Λεόντιος ο μυροβλύτης, o όσιος από το Άργος – 68 χρόνια δε βγήκε από τη μονή

Τοιχογραφία του Οσίου Λεοντίου από την Ι.Μ. Κουτλουμουσίου

Στις 18 Ιουνίου η Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του Οσίου Λεοντίου του Μυροβλύτου ο οποίος καταγόταν από το Άργος.

Ο Λεόντιος γεννήθηκε στην αργολική πόλη το 1520. Έφηβος, εγκατέλειψε γονείς και φίλους και για λίγο καιρό αποσύρθηκε σε κάποιο μοναστήρι της Αργοναυπλίας, ενδεχομένως του Οσίου Θεοδοσίου.

Στα 17 του, το 1537, ο Λεόντιος, αποφάσισε να φύγει για τη μονή του Οσίου Διονυσίου στο Άγιο Όρος. Εκεί έμεινε ως μοναχός για 68 συνεχή χρόνια. Όλο αυτό το διάστημα δεν βγήκε ποτέ έξω από το μοναστήρι. Ούτε καν στο προαύλιο του μοναστηριού δεν περιφερόταν. Η μόνη του διαδρομή από το κελί του στο ναό…

Στη μονή του Οσίου Διονυσίου περνούσε τη ζωή του με νηστεία και ολονύκτιες προσευχές. Διακρινόταν για τη σύνεση, την πραότητα, την ταπεινοφροσύνη. Μπορούσε να προβλέπει σαφέστατα τους διαλογισμούς και τις πράξεις όσων πήγαιναν σε αυτόν. Πολλούς τους έσωσε με τις συμβουλές και τις προσευχές του.

Πέθανε σε ηλικία 85 ετών, έπειτα από ολιγοήμερη ασθένεια, στις 16 Μαρτίου 1605. Μετά την ταφή του στη μονή και κατά την ανακομιδή των τιμίων λειψάνων του, «βλέπουσιν οφθαλμοφανώς οι αδελφοί το οσιακόν εκείνο σώμα πανταχόθεν βλύζον άγιον μύρον». Γι’ αυτό καλείται «Όσιος Λεόντιος, ο Διονυσιάτης και Μυροβλύτης».

Την ακολουθία του Λεοντίου συνέταξε ο μοναχός του Αγίου Όρους Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης. Ο υμνογράφος τον ονομάζει «θεοειδή βλαστόν του Άργους, αγλάισμα του Άργους, σεπτόν εγκαλώπισμα του Άργους».

Η βιογραφία και η ακολουθία του Αγίου Λεοντίου βρέθηκαν στα αρχεία του Αγίου Όρους και ήρθαν στη δημοσιότητα μόλις το 1948.

Σήμερα, στην περιοχή Πορτίτσες του Άργους υπάρχει ιδιωτικός ναός αφιερωμένος στον όσιο Λεόντιο και τον νεομάρτυρα Αγγελή τους Αργείους.

 

Το απολυτίκιο του Αγίου Λεοντίου του Μυροβλύτου

spot_img
spot_img