του Δημήτρη Πειρούνη, δικηγόρου
Πατατοπαραγωγός φρενάρει ανάλογη επένδυση 1 δισ. ευρώ της Google στο Λουξεμβούργο.
Μπορούν να παρθούν μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί παρόμοιος κίνδυνος στην περίπτωση του Μυθολογικού Πάρκου;
Ενας πατατοπαραγωγός ενδέχεται να ακύρωσε επένδυση ύψους 1 δισ. ευρώ στο Λουξεμβούργο, εξαιτίας της άρνησής του για μεγάλο χρονικό διάστημα να πουλήσει το χωράφι του, ώστε να κατασκευάσει η Google κέντρο δεδομένων.
Τελικά, η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου κατάφερε να κερδίσει τη «μάχη» με τον αγρότη και να τον πείσει να πουλήσει το χωράφι του. Ωστόσο, πλέον δεν είναι βέβαιο αν η Google εξακολουθεί να επιθυμεί να κάνει την επένδυση, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times.
Η Google αρνήθηκε να επιβεβαιώσει στους Financial Times αν θα προχωρήσει με την συγκεκριμένη επένδυση στο Λουξεμβούργο ή σε ποια τιμή θα αγοράσει το οικόπεδο, λέγοντας ότι αρνείται να σχολιάσει «φήμες και εικασίες».
Εκτιμάται ότι η δημοσιότητα που πήρε η επένδυση πριν την εξασφάλιση των αναγκαίων εκτάσεων επέδρασε αρνητικά στις δυνατότητες υλοποίησης της, αυξάνοντας τις τιμές των γεωτεμαχίων και δίνοντας την δυνατότητα σε τρίτους και ανταγωνιστές της να κερδοσκοπήσουν εις βάρος της.
Όπως είναι γενικά παραδεκτό σε τέτοιες επενδύσεις, που περιλαμβάνουν αγορά μεγάλων εκτάσεων γης, πρέπει να γίνονται, μέχρι ενός σημείου, όλες οι ενέργειες εν κρυπτώ, προκειμένου να ευοδωθεί η επένδυση απροβλημάτιστα.
Βεβαίως δημοσιότητα μόνο για εκλογικούς λόγους δεν δικαιολογείται, καθώς δεν χρησιμεύει κάπου, αντιθέτως προκαλεί ζημία.
Προσοχή συνεπώς διότι ενδεχομένως κυκλοφορεί ήδη πατατοπαραγωγός – εχθρός της πόλης, έτοιμος να φρενάρει την επένδυση 1 δισ. ευρώ προελεύσεως Παππούα / Μπανγκογκ / Αμέρικα κοκ στον Δήμο Άργους Μυκηνών…
Η περίπτωση του Λουξεμβούργου:
Σύμφωνα με τον κ. Ετιέν Σναϊντέρ, αναπληρωτή πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, το επίμαχο χωράφι ανήκε σε τρία αδέλφια που το είχαν κληρονομήσει από τους γονείς τους.
Ωστόσο, ο ένας αδελφός είχε τσακωθεί με τους άλλους δύο και αρνιόταν να πουλήσει το μερίδιό του, παρά το γεγονός ότι οι υπόλοιποι είχαν συμφωνήσει να πουλήσουν. Τελικά, ο επίμονος ιδιοκτήτης υπέκυψε στην πίεση της κυβέρνησης, λέει ο κ. Σναϊντέρ.
«Δεν ήταν η τιμή το πρόβλημα για τον πατατοπαραγωγό… Υπήρχαν τρεις που είχαν κληρονομήσει το χωράφι από τους γονείς τους, αλλά δεν μιλούσαν μεταξύ τους. Ο δύο ήθελαν να πουλήσουν και ο άλλος δεν ήθελε».
Κατόπιν των ανωτέρω θεωρώ ότι πρέπει να γίνει παναργολική ενημέρωση προκειμένου να αποφευχθεί παρόμοιος κίνδυνος, να μονοιάσουν όλες οι οικογενειακές έριδες και να πωληθούν τα ανάλογα γεωτεμάχια σε λογικές τιμές στον ξένο επενδυτή για το καλό του τόπου…
Έχουσιν γνώσιν οι φύλακες;