Παρασκευή, 29 Μαΐου, 2020

Πολιτικές διαχείρισης και προστασίας του νερού στην Αργολίδα εν όψει Περιφερειακών εκλογών (του Ηλία Παπαδόπουλου)

 

Πολιτικές διαχείρισης και προστασίας του νερού στην Αργολίδα εν όψει των Περιφερειακών εκλογών.

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στην προοδευτική και συντηρητική οπτική.

 

 

του Ηλία Παπαδόπουλου,

υποψήφιου περιφερειακού συμβούλου

με το συνδυασμό «Νέοι Δρόμοι για την Πελοπόννησο»

(υποψήφιος Περιφερειάρχης Γιώργος Δέδες)

 

Βρισκόμαστε περίπου ένα μήνα πριν τις εκλογές για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου βαθμού και ακόμα δεν έχει ανοίξει σε ικανοποιητικό βαθμό ο διάλογος ανάμεσα στις παρατάξεις και η αντιπαράθεση θέσεων, που θα αναδείξει και τις διαφορές ανάμεσα στις προοδευτικές και συντηρητικές πολιτικές.

 

Ένα από τα πιο κρίσιμα, κατά την άποψή μου, θέματα είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Εάν οι φόβοι πολλών επιστημόνων επιβεβαιωθούν, θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο φαινόμενα ανόδου της θερμοκρασίας, ξηρασίας, διάβρωσης των ακτών και ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

 

Η Περιφέρειες λοιπόν θα έπρεπε ήδη να έχουν εκπονήσει προγράμματα πρόληψης και αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων, κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει.

 

Θα αναφερθώ, με συντομία, σε ένα από τα βασικά θέματα που αφορούν την Αργολίδα, το πόσιμο νερό, άρα, κατά τη γνώμη μου, την ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση της πηγής της Λέρνης. Κύρια προβλήματα που θα έπρεπε ήδη να έχουν αντιμετωπιστεί είναι η εντατική γεωργία με χρήση νιτρικών κοντά στις πηγές, η χρήση των παρακείμενων γεωτρήσεων και η μετακίνηση του νεκροταφείου.

 

Επίσης θα πρέπει να υπάρχει ένας ενιαίος φορέας διαχείρισης νερού ανά νομό, ο οποίος θα διαχειρίζεται και τον βιολογικό καθαρισμό. Δεύτερη χρήση νερού από το βιολογικό καθαρισμό για πότισμα ή αναδασώσεις είναι ενδεικτικά κάποιες λύσεις. Άμεσα απαιτείται να εγκατασταθούν συστήματα αυτόματης καταγραφής απωλειών νερού σε όλες τις Δημοτικές Επιχειρήσεις.

 

Ριζική είναι η αντίθεσή μας στο σχέδιο της Διοίκησης Τατούλη για δημιουργία εργοστασίου αφαλάτωσης. Το ανωτέρω σχέδιο ένα από τα πιο σημαντικά θέματα αντιπαράθεσης των προοδευτικών και των συντηρητικών πολιτικών σε επίπεδο Περιφέρειας. Εμείς ποτέ δεν θα σκεφτόμασταν τη δημιουργία εργοστασίου που θα προσφέρει πανάκριβο και ποιοτικά υποβαθμισμένο αφαλατωμένο νερό, τη στιγμή που δεν έχουν γίνει τα βασικά για την προστασία του νερού της πηγής της Λέρνης. Για εμάς το νερό δεν είναι εμπόρευμα για δημιουργία κέρδους, αλλά κοινωνικό αγαθό που πρέπει να είναι προσβάσιμο σε όλα τα μέλη της τοπικής κοινωνίας, όσο το δυνατόν πιο οικονομικά.

 

Συμπερασματικά λοιπόν η διαχείριση των προηγούμενων διοικήσεων, αποσπασματική και με το βλέμμα προς τα πίσω μας κληροδοτεί μία σειρά από προβλήματα και εκκρεμή ζητήματα. Ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε το μέλλον και να πορευθούμε σε νέους δρόμους!

 

 

1 σχόλιο