17 Ιουλίου 1926: Γεννήθηκε στο Άργος ο ποιητής Νίκος Καρούζος

 

Σαν σήμερα, στις 17 Ιουλίου 1926, γεννήθηκε ένας από τους κορυφαίους Έλληνες ποιητές, ο Ναυπλιώτης (κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό) Νίκος Καρούζος. Δεκάδες άρθρα στο ίντερνετ, αναφέρουν ως τόπο γέννησης το Ναύπλιο. Ωστόσο, ο Καρούζος είδε το πρώτο φως στο Άργος.

 

Ο Καρούζος ήταν γιος του Αργείτη δασκάλου Δημήτρη Καρούζου και της Κωνσταντίνας Πιτσάκη, κόρης ιερέα που κατοικούσε στο Ναύπλιο, με καταγωγή από την Πουλλακίδα.

 

Το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε κατοικείται και στις μέρες μας. Είναι ένα νεοκλασικό διώροφο κτήριο, στη σημερινή πλατεία Ηφαίστου, το οποίο ανήκει στο συνονόματο δικηγόρο Νίκο Καρούζο. Οι δυο τους είχαν συγγενική σχέση, ήταν πρώτα ξαδέλφια (παρά τη διαφορά ηλικίας) καθώς οι πατεράδες τους ήταν αδέλφια.

 

Λίγες ημέρες μετά τον τοκετό, η οικογένεια Δημήτρη και Κωνσταντίνας Καρούζου μετέβη στη μόνιμη κατοικία της, στο Ναύπλιο. Ο ποιητής Νίκος Καρούζος έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια στ’ Ανάπλι το οποίο συχνά επισκεπτόταν διαμένοντας στο ιδιόκτητο σπίτι του.

 

Πολλές ήταν και οι επισκέψεις του το Άργος το οποίο αγαπούσε ως τόπο γέννησής του αλλά και τόπο καταγωγής του πατέρα του. Άλλωστε, εκεί είχε και συγγενείς. Είχε συγκεκριμένα στέκια στα οποία σύχναζε ενώ δεν παρέλειπε ατενίζοντας το Κάστρο να μιλά για «το Κάστρο μας»

 

Το Άργος ως γενέτειρα του Νίκου Καρούζου αναφέρει και ο προσωπικός του φίλος, καθηγητής και ποιητής Πάνος Λιαλιάτσης στο βιβλίο «Η Αργολική Λογοτεχνία 1830-1993», σελ. 187.

 

Γ. Νικολόπουλος

 

Διαβάστε ακόμη: Τα παιδικά χρόνια του Νίκου Καρούζου στο «Θανάσιμο Ανάπλι»