μέχρι το Ναύπλιο, σημαντικά έργα και δράσεις για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό και άλλα, αποτελούν για εμάς ζητήματα απόλυτης προτεραιότητας.
Προς την κατεύθυνση αυτή υπάρχει ήδη συνεργασία με την Κυβέρνηση και σχεδιάζεται η αναθεώρηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος το φθινόπωρο, στην κατεύθυνση βελτίωσης της απορροφητικότητας και ένταξης έργων προτεραιότητας και στους πέντε Νομούς της Περιφέρειάς μας. Οι πόροι της Περιφέρειας θα κατευθύνονται σε έργα και δράσεις περιφερειακής αρμοδιότητας και, επομένως, διάθεση πόρων για προγραμματικές συμβάσεις πελατειακών και ψηφοθηρικών επιδιώξεων ασφαλώς και δε θα προωθείται, ούτε και θα υπογράφεται.

 

 

Ως προς τα περιβαλλοντικά ζητήματα, τώρα, ας είναι φέτος – και ασφαλώς θα είναι – το τελευταίο καλοκαίρι, όπου η Περιφέρειά μας ήταν ένας απέραντος σκουπιδότοπος – και δεν έχω καμία διάθεση να περιγράψω την κατάσταση και τις συνέπειες, αισθητικές, υγειονομικές, οικονομικές, που όλοι γνωρίζετε και όλοι μας υφιστάμεθα.

 

Γι’ αυτό το πρώτης προτεραιότητας ζήτημα:

 

• συνεργαζόμαστε – κρατάμε ό,τι επιβάλλεται να κρατηθεί από την πολύχρονη διαδικασία και τις σχετικές αποφάσεις
• φροντίζουμε να μη χάσουμε τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
• σεβόμαστε τις αποφάσεις των Δικαστηρίων της χώρας
• βελτιώνουμε ό,τι μπορεί και πρέπει να βελτιωθεί
• συνεργαζόμαστε με την Κυβέρνηση και, κυρίως,
• θυμόμαστε πως δωρεάν διαχείριση των απορριμμάτων δεν υπάρχει και πως το πιο ακριβό σκουπίδι είναι αυτό που δεν μαζεύεται ή που ρίχνεται στις ανοιχτές χωματερές.

 

Η Περιφέρειά μας θεωρείται το παράδειγμα προς αποφυγήν, η χώρα μας πληρώνει ως πρόστιμο εκατομμύρια ευρώ για τις χωματερές και με το θέμα αυτό πρέπει να τελειώσουμε άμεσα – τώρα!

 

 

Άλλα – μεγάλα – περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως η προβληματική λειτουργία σχεδόν όλων των μονάδων βιολογικού καθαρισμού, η έλλειψη κάθε σχεδιασμού για τη διαχείριση της λυματολάσπης, η απαράδεκτη λειτουργία πολλών πυρηνελαιουργείων, η αποκατάσταση πυρπολημένων περιοχών και – τονίζω με έμφαση – η αντιμετώπιση της υφαλμύρωσης περιοχών, δηλαδή της ερημοποίησης προοπτικά, έχουν ανάγκη άμεσης παρέμβασης.

 

Ως προς τη Διοίκηση, τώρα, υπάρχει άμεση ανάγκη διοικητικής ανασυγκρότησης, με ενίσχυση του ρόλου των κεντρικών και περιφερειακών Υπηρεσιών, καθώς και με τον περιορισμό του ρόλου των Αναπτυξιακών Εταιρειών. Υπάρχει άμεση ανάγκη για την:

 

• εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος
• ανάρτηση στη «Διαύγεια» κάθε απόφασης με οικονομικό περιεχόμενο – και αυτό θα πρέπει να γίνεται και από τις Αναπτυξιακές Εταιρείες
• λειτουργία ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου
• στέγαση όλων των υπηρεσιών σε δημόσια κτήρια
• τροποποίηση των Οργανισμών Εσωτερικής Λειτουργίας και, κυρίως,
• αξιολόγηση και αξιοκρατία στη Διοίκηση.

 

Επίσης, υπάρχει άμεση ανάγκη ανασυγκρότησης των Υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας, με τα κατάλληλα πρόσωπα και μέσα.

 

 

Η διάθεση των πόρων θα στοχεύει αποκλειστικά στην αύξηση του εισοδήματος, στην ανάπτυξη και την ευημερία. Για τους σκοπούς αυτούς:

 

• στηρίζουμε τους αγρότες μας, χρηματοδοτώντας τα έργα άρδευσης όπως ο εκσυγχρονισμός των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ, καθώς και η κατασκευή φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών
• ενθαρρύνουμε την αύξηση και την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών των προϊόντων μας, χρηματοδοτώντας τη συμμετοχή σε εκθέσεις στο εξωτερικό ή οργανώνοντας συναντήσεις εδώ με επιχειρηματίες από το εξωτερικό
• βελτιώνουμε ποικιλότροπα την ελκυστικότητα της Περιφέρειάς μας για επενδύσεις, με τη στήριξη της καινοτομίας, με την αναβάθμιση της λειτουργίας των Υπηρεσιών μας για την κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής, καθώς και με την αναβάθμιση των Βιομηχανικών Περιοχών
• στηρίζουμε ουσιαστικά την τουριστική ανάπτυξη, με την κατάλληλη προβολή, τη δημιουργική συνεργασία με τους φορείς του τουρισμού, τη βελτίωση της προσβασιμότητας στους αρχαιολογικούς χώρους, τη συνεργασία με τις όμορες Περιφέρειες και το Υπουργείο Τουρισμού.

 

Ο πολιτισμός και ο αθλητισμός αποτελούν προτεραιότητά μας. Στον τομέα του πολιτισμού θα υπάρξει συνεργασία με το «Διάζωμα», στήριξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων ποιότητας και ιδιαίτερη φροντίδα για τους αρχαιολογικούς μας χώρους.
Ανάλογη θα είναι η φροντίδα για τον αθλητισμό, τους αθλητικούς χώρους και τα αθλήματα.

 

Επίσης, θέματα εκπαίδευσης, όπως η κατασκευή, ανακατασκευή, συντήρηση σχολικών μονάδων, η μεταφορά μαθητών, η υποστήριξη του εκπαιδευτικού έργου θα αντιμετωπισθούν με την ευαισθησία που τους ταιριάζει.

 

Στα σοβαρά κοινωνικά μας προβλήματα, όπως είναι η έξαρση της ναρκομανίας, η φτώχεια, η λειψή υποστήριξη των αναπήρων, η έλλειψη σοβαρής πολιτικής για τους αθιγγάνους, η επιθετικότητα και η βία κατά γυναικών και πολλά άλλα, θα υπάρξει η αναγκαία και σοβαρή απάντηση με συγκεκριμένες δράσεις και με απολύτως οργανωμένο τρόπο.

 

Ενόψει του 2021 και των 200 ετών από τον εθνικοαπελευθερωτικό μας αγώνα, στην Περιφέρειά μας – και με κέντρο την ηρωική Τριπολιτσά – θα οργανωθούν πολλές και λαμπρές εκδηλώσεις, όπως ταιριάζει στην Πελοπόννησο, που σήκωσε το κύριο βάρος του αγώνα και των δράσεων για την ελευθερία και τη συγκρότηση του Κράτους μας.

 

Τελειώνοντας και συμπερασματικά, θα αγωνιστούμε:

 

• για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες σας
• για να τιμήσουμε την ψήφο και την επιλογή σας
• για να λύσουμε χρόνια προβλήματα που μας ταλαιπωρούν ως κοινωνίες, σχεδόν σε κάθε περιοχή μας
• για να αφήσουμε το δημιουργικό αποτύπωμά μας σε κάθε Νομό και σε κάθε περιοχή.

 

 

Αναγνωρίζουμε όσα έγιναν και δεν έχουμε καμία διάθεση να μηδενίσουμε το έργο κανενός.

 

 

Επιδιώκουμε τη συνεργασία παντού και με όλους και κυρίως με τις άλλες αυτοδιοικητικές παρατάξεις στα συλλογικά όργανα της Περιφέρειας.

 

 

Πορευόμαστε με διαφάνεια, αλληλοσεβασμό, δικαιοσύνη και ιδιαίτερη φροντίδα για τις εγκαταλελειμμένες περιοχές μας και τους ανθρώπους της ανάγκης.

 

 

Ας μας βοηθήσει ο Θεός να ανταποκριθούμε στην αποστολή μας.

 

 

Ας έχουμε την τύχη στο τέλος της θητείας μας να αφήνουμε εμφανές έργο και να έχουμε αντικειμενικά προσφέρει ωφέλιμες υπηρεσίες στο Έθνος, την Πατρίδα, την Περιφέρειά μας, τη νεολαία μας, τους ανθρώπους της ανάγκης.

 

Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας.

 

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Αμαλίας στο Ναύπλιο

Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Αμαλίας στο Ναύπλιο Διακοπή κυκλοφορίας πάσης φύσεως οχημάτων, επί της οδού Αμαλίας στο Ναύπλιο, θ γίνει από τις 8 το πρωί...

Θλίψη στο Ναύπλιο για τον Γιώργο Καρούντζο

Θλίψη στο Ναύπλιο για τον Γιώργο Καρούντζο Θλίψη επικρατεί στο Ναύπλιο και την ευρύτερη οεριοχή για το θάνατο του 36χρονου Γιώργου Ιω. Καρούντζου, ο οποίος...

Με τιμές Αρχηγού Κράτους το Ναύπλιο θα υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα – Το πρόγραμμα

το Ναύπλιο θα υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα Το πρόγραμμα της διέλευσης της Ολυμπιακής Φλόγας από το Ναύπλιο Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει καταρτίσει η...

Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Αμαλίας στο Ναύπλιο

Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Αμαλίας στο Ναύπλιο Διακοπή κυκλοφορίας πάσης φύσεως οχημάτων, επί της οδού Αμαλίας στο Ναύπλιο, θ γίνει από τις 8 το πρωί...

Θλίψη στο Ναύπλιο για τον Γιώργο Καρούντζο

Θλίψη στο Ναύπλιο για τον Γιώργο Καρούντζο Θλίψη επικρατεί στο Ναύπλιο και την ευρύτερη οεριοχή για το θάνατο του 36χρονου Γιώργου Ιω. Καρούντζου, ο οποίος...

Με τιμές Αρχηγού Κράτους το Ναύπλιο θα υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα – Το πρόγραμμα

το Ναύπλιο θα υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα Το πρόγραμμα της διέλευσης της Ολυμπιακής Φλόγας από το Ναύπλιο Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει καταρτίσει η...

Κάδοι ανακύκλωσης ρούχων, παπουτσιών σε 20 σημεία του Δήμου Άργους-Μυκηνών

Κάδοι ανακύκλωσης ρούχων, παπουτσιών σε 20 σημεία του Δήμου Άργους-Μυκηνών Ο Δήμος Άργους-Μυκηνών είναι στην ευχάριστη θέση να σας γνωστοποιήσει την έναρξη λειτουργίας κάδων ανακύκλωσης...

Κάδοι ανακύκλωσης ρούχων, παπουτσιών σε 20 σημεία του Δήμου Άργους-Μυκηνών

Κάδοι ανακύκλωσης ρούχων, παπουτσιών σε 20 σημεία του Δήμου Άργους-Μυκηνών Ο Δήμος Άργους-Μυκηνών είναι στην ευχάριστη θέση να σας γνωστοποιήσει την έναρξη λειτουργίας κάδων ανακύκλωσης...

Θλίψη στο Ναύπλιο για τον Γιώργο Καρούντζο

Νεκρός 36χρονος σε τροχαίο στο Ναύπλιο Θλίψη επικρατεί στο Ναύπλιο και την ευρύτερη οεριοχή για το θάνατο του 36χρονου Γιώργου Ιω. Καρούντζου, ο οποίος τραυματίστηκε...

Τροχαίο στο δρόμο Φιχτίων-Μυκηνών. Τραυματίστηκαν δύο άτομα

Τροχαίο στο δρόμο Φιχτίων-Μυκηνών Τροχαίο ατύχημα έγινε το απόγευμα της Κυριακής 14 Απριλίου, στο δρόμο Φιχτίων-Μυκηνών, κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές. ΙΧ εξετράπη από την πορεία του...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Ανακοινώθηκαν οι 35 υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 15/4 η καταμέτρηση των ψήφων των...

Άργος: Παλιοί συμμαθητές ξανανταμώνουν

Άργος: Παλιοί συμμαθητές ξανανταμώνουν Παλιοί συμμαθητές από το Δημοτικό Σχολείο...

Κάλεσμα του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΦΚΑ Αργολίδας στην απεργιακή κινητοποίηση

Ανακοίνωση-κάλεσμα του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΦΚΑ Αργολίδας Συναδέλφισσες – συνάδελφοι συνταξιούχοι Για...

Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Αμαλίας στο Ναύπλιο

Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Αμαλίας στο Ναύπλιο Διακοπή κυκλοφορίας πάσης...

Αυτόματο απινιδωτή τοποθέτησε ο Σύλλογος Γονέων 6ου Δημοτικού Άργους

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Δημοτικού Σχολείου...

Θλίψη στο Ναύπλιο για τον Γιώργο Καρούντζο

Θλίψη στο Ναύπλιο για τον Γιώργο Καρούντζο Θλίψη επικρατεί στο...