Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Ερωτήσεις Ανδριανού και Μανιάτη για εγκατάλειψη του Τάφου του Ατρέα

 

Ερωτήσεις προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά κατάθεσαν οι βουλευτές Αργολίδας της ΝΔ Γιάννης Ανδριανός και του ΚΙΝΑΛ Γιάννης Μανιάτης με θέμα τις καταγγελίες περί εικόνας εγκατάλειψης του μυκηναϊκού Τάφου του Ατρέα.

 

Ακολουθούν οι ερωτήσεις των δύο βουλευτών:

 

 

Ερώτηση Γιάννη Ανδριανού

 

«Εξαιρετικά αλγεινή εικόνα για την κατάσταση των μνημείων ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας δημιουργεί η ανάρτηση δημοσιογράφου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την επίσκεψή της στον θολωτό τάφο του Ατρέα στις Μυκήνες, όπου περιγράφει τη δυσοσμία εντός του χώρου λόγω των νυχτερίδων που φωλιάζουν εκεί, τα σμήνη μελισσών που συχνά αποτρέπουν την είσοδο στο μνημείο καθώς τη μη λειτουργία κυλικείου.

 

Η αρνητική αυτή κατάσταση επιτείνεται από το γεγονός ότι για την κάλυψη των αναγκών που επεσήμανε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας έχουν διατεθεί από την κυβέρνηση μόνο το 15% των απαιτούμενων πόρων, γεγονός που αντανακλάται σε ελλείψεις σε προσωπικό φύλαξης και καθαριότητας, σε περιορισμένα ωράρια λειτουργίας των χώρων και σε κλειστά πωλητήρια και κυλικεία.

 

Επισημαίνεται ότι τα έσοδα μόνο από πωλήσεις εισιτηρίων και αρχαιολογικούς χώρους της Αργολίδας υπερβαίνουν τα 5 εκ. ευρώ ετησίως.

 

Δεδομένου του ότι η τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

1. Ποιες ενέργειες έχουν αναληφθεί για την ασφαλή πρόσβαση και την καθαριότητα του μνημείου;
2. Πόσα κονδύλια έχουν διατεθεί για την κάλυψη των αναγκών των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων της Αργολίδας και σε τι ποσοστό αντιστοιχεί αυτό το ποσό σε σχέση με τα χρήματα που έχει ζητήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας για το 2019;
3. Ποιες ενέργειες έχουν αναληφθεί για την έγκαιρη στελέχωση των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων της Αργολίδας με το απαραίτητο διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό και προσωπικό φύλαξης και καθαριότητας;
4. Ποιο είναι το πρόγραμμα λειτουργίας των αναψυκτηρίων και των πωλητηρίων των ως άνω αρχαιολογικών χώρων;».

 

 

Ερώτηση Γιάννη Μανιάτη

 

«Κυρία Υπουργέ,

εικόνα εγκατάλειψης εμφανίζουν οι αρχαιότητες της Αργολίδας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εξαιρετικά αρνητικές εντυπώσεις στους Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Σε μια Αργολίδα, που από τις πωλήσεις εισιτηρίων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, συνεισφέρει κάθε χρόνο πάνω από 5.000.000 €, είναι αδιανόητο να εμφανίζεται στην έναρξη της τουριστικής περιόδου εικόνα τριτοκοσμική, εξαιτίας της ελάχιστης χρηματοδότησης και της υποστελέχωσης σε όλους τους τομείς.

 

Ο τάφος του Ατρέα, ένα κορυφαίο μνημείο, παρουσιάζεται στους επισκέπτες ως ένας τόπος γεμάτος με σμήνη μελισσών και νυχτερίδων, που δημιουργούν εξαιρετικά αρνητική εικόνα σε όλους τους επισκέπτες, γεγονός που έχει προκαλέσει σχετικά αρνητικά δημοσιεύματα. Στα μέσα του Απριλίου, ενώ θα έπρεπε το μεγαλύτερο μέρος της ετήσιας χρηματοδότησης να έχει ήδη διατεθεί, η κατάσταση είναι τραγική: Έχουν διατεθεί λιγότερα από 15% των αναγκαίων κονδυλίων που έχουν ζητηθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας. Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στο φυλακτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία να λειτουργούν ελάχιστες ώρες, ενώ η ίδια και ακόμη χειρότερη κατάσταση εμφανίζεται στα πωλητήρια και κυλικεία, των οποίων ελάχιστες ώρες της ημέρας προσφέρονται οι υπηρεσίες κάποιου αξιοπρεπούς επιπέδου.

 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται η κα υπουργός:

 

• Πόσα κονδύλια έχουν ζητηθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας για το 2019 και πόσα έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα στην έναρξη της τουριστικής περιόδου;
• Πώς προτίθεται το υπουργείο να στηρίξει την τοπική Εφορεία, ώστε μνημεία όπως ο τάφος του Ατρέα να μην εμφανίζουν τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση, αλλά μέσα από την παροχή της αναγκαίας χρηματοδότησης και στελέχωσης, να βρεθούν στο επίπεδο που τους αρμόζει;
• Πόσο είναι το προσωπικό που ζητήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων ανά ειδικότητα και πόσο έχει διατεθεί;»

 

 

Rate this post
     
NO COMMENTS

POST A COMMENT

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.