Η επέκταση του Σχεδίου Πόλεως Άργους, η εφαρμογή του και ο Καμπόσος (γράφει ο Βασίλης Νίκας)

 

Γράφει ο Βασίλης Νίκας,

αρχιτέκτων μηχανικός,

υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Άργους – Μυκηνών

με το συνδυασμό “Δυνατή πόλη ξανά” του Τάσσου Χειβιδόπουλου

 

Τώρα, παραμονές των εκλογών, ακούγεται και διατυμπανίζει ο Καμπόσος ότι το σχέδιο της επέκτασης του νοτίου τμήματος είναι έτοιμο (!) και ότι έπρεπε να έρθει ο Καμπόσος για να ολοκληρωθεί το σχέδιο μετά από 35 χρόνια! Το «έτοιμο» εννοεί για να μεταγραφεί στο υποθηκοφυλακείο.

 

Θα προσπαθήσω να σας δώσω να καταλάβετε τι πάει να πει εφαρμογή επέκτασης σχεδίου πόλης, γιατί ο άνθρωπος είναι άσχετος και δεν έχει καμιά ιδέα του όλου θέματος και συνεχίζω να τον θεωρώ επικίνδυνο για την πόλη μας!

 

Θα αναφερθώ στην εφαρμογή του βορείου τμήματος, το όποιο έχει γίνει ‘’ΕΦΑΡΜΟΓΗ’’ από το 1995 και σε τι κατάσταση είναι τώρα!

 

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ:

 

Τοπογράφηση και οριοθέτηση της κοίτης του Ξεριά 500 μ. δυτικά του Προφήτη Ηλία και έως τη θάλασσα. Αυτό είναι η βασικότερη μελέτη που πρέπει να γίνει άμεσα γιατί η εφαρμογή αυτή επηρεάζει όλες τις ΜΕΛΕΤΕΣ και ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ του σχεδίου πόλης στο Βόρειο Ανατολικό μέρος της πόλης μας.

 

α. Μελέτη διευθέτησης της κοίτης του Ξεριά. Δηλ. ίδιο πλάτος της κοίτης καθ’ όλο το μήκος του χειμάρρου για να υπάρχει φυσιολογική ροη του νερού, όπως θα υποδείξει αντίστοιχη υδραυλική μελέτη.
Θα χρειαστούν δε να γίνουν και απαλλοτριώσεις για την διαπλάτυνση του Ξεριά για δημιουργία το ιδίου πλάτους καθ’ όλο το μήκος του χειμάρρου. (Φώτο σημεία Α, Β).
Επίσης από την οριοθέτηση της κοίτης του Ξεριά θα προκύψουν και εκτάσεις στην περιοχή του Νέου Κόσμου, προς όφελος του δήμου για δημιουργία χώρων αναψυχής, άθλησης και πρασίνου. Ίσως χρειαστούν και επιμηκύνσεις και κάποιων γεφυρών.

 

 

β. Με την οριοθέτηση θα προσδιοριστούν και τα όρια του Ανατολικού περιφερικού δρόμου από την γέφυρα της Κορίνθου έως τον Άγιο Βασίλη όπου θα συνδεθεί με τον ήδη υπάρχοντα περιφερικό έως την οδό Τριπόλεως.
Ο Ανατολικός δρόμος θα είναι υπερυψωμένος και θα είναι αντιπλημμυρικό τοιχίο προστασίας προς την πλευρά της πόλης.

 

γ. Με τη χάραξη του ανατολικού περιφερικού δρόμου ο οποίος διέρχεται και από μέρη πυκνοδομημένα, όπως περιοχή Σταθμού, Τσαμεϊκα και Νέο Κόσμο θα προκύψουν απαλλοτριώσεις σε αντίθεση με τα υπόλοιπα σημεία τα όποια διασχίζει δεν χρειάζονται απαλλοτριώσεις γιατί δημιουργείται βάση της εισφοράς γης .

 

δ. Στην εφαρμογή σχεδίου του βορείου τμήματος η χάραξη του Ανατολικού περιφερικού είναι αναγκαία διότι σε αυτόν τον δρόμο παίρνουν ‘’πρόσωπο’’ όλα τα όμορα οικόπεδα και μάλιστα είναι πολλά που έχουν μεταφερθεί από τον αναδασμό και τόσα χρόνια δεν είναι άρτια και οικοδομήσιμα, άρα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η εφαρμογή του σχεδίου. Θα αναφερθώ σε ένα παράδειγμα για να γίνω κατανοητός. Ο Κάμποσος διατυμπάνιζε ότι θα κάνει το κολυμβητήριο στο αθλητικό κέντρο 25 στρεμμάτων που προβλέπει το σχέδιο γύρο από την ιδιοκτησία ΜΑΡΙΝΟΥ. Του φωνάζαμε ότι δεν γίνεται, δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανταλλαγής και μεταφοράς ιδιοκτησιών, επέμενε έκανε σχέδια, πλήρωνε μελέτες και τελικά ‘’πήγε’’ το κολυμβητήριο στο οικόπεδο του Γαλακτοκομικού! Σε έναν δρόμο ταχείας κυκλοφορίας και σε οικόπεδο για άλλου είδους χρήση λειτουργίας! (τεράστιο λάθος και ασχετοσύνη του ανδρός).

 

 

Εδώ θα ήθελα να αναφερθώ ότι στο βόρειο τμήμα έχει γίνει εν μέρει εφαρμογή του σχεδίου και ο Καμπόσος και η παρούσα Δημοτική αρχή δεν έχει κάνει τίποτα μα τίποτα 9 χρόνια για την ολοκλήρωση της εφαρμογής με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί τεραστία προβλήματα.

 

Δεν έχουν διανοιχτεί οι δρόμοι, δεν υπάρχουν πεζοδρόμια και ούτε έχει γίνει κανένα έργο υποδομής (δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων, βιολογικού και ύδρευσης όπως και έργα κοινής ωφελείας ΔΕΗ, ΟΤΕ κά)!

 

Αυτά τα έργα γίνονται από μια δημοτική αρχή που πράγματι ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη της πόλης και όχι να αναλώνεται σε λιμνούλες, γεφυράκια, Ρουβάδες και Γλυκερίες!

 

Παραθέτω μια αεροφωτογραφία της περιοχής και χάρτη του σχεδίου επέκτασης του βορείου τμήματος, να δείτε και εσείς τι αλλαγές έχουν γίνει στην ευρύτερη περιοχή!

 

Αγαπητοί συμπολίτες η κατάσταση είναι καταθλιπτική και απαράδεκτη. Χωράφια ήταν και χωράφια είναι αν εξαιρέσουμε το ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ και το ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ στα Τσαμεϊκα που έχω φτιάξει κατά την θητεία μου ως Αντινομάρχης όλη η ευρύτερη περιοχή είναι καταθλιπτική!

 

Εχουν κτιστεί 5-6 σπίτια, φέρτε στην σκέψη σας τις περιοχές επέκτασης στο Ναύπλιο που έχουν γίνει ολάκερες πόλεις.

 

Μας ψεκάζει ο Καμπόσος ότι θα φέρει ξένο κόσμο και δεν κάνει τίποτα να κρατήσει τον δικό μας!

 

Μας ψεκάζει με θεματικά πάρκα και χιλιάδες θέσεις εργασίας, με τελεφερίκ, με υδατοδρόμια, γεφυράκια και λιμνούλες, και το Αργος μας παραμένει χωράφια και ερημώνει!

 

Ρίξτε μια καλή ματιά στην αεροφωτογραφία και στο σχέδιο και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα!

 

Δεν θέλω να σας κουράσω άλλο, με όλα αυτά που έγραψα μ’ έπιασε ‘’κατάθλιψη’’, πώς ένας άνθρωπος ‘’κενός’’ και ‘’λαοπλάνος’’ κατάντησε την πόλη μας ‘’ΜΕΡΜΠΑΚΑ’’.

 

Αργείοι το Αργος είμαστε εμείς, το Άργος είναι δικό μας! Στις Δημοτικές εκλογές της 26 Μαΐου στείλτε τον σπίτι του. Δεν πάει άλλο!