Εκδηλώσεις του ΚΚΕ για τη «Μάχη της σοδειάς» στη Στυμφαλία το 1944

 

Η Τομεακή Επιτροπή Κορινθίας του ΚΚΕ σας καλεί στην πολιτική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Αυγούστου και ώρα 12 μμ με αφορμή τη «Μάχη της σοδειάς» στη Στυμφαλία τον Ιούλη του 1944. 

 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει ιστορική αναδρομή της μάχης στο χώρο του μνημείου της Στυμφαλίας.

 

Θα ακολουθήσει ομιλία από τη Βασιλική Γκιόκα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου στο Κεφαλάρι της Στυμφαλίας. Η εκδήλωση θα κλείσει με φαγοπότι με παραδοσιακούς μεζέδες και κρασί της περιοχής.

 

Όπως αναφέρει το ΚΚΕ Κορινθίας:

 

“Τιμάμε την επέτειο  της ιστορικής μάχης της Στυμφαλίας. Της νικηφόρας μάχης που έδωσε το 6ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ τον Ιούλη του 1944, για τη σωτηρία της σοδειάς από το Γερμανό κατακτητή και την επιβίωση του πεινασμένου λαού μας. Πάμε κόντρα στο ρεύμα της υποταγής και της μοιρολατρίας. Με δύναμη και αποφασιστικότητα για τη συνέχιση του ηρωικού αγώνα στις σημερινές συνθήκες και τη διάσωση των οραμάτων των μαχητών του ΕΑΜ, ΕΛΑΣ και ΔΣΕ”.

 

Η μάχη της Στυμφαλίας διεξήχθη το τριήμερο 1ης – 3ης Ιουλίου 1944 και είναι μια από τις μεγαλύτερες μάχες που έδωσε ο ΕΛΑΣ (Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός) στην Πελοπόννησο κατά των ναζιστικών γερμανικών στρατευμάτων κατοχής και των ταγματασφαλιτών, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η μάχη έληξε με νίκη για τις μονάδες του ΕΛΑΣ και προκάλεσε αρκετές απώλειες στις κατοχικές γερμανικές δυνάμεις που στάθμευαν στην Κορινθία, ενώ η νίκη των ανταρτών αμφισβήτησε τον γερμανικό έλεγχο του στρατηγικού και επικοινωνιακού κόμβου του Ισθμού και του Άργους.

 

Στη μάχη της Στυμφαλίας έλαβε μέρος το 6ο σύνταγμα της IIIης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ Πελοποννήσου με διοικητή τον ταγματάρχη Εμμανουήλ Βαζαίο, εναντίον του 2/22 τάγματος αεροπορικών καταδρομών της 117ης Γερμανικής Μεραρχίας Κυνηγών που έδρευε στην Κόρινθο. Το ενισχυμένο γερμανικό τάγμα είχε δύναμη 800 ανδρών και το ακολουθούσε ένας λόχος ταγματασφαλιτών. Η μάχη ξεκίνησε την 1η Ιουλίου με την επίθεση των ανταρτών στο γερμανικό φυλάκιο που έδρευε στο χωριό Ψάρι, η αντίσταση των 32 Γερμανών κάμφθηκε μετά από δίωρη μάχη, δεκαεπτά από αυτούς παραδόθηκαν, δεκαπέντε σκοτώθηκαν, ενώ οι αντάρτες έχασαν τρεις άνδρες. Στη συνέχεια έφτασε το γερμανικό τάγμα που μοιράστηκε σε δύο φάλαγγες για να διασπάσει τον κλοιό των ανταρτών. Η πρώτη φάλαγγα αφού δέχτηκε καταιγιστικά πυρά υποχώρησε προς τα έλη της περιοχής, πλήγματα δέχτηκε και η δεύτερη φάλαγγα και υποχώρησε στο χωριό Καλιάνοι, από όπου με αντεπιθέσεις και πυρά όλμων προσπαθούσε να καλύψει την πρώτη. Η πίεση των ανταρτών συνεχίστηκε μέχρι την υποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων και τη φυγή τους προς την κατεύθυνση της Νεμέας τα ξημερώματα της 3ης Ιουλίου 1944. Η σύγκρουση είχε νικηφόρα έκβαση για τις ελληνικές δυνάμεις και αποτέλεσε καίριο πλήγμα στον κατακτητή.

 

Η νίκη του 6ου συντάγματος του ΕΛΑΣ στην περιοχή εμπόδισε τις Κατοχικές δυνάμεις να πετύχουν τον αντικειμενικό στόχο τους, που ήταν η εξόντωση των ανταρτικών τμημάτων και η καταστροφή της συγκομιδής δημητριακών ολόκληρης της ορεινής περιοχής της Αργολίδας και Κορινθίας . Τυχόν γερμανική επιτυχία θα σήμαινε τον αφανισμό του τοπικού πληθυσμού από την πείνα και την εξασθένιση των τμημάτων του ΕΛΑΣ. Η σημαντική αυτή επιτυχία των ανταρτών επέτρεψε να παραμείνουν αυτές οι ορεινές περιοχές ελεύθερες από τους Γερμανούς κατακτητές, τους οποίους περιόρισε στα αστικά κέντρα της επαρχίας. Επίσης αποδυνάμωσε τις κατοχικές δυνάμεις στην κομβική συγκοινωνιακή περιοχή του Ισθμού Κορινθίας. Άμεση συνέπεια της μάχης ήταν γερμανικές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις ενάντια στον ΕΛΑΣ μια εξ αυτών είχε την ονομασία “Κόνδωρ” και στην οποία συμμετείχαν μονάδες των Γερμανικών στρατευμάτων και τμήματα των ταγμάτων ασφαλείας.

 

 

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα σχόλια