Πέμπτη, 28 Μαΐου, 2020

Ερώτηση στη Βουλή για τη συνδικαλιστική δίωξη εναντίον εργαζόμενου στη Ν. Επίδαυρο

 

Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος προς την Υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου με θέμα τη συνδικαλιστική δίωξη εναντίον εργαζόμενου από τον όμιλο Σελόντα Ιχθυοτροφεία Α.Ε.Γ.Ε στη Νέα Επίδαυρο.

 

Όπως αναφέρει στην Ερώτηση:

 

Ο όμιλος «Σελόντα Ιχθυοτροφεία Α.Ε.Γ.Ε» προχωρά σε συνδικαλιστική δίωξη εναντίον εργαζόμενου που διεκδίκησε στο χώρο δουλειάς. Συγκεκριμένα ένας εργαζόμενος στο συσκευαστήριο του ομίλου στη Νέα Επίδαυρο Αργολίδας είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδικάτου Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας και όπως είναι λογικό μέσω του Συνδικάτου ανέδειξε προβλήματα του χώρου, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, όπως το ότι δεν υπάρχει πόσιμο νερό, δεν δίνονται τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας (μπότες, γάντια, μανίκια, ποδιές), υπάρχει έλλειψη αποδυτηρίων, τουαλετών, καπνιστηρίων, αντιολισθητικών ταινιών στα σκαλιά καθώς και μισθολογικά ζητήματα.

 

Η εργοδοσία αντί να φροντίσει να επιλύσει, άμεσα ως όφειλε τα προβλήματα, προχώρησε σε μέτρα εναντίον του εργαζομένου και της συζύγου του επίσης εργαζόμενης στη συγκεκριμένη μονάδα, επιχειρώντας την αλλαγή πόστου μαζί με απειλές για τη σωματική του ακεραιότητα από τον διευθυντή της μονάδας.

 

Ο εργαζόμενος επειδή δεν αποδέχτηκε τη βλαπτική μεταβολή και αποχώρησε από το χώρο εργασίας για να μεταβεί στο ΣΕΠΕ και στο ΑΤ ώστε να προχωρήσει σε καταγγελία για να διασφαλίσει τα δικαιώματά του, η εργοδοσία τον κάλεσε σε έγγραφη απολογία κατηγορώντας τον για “αναίτια αποχώρηση από το χώρο εργασίας” επικαλούμενη εσωτερικό κανονισμό, ο οποίος δεν είναι γνωστοποιημένος καν στους εργαζόμενους.

 

Παράλληλα στα γενικότερα πλαίσια της τρομοκράτησης όλων των εργαζομένων στο χώρο, απαιτεί παράνομα προσκόμιση ποινικού μητρώου, που ως γνωστό πρόκειται για ευαίσθητο Δεδομένο Προσωπικού Χαρακτήρα για το οποίο δεν έχει κανένα δικαίωμα να το ζητά από τους εργαζόμενους.

 

Η εργοδοσία του ομίλου «ΣΕΛΟΝΤΑ» προκειμένου να αυξήσει τα κέρδη της, επιβάλλει μέτρα που θυμίζουν εργασιακό μεσαίωνα καταπατώντας ακόμα και τα κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα. Η μεθόδευση να απαλλαγεί από το συγκεκριμένο εργαζόμενο αποβλέπει, πέρα από τον ίδιο, στο να τρομοκρατήσει και τους υπόλοιπους εργαζόμενους για να μην υπάρχει καμιά φωνή διεκδίκησης στο χώρο.

 

Ερωτάται η κ. Υπουργός, τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για:

• Να σταματήσει η δίωξη και στοχοποίηση του συγκεκριμένου εργαζόμενου και της συζύγου του και να σταματήσει η συνδικαλιστική παρεμπόδιση.
• Να παρθούν όλα τα μέτρα για την υγιεινή, ασφάλεια και τήρηση της εργατικής νομοθεσίας στο συγκεκριμένο χώρο δουλειάς.

 

 

Πρόσφατα σχόλια