«Αναμπολού», το Ναύπλιο των Οθωμανών – Ο παλαιότερος χάρτης της Αργολίδας, από τον Πίρι Ρέις

 

Ο χάρτης που παρουσιάζουμε, ανήκει στον ξακουστό και στις μέρες μας Οθωμανό χαρτογράφο, τον Πίρι Ρέις και μάλλον πρόκειται για τον παλαιότερο σωζόμενο χάρτη της Αργολίδας. Χρονολογείται πριν από το 1540, έτος που ολοκληρώθηκε η Α’ Ενετοκρατία και το Ναύπλιο έπεσε στα χέρια των Τούρκων.

 

 

Ο Πίρι Ρέις

Στο χάρτη, καταγράφονται το Άργος και το Ναύπλιο (με το Μπούρτζι που κτίσθηκε το 1473 αλλά χωρίς το Παλαμήδι που οχυρώθηκε το 1687). Μάλιστα, στα οθωμανικά, με αραβουργήματα, αναγράφεται για το Ναύπλιο: Καλέ ι Αναμπολού (Φρούριο του Αναπλιού).

 

Δυτικά του Άργους (σ.σ. και οι Οθωμανοί έτσι το αποκαλούσαν), το οποίο παρουσιάζεται στην περιοχή της Λέρνας, φαίνεται να ρέει ποταμός, πιθανόν ο Ερασίνος, που ωστόσο εκβάλλει στην περιοχή του Κιβερίου.

 

Το μπλε νησάκι αριστερά του Ναυπλίου είναι η Ρόμβη (Ρόπολη κατά τον χαρτογράφο), το κόκκινο το Δασκαλειό, το πράσινο η Πλατειά. Στην πεδιάδα με πράσινο χρώμα αναγράφεται η Ασίνη ως «Εσκί Αναμπολού» (Παλαιό Ναύπλιο)!

 

Ο Πίρι Ρέις καταγράφει επίσης το Καστρί (Ερμιόνη), τα νησιά του Αργοσαρωνικού ακόμα και τον Κορινθιακό Κόλπο.

Γιώργος Νικολόπουλος

 

 

 

 

 

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια