“Πες μου ποιον θα ψηφίσεις, να δω αν θα γαυγίσω ή όχι…” (γράφουν: Γιώργος Κοτσανάς, Αλίκη Λαμπράκη)

 

Γράφουν:

 

 

Γιώργος Κοτσανάς,
υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Άργους – Μυκηνών

με το συνδυασμό “Νέα Αρχή”  του Γ. Πανοβράκου

 

Αλίκη Λαμπράκη,
Εκπαιδεύτρια σκύλων, Υπεύθυνη ομάδας Ζω.Ε.Σ. Αργολίδας,
πρ. Πρόεδρος Φιλοζωικού Συλλόγου Άργους “Λάιζα” (2015-2017)

 

 

Αλήθειες, ψέμματα και πραγματικότητα για το θέμα των αδέσποτων στο Δήμο Άργους-Μυκηνών.
Συμπεράσματα που έχουν βγει από χρόνια ενεργή αλληλεπίδραση και προσωπική εμπειρία με άλλους φιλόζωους…

 

Τα αδέσποτα είναι ένα σοβαρό θέμα και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται. Στόχος θα πρέπει να είναι η ευζωία τους παράλληλα με την αρμονική συμβίωση με τον άνθρωπο. Γίνεται; Ναι , φυσικά και γίνεται! Θέλει χρόνο, υπομονή και προσπάθεια, καθώς μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν… Όποιος τις υποσχεθεί, απλά ψεύδεται. ‘Οποιος τις υποσχεθεί, απλά θα τα μαζέψει και θα τα πετάξει σε χώρο ακατάλληλο, να τρώνε και να κοιμόνται μέσα στις ακαθαρσίες τους, χωρίς κτηνιατρική περίθαλψη, χωρίς ανθρώπινη συντροφιά…. και όταν αυτό το πλάσμα ίσως εξελιχθεί σε ζωντανή βόμβα μικροβίων ή επιθετικότητας, θα το “εξαφανίσει”…

 

Η ευθύνη του δήμου για τα αδέσποτα, και κατά συνέπεια του αρμόδιου αντιδημάρχου, είναι πολύ πιο σοβαρή από το να μην βουτάνε στο ποταμάκι τα σκυλιά, να μην τα βλέπουν όσοι δε τα συμπαθούν, να προσποιούμαστε ότι όλα είναι εντάξει…. Έχει συνέπειες. Και μάλιστα σοβαρές. Μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

 

Ο εγκλεισμός τους σε καταφύγια εντελώς ακατάλληλα και παράνομα δεν είναι λύση. Η “φροντίδα” τους με ανώνυμα “φαρμακευτικά” σκευάσματα είναι επικίνδυνη, παράνομη. Είναι ορολογιακή βόμβα.
Είχαμε συμβούλους τα τελευταία 9 χρόνια που να έχουν επιστημονική ή έστω ουσιαστική κατάρτιση επί του θέματος; Αν ναι, τους αξιοποιήσαμε; Όχι. Αυτός που θα κάτσει δίπλα στο δήμαρχο και θα του πει “έλα να σου πω τι θα κάνουμε με τα αδέσποτα”…. πρέπει να ΓΝΩΡΙΖΕΙ. Ο δήμαρχος δεν γνώριζε, ούτε οι αντιδήμαρχοι, κανένας τους, απλά πετούσαν την καυτή πατάτα ο ένας στον άλλον. Γιατί τα αδέσποτα είναι “καυτή πατάτα”.

 

Και από την άλλη μεριά, υπάρχουν πάρα πολλοί φιλόζωοι πολίτες που είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν αλλά έχουν απομακρυνθεί από τακτικές, συμφέροντα, μικροπολιτικές, αλλά κυρίως από την εμφανή αδιαφορία και απαξίωση του δήμου για τη σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος.

 

Τα ζώα δεν είναι πολιτική. Είναι ζωντανές ψυχές που χαίρονται και υποφέρουν όπως ο άνθρωπος. Η δύναμη και ο πολιτισμός μας φαίνεται από το πώς θα φερθούμε στους “αδυνάτους”.

 

Γι’αυτό με επίγνωση αλλά κυρίως ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ προς τους συγκατοίκους μας, δίποδους και τετράποδους, ας δούμε τα “επειδή” και τα “γι’αυτό”…

 

 

Επειδή:

 

Η εκάστοτε δημοτική αρχή είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ βάσει νόμου (Ν. 4039/2012, 4235/2014, 4384/2016) να μεριμνά για τα αδέσποτα ζώα, όχι “εξαφανίζοντας” τα, αλλά για την ευζωία τους πρωτίστως και την αρμονική συμβίωση με τον άνθρωπο.

 

Είναι τουλάχιστον μακάβριο κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα, εορτές και σχόλες, καθώς και σε κάθε αυτοκρατορική φιέστα, να πιάνεται η ψυχή μας με τις εκατόμβες δηλητηριασμένων και εξαφανισμένων αδέσποτων (και όχι μόνο) ζώων.

 

Είναι καινοφανές και απαράδεκτο ο πρώτου βαθμού θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης (ο Δήμος δηλάδη), αντί να ψάχνει και να απαιτεί τρόπους αγαστής συνεργασίας με τους εθελοντικούς φορείς των πολιτών του Δήμου (εν προκειμένου τις φιλοζωικές οργανώσεις), να δημιουργεί τεχνητές συνθήκες αντιπαλότητας και πολέμου με αυτές, με τελικό χαμένο φυσικά όχι τις φιλοζωικές οργανώσεις αλλά τα αδέσποτα ζώα.

 

Είναι σουρεαλιστικό, κωμικοτραγικό αλλά κυρίως ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ο υπεύθυνος για τα αδέσποτα αντιδήμαρχος, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του να δηλώνει όλο καμάρι σε κάθε ευκαιρία και με κάθε τρόπο ότι ο ίδιος δεν είναι φιλόζωος.

 

Είναι παράνομο, απαράδεκτο, και περιφρονητικό προς τους πολίτες να μην υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για την τύχη των αδέσποτων ζώων που περιμαζεύονται και απομακρύνονται από των χώρο τους από ΑΝΑΡΜΟΔΙΟΥΣ εντεταλμένους του Δήμου.

 

Δεν είναι καθόλου τιμητικό για την κοινωνία μας η έλλειψη ενημέρωσης, ευαισθησίας και κουλτούρας απέναντι στα αδέσποτα και όχι μόνο ζώα τα οποία ζουν μαζί μας ή δίπλα μας.

 

Η ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων έχει επιπτώσεις όχι μόνο στην ζωή και την υγεία τους, άλλα έμμεσα ή άμεσα και στην ζωή και την υγεία και των ανθρώπων που ζουν κοντά τους.

 

 

 

Γι αυτό είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη η νέα Δημοτική αρχή:

 

Να εκπονήσει και να ξεκινήσει σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς ένα συνεχές πρόγραμμα ενημέρωσης, εκπαίδευσης και κατάρτισης, προς όλους τους κατοίκους του Δήμου, ανεξαρτήτου ηλικίας, το οποίο να ευαισθητοποιεί και να εκπαιδεύει τους πολίτες στον σωστό τρόπο συμβίωσης και συνύπαρξης με τους τετράποδους συγκατοίκους μας. Γι αυτόν τον σκοπό θα πρέπει να υπάρξει άμεση και ουσιαστική συνεργασία με τα σχολεία (όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης), την εκκλησία, τους κτηνίατρους, τις φιλοζωικές οργανώσεις κλπ.
Σημειωτέον στο δήμο μας υπάρχει ομάδα Ζωοφιλικών Ενημερώσεων Σχολείων, Ιδρυμάτων και Οργανισμών (Α.Μ.Κ.Ε. Ζω.Ε.Σ.) με εκπαιδευτικό πρόγραμμα εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, αλλά δεν έχει υπάρξει κανένα ενδιαφέρον συνεργασίας από την πλευρά του δήμου, παρόλο που γνωρίζει την ύπαρξή της.

 

Δημιουργία και λειτουργία σύγχρονου και εγκεκριμένων προδιαγραφών καταφυγίου φιλοξενίας των αδέσποτων ζώων που έχουν ανάγκη (κουτάβια, άρρωστα ζώα, στειρωμένα, τραυματισμένα κλπ). Καταφύγιο πλήρως εξοπλισμένο και στελεχωμένο με το απαραίτητο και κατάλληλο προσωπικό.
Σε συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις και τους κτηνίατρους της πόλης μας την δημιουργία μόνιμου και ουσιαστικού προγράμματος σίτισης (ταΐστρες, ποτίστρες), καθώς και βασικής ιατρικής παρακολούθησης των αδέσποτων ζώων στις περιοχές που ζουν.

 

Καταγραφή και ηλεκτρονική σήμανση (microchip) των αδέσποτων.

 

Σε συνεργασία με τους κτηνίατρους άμεσο πρόγραμμα στείρωσης όλων των αδέσποτων.
Μόνιμο και σοβαρό πρόγραμμα υιοθεσιών των αδέσποτων ζώων που είναι στην ευθύνη του Δήμου.
Ενημέρωση, παρότρυνση και συνεπικουρία προς τους κατόχους κατοικίδιων για την τήρηση της σχετικής νομοθεσίας (εμβολιασμός, βιβλιάριο υγείας, τσιπάρισμα, στείρωση). Ενημέρωση και αντικίνητρα για την άσκοπη αναπαραγωγή ή την παράνομη αναπαραγωγή των ζώων τους για εμπορικούς σκοπούς.

 

Για τους σκοπούς αυτούς μόνιμη και ειλικρινής συνεργασία των υπηρεσιών του Δήμου με τους εθελοντές πολίτες και τις φιλοζωικές οργανώσεις, με την επικούρηση του έργου τους.

 

Κατά συνέπεια της προηγούμενης παραγράφου, αρωγή και συνεργασία με εθελοντές φιλόζωους του δήμου μας που δρουν αφιλοκερδώς επί σειρά ετών, και επί της ουσίας έχουν δημιουργήσει “ιδιωτικά καταφύγια”, αντικαθιστώντας έτσι τις υποχρεώσεις της δημοτικής αρχής.(Μυκήνες, Νέα Κίος, Άργος).

 

Να δημοσιεύει εξάμηνο απολογισμό δράσεων στο δημοτικό συμβούλιο αλλά και στα τοπικά Μ.Μ.Ε., μαζί με τα κονδύλια που δαπανήθηκαν, ώστε να υπάρχει διαφάνεια.
Δημιουργία “Πάρκου Σκύλων” με τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφαλείας, το οποίο με μία συμβολική είσοδο θα καλύπτει τα έξοδά του, και τους εργαζόμενους σε αυτό και το οποίο θα διευκολύνει τους συμπολίτες κηδεμόνες κατοικιδίων που δεν ξέρουν πού να πάνε βόλτα, θα συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση των σκύλων, και θα αποσυμφορήσει τις γειτονιές.
Κίνητρα σε όσους υιοθετήσουν αδέσποτο του δήμου Άργους-Μυκηνών.

 

Συνεργασία και ζήτηση τεχνογνωσίας από άλλους Δήμους στην Ελλάδα οι οποίοι έχουν ήδη ξεκινήσει ή και ολοκληρώσει αντίστοιχα προγράμματα.

“Who he feeds a hungry animal, feeds his own soul…” Charlie Chaplin
“Αυτός που ταϊζει ένα πεινασμένο ζώο, ταίζει την ίδια του την ψυχή” Τσάρλι Τσάπλιν

 

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Το Ναύπλιο γιόρτασε την Ευαγγελίστρια

Με κάθε μεγαλοπρέπεια και με την παρουσία πλήθους κόσμου όχι μόνο από το Ναύπλιο αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας, τελέσθηκαν το βράδυ...

Συνάντηση του υποψήφιου βουλευτή Τάκη Παπαϊωάννου με το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Άργους

Συνάντηση με το Δ.Σ. του Εμπορικού και Επιχειρηματικού Συλλόγου Άργους είχε ο υποψήφιος βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Τάκης Παπαϊωάννου. Ο Τάκης Παπαϊωάννου ενημερώθηκε για...

Το Ναύπλιο γιόρτασε την Ευαγγελίστρια

Με κάθε μεγαλοπρέπεια και με την παρουσία πλήθους κόσμου όχι μόνο από το Ναύπλιο αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας, τελέσθηκαν το βράδυ...

Συνάντηση του υποψήφιου βουλευτή Τάκη Παπαϊωάννου με το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Άργους

Συνάντηση με το Δ.Σ. του Εμπορικού και Επιχειρηματικού Συλλόγου Άργους είχε ο υποψήφιος βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Τάκης Παπαϊωάννου. Ο Τάκης Παπαϊωάννου ενημερώθηκε για...

Κουίζ για την Επανάσταση του 1821 στην Αργολίδα

του Γιώργου Νικολόπουλου Η Αργολίδα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821 και στην προσπάθεια για τη δημιουργία του πρώτου ελληνικού Κράτους. Έγιναν σημαντικές μάχες...

Κουίζ για την Επανάσταση του 1821 στην Αργολίδα

του Γιώργου Νικολόπουλου Η Αργολίδα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821 και στην προσπάθεια για τη δημιουργία του πρώτου ελληνικού Κράτους. Έγιναν σημαντικές μάχες...

Καταθέσεις στεφάνων από μαθητές και εκπροσώπους συλλόγων στο Άργος

Καταθέσεις στεφάνων έγιναν το πρωί της Παρασκευής στο Ηρώο της Πλατείας του Αγίου Πέτρου στο Άργος, από μαθητές σχολείων και εκπροσώπους φορέων, με αφορμή...

Επίσκεψη του υποψηφίου βουλευτή Παναγιώτη Ψυχογυιού στην ΕΑΣΑ-Εσπερίδες

Ο υποψήφιος βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Παναγιώτης Ψυχογυιός επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της ΕΑΣΑ-Εσπερίδες και ξεναγήθηκε από τον γενικό διευθυντή κ. Δημάκη. Ο Π. Ψυχογυιός...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Σάββατο 25 Μαρτίου: Ποιοι γιορτάζουν – Κάποια γεγονότα σαν σήμερα

Εικόνες: Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλογεί την σημαία της...

Το Ναύπλιο γιόρτασε την Ευαγγελίστρια

Με κάθε μεγαλοπρέπεια και με την παρουσία πλήθους κόσμου...

Συνάντηση του υποψήφιου βουλευτή Τάκη Παπαϊωάννου με το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Άργους

Συνάντηση με το Δ.Σ. του Εμπορικού και Επιχειρηματικού Συλλόγου...

Νεκρός βρέθηκε ο αγνοούμενος από το Αρτεμίσιο Αρκαδίας

Σε ένα πηγάδι χωραφιού ανάμεσα σε Αρχαίο Ορχομενό και...

Ο Βασίλης Αδρακτάς υποψήφιος με την “Πρωτοβουλία” του Γιάννη Μαλτέζου

Ο Βασίλειος Αδρακτάς του Γεωργίου και της Μαριάννας θα...

Κουίζ για την Επανάσταση του 1821 στην Αργολίδα

του Γιώργου Νικολόπουλου Η Αργολίδα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση...