Ένα βιβλίο διηγείται στο Ναύπλιο…

 

Το διάβασμα μας κάνει όλους μετανάστες. Μας παίρνει μακριά από τα σπίτια μας, αλλά το σπουδαιότερο, μας βρίσκει σπίτια παντού.

(Jean Rhys, 1894-1979, Βρετανίδα συγγραφέας)

 

 

Η δεκαετία του 1970 είναι, σύμφωνα με τις περισσότερες μελέτες, η χρυσή εποχή του βιβλίου στην Ελλάδα για διάφορους λόγους. Στο τέλος της δεκαετίας η εκδοτική έκρηξη δημιουργεί ένα νέο τοπίο ποσοτικής και ποιοτικής εξέλιξης και ανόδου για την αγορά του βιβλίου στη χώρα μας. Η ταυτόχρονη εκδοτική εξέλιξη στην Ευρώπη ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την βιβλιοφιλική τάση στη χώρα μας. Σταδιακά, η έννοια των καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων (τα γνωστά καλοκαιρινά φεστιβάλ) συναντούν την βιβλιοφιλική τάση στην Ελλάδα! Η γέννηση της «Έκθεσης Βιβλίου» ήταν πλέον γεγονός.

 

Οι Εκθέσεις Βιβλίου αποτελούν σημαντικό πολιτισμικό γεγονός σε όλο τον κόσμο. «Τα Σαλόνια Βιβλίου» (Salon du Livre) ή ακόμη «To Παζάρι Βιβλίου» (Foire du Livre), αποτελούν εξαιρετική στιγμή συνάντησης σε ένα χώρο μεταξύ εκδοτών, συγγραφέων και αναγνωστικού κοινού. Διακινδυνεύω σκόπιμα τη μετάφραση «Παζάρι Βιβλίου» (θα μπορούσα να γράψω «Πανηγύρι Βιβλίου»), για να δώσω έμφαση στο κλίμα που συνήθως επικρατεί σ’ αυτή τη συνάντηση. Από τη μια, παρουσιάζονται στο χώρο της Έκθεσης οι νέοι συγγραφείς και το έργο τους, ενώ ταυτόχρονα οι παλιότεροι, οι «φτασμένοι», τα «ονόματα», βρίσκονται εκεί για να συζητήσουν, να παρουσιάσουν τα έργα τους στο αναγνωστικό κοινό, να συζητήσουν μαζί του, να υπογράψουν βιβλία και τάσεις στην εθνική και παγκόσμια πνευματική παραγωγή που αποτυπώνεται στο βιβλίο. Από την άλλη, οι Εκθέσεις Βιβλίου είναι πραγματικά χαρούμενες στιγμές, πανηγυρικές, για όσα συμβολίζει ο κόσμος του βιβλίου για τον πολιτισμό μιας κοινωνίας, μιας πόλης, μιας χώρας. Μικρές μουσικές συναυλίες, συζητήσεις οργανωμένες ή ελεύθερες για ένα έργο και τον συγγραφέα του, προσφορά ενός ποτού συνοδευτικά σε μια παρουσία ενός περιπτέρου και πολλά άλλα συνθέτουν αυτό το χαρούμενο χρώμα των εκθέσεων βιβλίου στην Ευρώπη και τον κόσμο!

 

 

Η Έκθεση Βιβλίου στο Ναύπλιο δεν αποτελεί εξαίρεση αλλά επιβεβαίωση της εθνικής και παγκόσμιας τάσης στην καλοκαιρινή διοργάνωση για το βιβλίο. Έχει ήδη, εδώ και μερικά χρόνια, αποκτήσει την εμπειρία των βιβλιοφιλικών συναντήσεων και ταυτόχρονα, διατηρεί τοπικά χαρακτηριστικά που ενισχύουν το χαρούμενο και πανηγυρικό χαρακτήρα της. Ένας βραδινός βιβλιοφιλικός περίπατος στην Έκθεση Βιβλίου του Ναυπλίου δεν αποτελεί συνήθεια μόνο για «μυημένους»! Στη χαρά της βιβλιοφιλίας συμμετέχουν Έλληνες και ξένοι τουρίστες, μαμάδες με τα μωρά τους στο καρότσι ή τα παιδάκια τους που στέκονται στις πλούσιες παιδικές εκδόσεις, συγγραφείς της Αργολίδας η Ένωση (Ε.Σ.Λ.Α.) των οποίων φιλοξενείται σε ξεχωριστό περίπτερο, πρόσωπα φιλικά που αναζητούν βιβλιο-ειδήσεις και συζητήσεις με εκδότες, γνωστούς και φίλους, και φυσικά συμμετέχουν τα ίδια τα βιβλία που μας καλούν να αντλήσουμε από τις σελίδες τους, γνώσεις και ψυχαγωγία.

 

 

«Τα βιβλία ζυγίζουν πολύ. Κι όμως όποιος τρέφεται με αυτά πετάει και κάνει όνειρα», γράφει η αφίσα της εκστρατείας για τις Βιβλιοθήκες. Το ίδιο ισχύει για τις Εκθέσεις Βιβλίου και αξίζει πραγματικά να κάνετε έναν βιβλιοφιλικό περίπατο. Στην Έκθεση του Βιβλίου στο Ναύπλιο, θα ενημερωθείτε για τις παλιές και καινούριες εκδόσεις, θα συζητήσετε με τους εκδότες και τους συγγραφείς, θα αγγίξετε ελεύθερα το γραμμένο χαρτί, θα περιηγηθείτε στις σειρές των κειμένων, θα αναρωτηθείτε για την διαφορά ανάμεσα στο συναίσθημα που προκαλεί το βιβλίο που έχετε στο χέρι και σ’ εκείνο που απεικονίζεται στην οθόνη του υπολογιστή σας.

 

Σήμερα που πολλά πράγματα της καθημερινότητάς μας δημιουργούν αβεβαιότητες, μόνο το βιβλίο μπορεί να χαρίσει την αίσθηση της σιγουριάς: είναι το μόνο σίγουρο μέσο ποιοτικής ψυχαγωγίας και σκέψης. Ένας βιβλιοφιλικός περίπατος στην Έκθεση Βιβλίου του Ναυπλίου με τα παιδιά και τους φίλους σας θα σας το αποκαλύψει.Τέλος σκεφτείτε… κάθε καλή και ενδιαφέρουσα δράση στην πόλη θέλει στήριξη για να αποδώσει.

Γ. Κόνδης

 

 

 

 

 

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια