Στην Αργολίδα η πρώτη εγχείρηση αλλαγής φύλου – Η Καλλώ έγινε Κάλλων

 

Σύμφωνα με κείμενο του Διόδωρου του Σικελιώτη (Βιβλίο 32, κεφ. 11, παρ. 1-4), γύρω στα 120 π.Χ. έγινε στην Επίδαυρο εγχείρηση αλλαγής φύλου. Αυτή είναι η αρχαιότερη μαρτυρία εγχείρησης αλλαγής φύλλου που έχει εντοπιστεί.

 

Ο Διόδωρος ο Σικελιώτης αναφέρει πως μια νέα, ορφανή γυναίκα, η Καλλώ, είχε το χαρακτηριστικό σημείο των γυναικών άτρητο και από κάποιο εκ γενετής συρίγγιο έβγαζε τα ούρα.

 

Όταν έφτασε σε ηλικία γάμου, παντρεύτηκε κάποιον και έμεινε μαζί του για δυο χρόνια. Η ερωτική τους επαφή ήταν μόνο παρά φύσιν…

 

Κάποτε παρουσίασε φλεγμονή στην περιοχή των γεννητικών οργάνων η οποία συνοδευόταν από φρικτούς πόνους. Πολλοί γιατροί ασχολήθηκαν με την περίπτωση αλλά κανένας δεν μπορούσε να υποσχεθεί ίαση.

 

Τη λύση έδωσε ένας φαρμακοπώλης… Έκανε τομή στο σημείο του οιδήματος, με αποτέλεσμα να προβάλουν ανδρικά γεννητικά όργανα: Δίδυμοι γεννητικοί αδένες (όρχεις) και πέος πού ήταν άτρητο! Στη συνέχεια έκανε τομή στο άκρο του πέους, έφτασε στον ουρητήρα και τοποθέτησε εκεί μια αργυρή τεχνητή ουρήθρα, από την οποία έβγαιναν τα υγρά.

 

Για την επέμβαση ζήτησε διπλό μισθό, επειδή χειρούργησε έναν άνδρα και μια γυναίκα μαζί… Όπως έλεγε στη συνέχεια, «παρέλαβε νοσούσα γυναίκα και παρέδωσε υγιή νεανίσκο»!

 

Όσο για την Καλλώ, πέταξε τα γυναικεία ρούχα, φόρεσε ανδρική εσθήτα, πρόσθεσε στο τέλος του ονόματός της και ένα «ν» και συνέχισε τη ζωή της ως Κάλλων.

Γ.Ν.