Γράφει ο Γιώργος Κόνδης
«Όταν δεν γελάσουν οι Λιγουριώτεςστις δοκιμές, ξέρουμε ότι δε θα γελάσει ούτε το κοινό των παραστάσεων» (Ελένη Χαλκούση).
Με πόσα παιχνίδια ο ιστορικός χρόνος μπορεί να μετατρέψει χώρους, πρόσωπα και καταστάσεις από απλά παραδοσιακές χωρίς καμία ιδιαιτερότητα, σε πολιτισμικά ιδιαίτερες και παραγωγικά πλούσιες! Είναι, με άλλα λόγια, κοινότητες που ο χρόνος ανέδειξε εντός και γύρω τους κρυμμένες ομορφιές και δυνατότητες. Ίσως το Αρχαίο Θέατρο να μην είναι ο μόνος μηχανισμός που λειτούργησε καταλυτικά στην αλλαγή δομών και νοοτροπιών στη μικρή αυτή κοινωνία. Δεν θα μπορούσε ένας κόσμος φτωχών αγροτών να αγκαλιάσει το θέατρο και να δημιουργήσει μέτρο ποιοτικής σύγκρισης για την επιτυχία μιας παράστασης, αν μέσα τους δεν υπήρχε η δύναμη της ανακάλυψης και του νεωτερισμού. Το Λυγουριό ανέβηκε για μια μόνιμη παράσταση στη σκηνή της Ιστορίας κι εκείνη του προσέφερε μόνο πρώτους ρόλους!
Το πώς, με ποια χαρακτηριστικά, κάτω από ποιες συνθήκες, με ποιους πρωταγωνιστές και χάρη σε ποιες σχέσεις, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις αυτών των αλλαγών, προσπάθησαν να τα καταγράψουν δυο παιδιά του Λυγουριού: ο Γιάννης Γ. Σαρρής και ο Νίκος Ι. Καλαματιανός. Γνωστοί και οι δυο για τις προσπάθειές τους να διασώσουν και να αναδείξουν τα στοιχεία της τοπικής ιστορίας, έχουν ήδη παρουσιάσει εξαιρετικές εργασίες για την κοινωνική και οικονομική ιστορία της τοπικής κοινωνίας και τη Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019 (8 μμ) ημέρα μεγάλης τοπικής εορτής της Αγ. Τριάδας, παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο με τίτλο «Το Λυγουριό τον 19ο και τον 20ο αιώνα. Απόπειρα έρευνας και καταγραφής της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.» Το βιβλίο προστίθεται στην πλούσια τοπική βιβλιογραφική παραγωγή και υπενθυμίζω πως η τελευταία έκδοση για τις «Ενορίες του Λυγουριού», αποτελεί μια από τις σημαντικότερες καταγραφές για την τοπική Ιστορία.
Στο «Λυγουριό τον 19ο και 20ο αιώνα» παρατίθεται ένας πλούτος πληροφοριών ιστορικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος που υπογραμμίζουν ταυτόχρονα την ιδιαιτερότητα του χώρου και τις κοινές διαδικασίες διαμόρφωσης των κοινωνικών και οικονομικών δομών της ευρύτερης περιοχής. Η αλληλεπίδραση εθνικού και τοπικού υπογραμμίζεται, στην περίπτωση του Λυγουριού, με την παράθεση πλήθους στοιχείων για την αγροτική παραγωγή, την οικονομία γενικότερα, τις κρίσεις και τα πολιτικά πρόσωπα που την διαχειρίστηκαν και τις επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα, περιγράφονται οι τοπικές δομές και σχέσεις στο οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, με την παράθεση πλούσιου πληροφοριακού υλικού (δημογραφικά, οικονομικά, πολιτικο-κοινωνικά στοιχεία, κ.ά). Οι ίδιοι οι συγγραφείς μιλάνε για «απόπειρα έρευνας και καταγραφής». Όπως και να την ονομάσει κανείς αποτελεί μια σημαντική προσπάθεια που επιτρέπει σε μια τοπική κοινωνία να αναγνωρίσει τον εαυτό της μέσα στο χρόνο, να διαλογισθεί μαζί του και να μετρήσει τα βήματά της στην ιστορία, αφήνοντας κληρονομιά στα νέα της μέλη την αποτύπωσή τους.
(Η παρουσίαση θα γίνει τη Δευτέρα 17 Ιουνίου στο Λυγουριό, στο προαύλιο της Αγίας Τριάδας και ώρα 20:00)