Θανάσης Πετράκος: H Νέα Δημοκρατία εναντίον της Δημοκρατίας στην Αυτοδιοίκηση

 

του Θανάση Πετράκου,

 επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου»  

 

 

Η νέα κυβέρνηση της Ν.Δ. και οι εκλεγμένοι Νεοδημοκράτες  Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες έχουν επιδοθεί μετά τις 7 Ιουλίου σε ένα όργιο προπαγάνδας  εναντίον του εκλογικούσυστήματος της ΑπλήςΑναλογικής με το οποίο έγιναν οι  αυτοδιοικητικές εκλογές και εξελέγησαν. Προβλέπουν ως  μάντεις  και αστρολόγοι   ότι  η  Απλή Αναλογική ότι θα φέρει την Ακυβερνησία και την καταστροφή.

 

Με βασική αφετηρία – πρόφαση τον κίνδυνο μη κυβερνησιμότητας των δήμων και των περιφερειών, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τ. Θεοδωρικάκος φαίνεται αποφασισμένος να μεταφέρει σε θεσμικά όργανα του δήμου ή της περιφέρειας, στα οποία η παράταξη του Δημάρχου και του Περιφερειαρχηθα έχει την πλειοψηφία, τις αποφάσεις για τα περισσότερα θέματα που απασχολούν τους ΟΤΑ, αφήνοντας, επί της ουσίας, στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, το ρόλο γνωμοδοτικού «κομπάρσου».

 

Προειδοποιούμε την κυβέρνηση της ΝΔ και τους εκλεκτούς της ότι αυτό είναι:

 

1. Μεγάλο  θεσμικό πραξικόπημα,  διότι  τόσο οι ψηφοφόροι όσο και οι υποψήφιοι έλαβαν τις αποφάσεις τους με γνώμονα όχι μόνο την απλή αναλογική, αλλά και τον ισχύοντα νόμο για τη διοίκηση των δήμων και των περιφερειών. Συνεπώς η αποφασισμένη από την κυβέρνηση θεσμική εκτροπή ναρκοθετεί ουσιαστικά τη δημοκρατία. Οι πολίτες ψήφισαν – και η ψήφος τους πρέπει να είναι σεβαστή ακόμα και όταν δεν είναι αρεστή.

 

2. Κινδυνεύει να επιφέρει πλήρη διάλυση στην αυτοδιοίκηση, αφού, όπως σημειώνουν κορυφαίοι νομικοί, οι νέες αυτές ρυθμίσεις θα κινούνται στα όρια της συνταγματικότητας, με κάποιους να θεωρούν ότι η οποιαδήποτε αναδρομική αλλοίωση του τρόπου διακυβέρνησης των ΟΤΑ, μετά από εκλογές, είναι αντισυνταγματική. Και μάλιστα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι, σε περίπτωση που οι αλλαγές προσβληθούν νομικά, οι δήμοι και οι περιφέρειες θα γίνουν πραγματικά μη κυβερνήσιμες αφού θα μπλοκάρουν από τα δικαστήρια οι αποφάσεις που θα παίρνουν οι επιτροπές, στην ευθύνη των οποίων ετοιμάζεται η κυβέρνηση να «ρίξει το μπαλάκι» της… κυβερνησιμότητας.

 

Υπενθυμίζουμε στη Ν.Δ. και στα στελέχη της  ότι  όλα τα μέχρι τώρακαλπονοθευτικά συστήματα που διαμόρφωναν «ισχυρές» τοπικές   εξουσίες ,οδήγησαν σε φαινόμενα αλαζονείας, αμετροέπειας και αδιαφάνειας .Οδήγησαν π.χ. στη Θεσσαλονίκη  στην καταλήστευση των ταμείων του δήμου επί ημερών Παπαγεωργόπουλου. Συνολικάμε  τα  καλπονοθευτικά συστήματα που διαμόρφωναν «ισχυρές» πολιτικές εξουσίεςοδηγήθηκε στη  χρεοκοπία η χώρα και σε μαρασμό οι τοπικές κοινωνίες.

 

Είναι προφανές ότι  η   προπαγάνδα της Ν.Δ.  και των στελεχών τηςενάντια στην Απλή Αναλογική  υποκρύπτει  την  άποψη ότι δεν έχουν δικαίωμα να εκπροσωπούνται ισότιμα όλοι οι πολίτες στα κοινά, οποία είναι    μια βαθιά αντιδημοκρατική    αντίληψη . Αλλά και   τον φόβο  τους απέναντι στον έλεγχο  και τη διαφάνεια που διευκολύνεται από την παρουσία όλων των παρατάξεων  στα όργανα της Αυτοδιοίκησης και την «υποχρέωση»τους  για συνεργασίες .Η  Απλή Αναλογική  ,συμβάλει στην ενίσχυση της αντίληψης  ότι  οι τοπικές κοινωνίες δεν χρειάζονται ούτε «πολίτες-πελάτες» ούτε «Λουδοβίκους». Έχουν ανάγκη από υπεύθυνους, δημιουργικούς και ενεργούς πολίτες, καθώς και από έντιμους και ικανούς αυτοδιοικητικούς, που υποστηρίζουν ανυποχώρητα τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της Αυτοδιοίκησης, που μπορούν να παράγουν έργο ουσίας, να ενώνουν και όχι να διχάζουν τις τοπικές κοινωνίες, έχοντας πίστη στη συλλογικότητα και τη δημοκρατική λειτουργία και ισχυρή πολιτική βούληση να συγκρουστούν με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και κατεστημένα.

 

Η  Απλή Αναλογική, υποχρεώνει  επίσης τον Δήμαρχο  και τον Περιφερειάρχη να ασκηθούν στο να  πείθουν με επιχειρήματα και όχι στο να διοικούν το  «λόχο» τους με  στρατιωτική λογική .Συμβάλει στο να ενισχύσει την λογική του   σεβασμού στη διαφορετική άποψη, στον  εμπεριστατωμένο διάλογο,και στην  επί της ουσίας αντιπαράθεση, για την διατήρηση της «κυβερνητικής» επάρκειας των Δήμων  και των Περιφερειών. Όμως η αντίληψη του κ. Νίκα  ή του κ. Πατούλη   και όλων όσων φωνάζουν ενάντια στην Απλή Αναλογική  είναι  μακριά από αυτή τη λογική . Είναι συνηθισμένοι στη λογική του «λοχία».

 

Συμπερασματικά  η απάντηση στο ζήτημα της «κυβερνησιμότητας» είναι πρωτίστως πολιτική και δευτερευόντως θεσμική και νομική, αφού ικανός και καλός τοπικός ηγέτης είναι αυτός που καταφέρνει να συνθέτει τις διαφορετικές απόψεις, να βρίσκει επιχειρήματα, να πείθει και να εξασφαλίζει τη στήριξη του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου.

 

Βέβαια οφείλουμε να τονίσουμε ότι η προπαγάνδα περί «κυβερνησιμότητας βρίσκει πρόσχημα στο γεγονός ότι το εκλογικό σύστημα που ψήφισε  η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πραγματική Απλή Αναλογική . Οι δυο γύροι   είναι ασύμβατοι με την Απλή ανόθευτηΑναλογική. Εμείςείμαστε υπέρ της απλής ανόθευτης αναλογικής παντού και προτείνουμε οι Αυτοδιοικητικές εκλογές να γίνονται σε μία Κυριακή. Να καταργηθεί το συγκεντρωτικό μέχρι σήμερα Δημαρχοκεντρικό και Περιφερειαρχοκεντρικό  σύστημα και να καθιερωθεί η εκλογή του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη από το   Συμβούλιο, στο οποίο η Δημοτική και αντίστοιχα η Περιφερειακή   Αρχή θα πρέπει να διαθέτει τη δεδηλωμένη πλειοψηφία. Τούτο θα επιτυγχάνεται στη βάση μιας δημόσιας προγραμματικής συμφωνίας – συνεργασίας και σύγκλισης των προγραμμάτων των παρατάξεων. Αυτή η διαδικασία διασφαλίζει χρόνο, χρήμα, τις συλλογικότητες και την ανακλητότητα του Δημάρχου όταν δεν εφαρμόζει τις προγραμματικές συμφωνίες των παρατάξεων από τους   Συμβούλους που τον εξέλεξαν.

 

Η  «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»  καλεί   τους αιρετούς αλλά και τους    πολίτες, όλου του ιδεολογικού φάσματος, να μην επιτρέψουν να υλοποιηθεί το θεσμικό πραξικόπημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση της Ν.Δ..

 

Όσο  για τον κ. Νίκα τον κ. Πατούλη και όλους τους πολέμιους αυτής της ελλιπούς Απλής Αναλογικής οφείλουμε να τους ρωτήσουμε το κύριο  και το μόνο πρόβλημα τελικά που τους ενοχλεί πριν αναλάβουν τα καθήκοντα τους και πρέπει  να αλλάξει  είναι αυτή  η ελλιπής απλή αναλογική ;

 

Δεν τους ενοχλεί προφανώς ούτε ο   αντικοινωνικός και αντιαναπτυξιακός προϋπολογισμό, ο οποίος παρακρατά παρανόμως το 52% των θεσμοθετημένων πόρων στις Περιφέρειες  και το 60% στους Δήμους. Με συνέπεια  ενώ η χρηματοδότηση των Περιφερειών το 2019 έπρεπε να ανέρχεται σε 1 δισεκατομμύριο 358 εκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό είναι εγγεγραμμένα μόλις 665 εκατ. ευρώ, όπερ σημαίνει ότι για ακόμη μια χρονιά οι Περιφέρειες στερούνται πολύτιμων για την κοινωνία πόρων, που προσεγγίζουν τα 700 εκατομμύρια ευρώ.

 

Ούτε φυσικά τους ενοχλεί το μνημονιακό Μεσοπρόθεσμο 2019-2023, το οποίο προβλέπει παγωμένους τους πόρους στην Αυτοδιοίκηση μέχρι το 2023.Δηλαδη να συνεχιστεί η παράνομηπαρακράτηση των πόρων για όλη τη τετραετία που θα είναι στο «τιμόνι» των Δήμων και των Περιφερειών.

 

Ούτε φυσικά τους ενοχλεί  φυσικά το ότι ο «Κλεισθένης» ενσωματώνει πλήρως τις κατευθύνσεις του 3ου μνημονίου περί “Τριετούς στρατηγικής μεταρρυθμίσεων”  βαθαίνει το ρόλο της αυτοδιοίκησης ως μακρύ χέρι του κράτους εφαρμογής όλων των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.Ούτε ότι Το Παρατηρητήριο  Οικονομικής Αυτοτέλειας αντί να καταργηθεί , ισχυροποιήθηκε για να  παρακολουθεί με αυστηρό βλέμμα όλη την τετραετία κάθε βήμα ,των δήμωνκαι των περιφερειών, εφαρμογής εσαεί των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών.

 

Συνολικά  δεν τους ενοχλεί προφανώς   το ότι  ο «Κλεισθένης»  υιοθετεί, ενσωματώνει και προεκτείνει  τις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές ανατροπές που συντελέστηκαν στην αυτοδιοίκηση τα τελευταία 8 χρόνια με τον “Καλλικράτη” , τα μνημόνια και τα μεσοπρόθεσμα.

 

Μόνο αυτή η έστω «κολοβή» Απλή Αναλογική κατά τους Περιφερειάρχες και Δημάρχους της Ν.Δ. θα καταστρέψει την Αυτοδιοίκηση και τη χώρα κι για αυτό πρέπει να γίνει θεσμικό πραξικόπημα για  να καταργηθεί .!!!

 

Η  «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»  εκτός την  υπεράσπισης αυτής της ελλιπούς απλής αναλογικής και την αντίσταση στο θεσμικό πραξικόπημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση της Ν.Δ.,θα συνεχίσει να αγωνίζεται για μια Αυτοδιοίκηση της δημοκρατίας, της συλλογικής λήψης των αποφάσεων, της διαφάνειας, της ισότητας, της δικαιοσύνης ,της αλληλεγγύης, των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων  του λαού και της Βιώσιμης Ανάπτυξης με επίκεντρο τις ανάγκες των απλών ανθρώπων και όχι τα κέρδη των μεγάλο-εταιρειών.Γιατί το πραγματικό δίλημμα είναι : Με το νεοφιλελευθερισμό ή κόντρα σε αυτόν. Διότι το διακύβευμα,  είναι κρίσιμο και εξαιρετικά επίκαιρο: η Αυτοδιοίκηση θα λειτουργήσει ως ένας πυλώνας λαϊκής εξουσίας και συμμετοχής των πολιτών ή θα παραμείνει ένας γραφειοκρατικός, αποστεωμένος θεσμός παραγωγής παραγόντων και παραγοντίσκων προθύμων να υπηρετήσουν τις κεντρικές πολιτικές που θα τους υπαγορευτούν;

 

Εμείς αγωνιζόμαστε για να γίνει η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ένας θεσμός ανοιχτός και ανατροφοδοτούμενος από την κοινωνία, εγγυητής των κοινωνικών αγαθών και της δημοκρατικής έκφρασης, υποκινητής της κοινωνικής διεκδίκησης, αντίστασης και συμμετοχής, συντονιστής της ανάπτυξης, όχι μόνο στο πεδίο της οικονομίας, αλλά και της κοινωνικής ευημερίας, της προόδου και του πολιτισμού.

 

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

“Καλοκαίρι χωρίς πόσιμο νερό θα κάνει η Παλαιά Επίδαυρος” – Ανακοίνωση της Λα.Συ. Επιδαύρου

χωρίς νερό η Παλαιά Επίδαυρος Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Επιδαύρου Χωρίς τέλος και χωρίς προοπτική φαίνεται να είναι η περιπέτεια με το πόσιμο νερό στην Παλαιά...

Ο τάφος του καθηγητή Αρχαιολογίας Γεωργίου Μυλωνά στις Μυκήνες είναι ερειπωμένος (γράφει ο Χρ. Πιτερός)

Ο τάφος του καθηγητή Αρχαιολογίας Γεωργίου Μυλωνά στις Μυκήνες είναι ερειπωμένος Ο κορυφαίος καθηγητής της προϊστορικής Αρχαιολογίας, ακαδημαϊκός και Γραμματέας της Αρχαιολογικής Εταιρείας Γεώργιος Μυλωνάς,...

ΔΕΥΑ Άργους-Μυκηνών: Aνεύθυνα διασπείρονται ψευδείς ειδήσεις για την ποιότητα του νερού

Ανακοίνωση από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Άργους-Μυκηνών (ΔΕΥΑΑΡ-Μ) Με θέματα δημόσιας υγείας κανείς δεν επιτρέπεται να παίζει. Αντιθέτως απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Η ποιότητα νερού...

“Καλοκαίρι χωρίς πόσιμο νερό θα κάνει η Παλαιά Επίδαυρος” – Ανακοίνωση της Λα.Συ. Επιδαύρου

χωρίς νερό η Παλαιά Επίδαυρος Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Επιδαύρου Χωρίς τέλος και χωρίς προοπτική φαίνεται να είναι η περιπέτεια με το πόσιμο νερό στην Παλαιά...

Ο τάφος του καθηγητή Αρχαιολογίας Γεωργίου Μυλωνά στις Μυκήνες είναι ερειπωμένος (γράφει ο Χρ. Πιτερός)

Ο τάφος του καθηγητή Αρχαιολογίας Γεωργίου Μυλωνά στις Μυκήνες είναι ερειπωμένος Ο κορυφαίος καθηγητής της προϊστορικής Αρχαιολογίας, ακαδημαϊκός και Γραμματέας της Αρχαιολογικής Εταιρείας Γεώργιος Μυλωνάς,...

ΔΕΥΑ Άργους-Μυκηνών: Aνεύθυνα διασπείρονται ψευδείς ειδήσεις για την ποιότητα του νερού

Ανακοίνωση από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Άργους-Μυκηνών (ΔΕΥΑΑΡ-Μ) Με θέματα δημόσιας υγείας κανείς δεν επιτρέπεται να παίζει. Αντιθέτως απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Η ποιότητα νερού...

Για ποια καταστήματα του Ναυπλίου θα ισχύσει η αργία του Αγίου Πνεύματος

καταστήματα Ναυπλίου αργία Αγίου Πνεύματος Ο Εμπορικός και Επιχειρηματικός Σύλλογος Ναυπλίου ενημερώνει ότι τα εμπορικά καταστήματα την Δευτέρα 24 Ιουνίου, εορτή του Αγίου Πνεύματος, θα...

Για ποια καταστήματα του Ναυπλίου θα ισχύσει η αργία του Αγίου Πνεύματος

καταστήματα Ναυπλίου αργία Αγίου Πνεύματος Ο Εμπορικός και Επιχειρηματικός Σύλλογος Ναυπλίου ενημερώνει ότι τα εμπορικά καταστήματα την Δευτέρα 24 Ιουνίου, εορτή του Αγίου Πνεύματος, θα...

Νέα επιμορφωτικά σεμινάρια από το Επιμελητήριο Αργολίδας

Νέα επιμορφωτικά σεμινάρια από το Επιμελητήριο Αργολίδας  Το Επιμελητήριο Αργολίδας στο πλαίσιο της συνεχούς επιμόρφωσης και αναβάθμισης δεξιοτήτων των επιχειρήσεων - μελών του, διοργανώνει δύο...

Λεόντιος ο μυροβλύτης, o Άγιος από το Άργος • 68 χρόνια δεν βγήκε από τη μονή

Λεόντιος ο μυροβλύτης, o Άγιος από το Άργος Τοιχογραφία του Οσίου Λεοντίου από την Ι.Μ. Κουτλουμουσίου Στις 18 Ιουνίου η Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του Οσίου...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Πέθανε ο σπουδαίος φιλόσοφος Νόαμ Τσόμσκι

Πέθανε ο Νόαμ Τσόμσκι O σπουδαίος φιλόσοφος και γλωσσολόγος Νόαμ...

“Καλοκαίρι χωρίς πόσιμο νερό θα κάνει η Παλαιά Επίδαυρος” – Ανακοίνωση της Λα.Συ. Επιδαύρου

χωρίς νερό η Παλαιά Επίδαυρος Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Επιδαύρου Χωρίς...

Μουσικοχορευτική εκδήλωση του Συλλόγου Ποντίων Αργολίδας

Ο σύλλογος Ποντίων Αργολίδας και φίλων πονριακού ελληνισμού "Παναγία...

Έξι καταρτιζόμενες της ΣΑΕΚ Άργους στη Βουδαπέστη με το Erasmus+

Η Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) Άργους υλοποίησε με...

Το 2ο Φεστιβάλ Παραμυθιού Ναυπλίου «Παραμυθένια Λόγια στο Ανάπλι»

Το 2ο Φεστιβάλ Παραμυθιού Ναυπλίου Το 2ο Φεστιβάλ Παραμυθιού Ναυπλίου «Παραμυθένια Λόγια...