Έκθεση με έργα αφρικανικής τέχνης στο “Φουγάρο”

 

Το “Φουγάρο” στο Ναύπλιο, παρουσιάζει την έκθεση «ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ: Αφρική 1», που περιλαμβάνει έργα και αντικείμενα από την FKPCOLLECTION. Θα διαρκέσει από το Μάρτιο έως το Μάιο.

 

Έργα λαϊκής τέχνης, κοσμήματα, καθημερινά αντικείμενα και υφάσματα από αφρικανικές χώρες συνυπάρχουν με μια σειρά ετερόκλητων αντικειμένων σε αναπάντεχους συνδυασμούς. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα περισσότερα εκθέματα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό.

 

Με τον τρόπο αυτό, προκύπτουν ενδιαφέροντες διάλογοι και φωτίζονται λανθάνουσες ισορροπίες μεταξύ συνόλων που φαινομενικά δεν ανήκουν στο ίδιο σύνολο. Ο ανιμισμός των ξυλόγλυπτων, ο μαγνητισμός της φίνας χάντρας, το δέος της κόψης μεταλικών αιχμών επικοινωνούν σχεδόν μαγικά με τις φωτοσκιάσεις καλαμιών, την τρυφερότητα υφασμάτινων παιχνιδιών και την αρχέγονη ενέργεια γραμμικών μοτίβων.

 

Κάθε μικρή ή μεγάλη ενότητα μοιάζει να έχει συγκεντρωθεί αχειροποίητα, σαν από μια αμοιβαία έλξη, που αντιπαρέρχεται το ευτελές ή το πολύτιμο των υλικών, το χρόνο της δημιουργίας, το μέσο και κάθε άλλο χρακτηριστικό που κατηγοριοποιεί με αυστηρότητα. Έτσι, η έκθεση αναδεικνύεται σε μια «γιορτή για το μάτι» που υμνεί τη φόρμα, το χρώμα, το φώς, τον συμβολισμό και – εν τέλει – το ωραίο.

 

 

FKPCOLLECTION

 

Πρόκειται για τη συλλογή έργων τέχνης της Φλωρίκας Π. Κυριακοπούλου που ξεκίνησε πριν από 40 περίπου χρόνια.

 

Περιλαμβάνει έργα Σύγχρονης και Μοντέρνας Τέχνης,καθώς και μια σημαντική ενότητα Αφρικάνικης Τέχνης και Tribal Art. Συμπληρώνεται με μία σειρά από collectibles: κεραμικά, αντικείμενα design, memorabilia, posters, vintage έπιπλα, υφαντά κ.α.

 

Η FKPCOLLECTION αποτελεί την προσωπική ματιά της εικαστικού Φ. Κυριακοπούλου.
Η ίδια χρησιμοποιεί επίσης τα έργα αυτά ως πρώτη ύλη για να συνθέσει χώρους, περιβάλλοντα και εγκαταστάσεις.

 

Επιμέλεια έκθεσης: Αντώνης Ι. Κοντρογιάννης, Φλωρίκα Π. Κυριακοπούλου

 

Ανοιχτά: Τετάρτη έως Κυριακή από τις 9 πμ έως αργά

 

Πληροφορίες: 27520 47300, 210 8070 523

[email protected]