Παρασκευή, 29 Μαΐου, 2020

H παράσταση για τους Ναζί στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου το καλοκαίρι του 1941

 

Μια πολύ σημαντική ανάρτηση ιστορικού περιεχομένου, άγνωστη στους κατοίκους της Αργολίδας, έγινε στην ομάδα του facebook “ΛΥΓΟΥΡΙΟ, ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ: Φωτογραφικό ταξίδι στο χρόνο” από τον Δημήτρη Σαρρή (Dimitri Sarris) ο οποίος ανακάλυψε το δημοσίευμα:

 

Στο προπαγανδιστικό περιοδικό των Ναζί «Σύνθημα» παρουσιάζεται φωτορεπορτάζ με Γερμανούς στρατιώτες να παρακολουθούν μουσική παράσταση στην Επίδαυρο κατά το πρώτο καλοκαίρι της Κατοχής (1941). Στο αφιέρωμα της ελληνόφωνης έκδοσης υπάρχουν φωτογραφίες των στρατιωτών – θεατών από τις κερκίδες αλλά και των καλλιτεχνών με τις σχετικές λεζάντες.

 

Όπως αναφέρει η Βικιπαίδεια:

 

Το περιοδικό Σύνθημα (γερμανικά: Signal‎) ήταν προπαγανδιστική περιοδική γερμανική έκδοση, που δημιουργήθηκε με σκοπό να προβάλει τη γερμανική πολεμική προσπάθεια κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, να κερδίσει οπαδούς στην οικοδόμηση της ναζιστικής «Νέας Ευρώπης» και να δικαιολογήσει τη γερμανική ηγεμονία στη «γηραιά ήπειρο», με τη διάδοση του τρόμου για την επέκταση του «μπολσεβικισμού». Τα, από καλλιτεχνικής άποψης, εντυπωσιακά και αξιοπρόσεκτα στοιχεία του περιοδικού (ξεχωριστά επιτεύγματα στην ιστορία της γερμανικής τυπογραφίας), στόχευαν στη διάδοση του χιτλερικού λαϊκιστικού (völkisch) πνεύματος και του ρατσισμού που το χαρακτήριζε, με τελικό στόχο τη διευκόλυνση τέλεσης, αλλά και κάλυψης, των εγκλημάτων της γερμανικής πολεμικής μηχανής και εξουσίας στην Ευρώπη.

 

H ελληνική έκδοση του περιοδικού βγήκε στην κυκλοφορία το 1941, μετά την εισβολή των Γερμανών στη χώρα και διατηρήθηκε μέχρι τον Οκτώβριο του 1944.