Γράφει ο Ρήγας Ρηγόπουλος,
εικαστικός,
υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Άργους – Μυκηνών
με το συνδυασμό «Νέα Αρχή – Γιώργος Πανοβράκος»
Ο εμπορικός και βιοτεχνικός, αλλά και ο κάποιος βιομηχανικός χαρακτήρας της πόλης, λόγω αβλεψίας (για να μην πω ανικανότητας) προηγούμενων δημοτικών αρχών και ιδιαίτερα της απερχόμενης δημοτικής αρχής καταστρέφεται και οδηγεί την πόλη σε οικονομικό αλλά και πολιτιστικό μαρασμό.. Μια κάποια ελπίδα οικονομικής ανάκαμψης ίσως να βρίσκεται στην τουριστική ανάπτυξη της πόλης. Μια τέτοια ανάπτυξη πρέπει να βασίζεται σε μία οργανωμένη, προγραμματισμένη και συστηματικά καταβαλλόμενη προσπάθεια, για την επίτευξη του συγκεκριμένου σκοπού, και όχι να βασίζεται σε πυροτεχνήματα και όνειρα θερινής νυκτός.
Το Άργος και η ευρύτερη περιοχή του, έχει δύο ισχυρά πλεονεκτήματα που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί για την επίτευξη του σκοπού στον οποίον αναφερόμαστε. Και αυτά είναι το Κλίμα και η ιδιαίτερη γεωμορφολογία της περιοχής που εκτείνεται από τα όρη μέχρι την θάλασσα και την Ιστορία της που για χιλιάδες χρόνια είναι συνεχής και φορέας ενός σημαντικού πολιτισμού. Μαζί με αυτά, που δεν εξαρτώνται άμεσα από τους πολίτες, πρέπει να γίνουν και τουλάχιστον κάποια βασικά που είναι ευθύνη της δημοτικής αρχής αλλά και των πολιτών. Και αυτά είναι: Α) συγκεκριμένη συμπεριφορά, Β) Ενημέρωση και Γ) Υποδομές.
Πιο αναλυτικά θα μπορούσαμε να πούμε πως η Συμπεριφορά σχετίζεται με την στοιχειώδη τουλάχιστον ευγένεια που πρέπει να δείχνει κάποιος απέναντι στους φιλοξενούμενούς του και στους επισκέπτες αυτής της πόλης, όπως και η καθαριότητα που πρέπει να χαρακτηρίζει κάθε γωνιά της πόλης. Στο θέμα της Ενημέρωσης ή της προπαγάνδας κατά το κοινώς λεγόμενο είναι αυτονόητο πως πρέπει να γίνει άμεσα γνωστό, σε άλλους λαούς και σε τουριστικά γραφεία άλλων χωρών, το τι ακριβώς προσφέρει αυτή η πόλη και τι σε κάθε συγκεκριμένη εποχή. Υπάρχουν τα αρχαία μνημεία, μάρτυρες μιας πολύ μεγάλης σε διάρκεια ιστορίας του ανθρώπινου γένους, όπως προαναφέραμε, αλλά και σύγχρονα επιτεύγματα, όπως είναι η καθημερινή ζωή και ο θρησκευτικός τουρισμός. Τέλος στο θέμα των υποδομών πέρα από τις πληροφοριακές πινακίδες (που συνήθως είναι μέσα στα χόρτα) θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον σε κεντρικό σημείο ένας «σταθμός» (γραφείο) πληροφοριών στελεχωμένο από κάποιους ανθρώπους που θα γνωρίζουν πέρα από την ιστορία και την σύγχρονή γεωγραφία του τόπου, και κάποιες ξένες γλώσσες.
Αυτές οι λίγες προτάσεις είναι κατά την γνώμη μας εύκολο να πραγματοποιηθούν από τον Δήμο και μάλιστα χωρίς μεγάλο οικονομικό κόστος.