Δευτέρα, 25 Μαΐου, 2020

Απάντηση Υπουργού για την αποζημίωση από τον παγετό στην Αργολίδα

 

Στην 5020/23-01-2019 Ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός με θέμα την αποζημίωση των παραγωγών της Αργολίδας που επλήγησαν από τον παγετό του Ιανουαρίου 2019, απάντησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης.

 

Στην απάντηση επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

 

«Όσον αφορά στις ζημιές που προξενήθηκαν από τους παγετούς του μηνός Ιανουαρίου του έτους 2019 στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Αργολίδας:

 

– σε καλλιέργειες χειμερινών κηπευτικών και μανταρινιών, σημειώνεται ότι διενεργήθηκαν από τους γεωτεχνικούς του ΕΛ.Γ.Α. οι απαραίτητες επισημάνσεις, έγιναν αναγγελίες και υποβλήθηκαν δηλώσεις και

 

– σε καλλιέργειες πορτοκαλιών, σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. παρακολουθούν την εξέλιξη της καλλιέργειας ως προς το ύψος της ζημιάς από το προαναφερθέν αίτιο σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής και εφόσον διαπιστωθούν ζημιές σε αποζημιώσιμα ποσοστά, ο ΕΛ.Γ.Α. θα ενημερώσει τους παραγωγούς να υποβάλουν αιτήσεις ζημιάς σύμφωνα με τα οριζόμενα του ανωτέρω Κανονισμού.

 

Για όλες τις προαναφερθείσες ζημιές το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων θα ξεκινήσει άμεσα. Στη συνέχεια, θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους, ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς.

 

Αναφορικά με τη διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων από τον ΕΛ.Γ.Α., σημειώνεται ότι η εν λόγω διαδικασία είναι συγκεκριμένη και ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία ως εξής:

 

– Με την εμφάνιση της ζημιάς στην καλλιέργεια διενεργούνται οι απαραίτητες επισημάνσεις, γίνονται αναγγελίες και υποβάλλονται δηλώσεις.

 

– Ο Οργανισμός, εν συνεχεία, προβαίνει σε εξατομικευμένες εκτιμήσεις.

 

– Πραγματοποιείται η επεξεργασία των στοιχείων από το αρχείο ΟΣΔΕ, το οποίο αποστέλλεται στον ΕΛ.Γ.Α. από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εντός του φθινοπώρου έκαστου χρόνου.

 

– Κοινοποιούνται τα πορίσματα.

 

– Ακολουθεί η καταβολή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς, που έχουν υποβάλει τη Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής (ΔΚ/Ε) και έχουν καταβάλει τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τη ΔΚ/Ε.

 

Διευκρινίζεται ότι κάθε στάδιο της προαναφερθείσας διαδικασίας χρειάζεται και τον ανάλογο χρόνο για να ολοκληρωθεί. Ωστόσο, εφόσον είναι εφικτό, ο Οργανισμός καταβάλλει τις σχετικές αποζημιώσεις μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα από τη συγκομιδή του προϊόντος και εφόσον έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του αρχείου ΟΣΔΕ. Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι, σε σύγκριση με τα παρελθόντα έτη, οι εκκαθαρίσεις των ζημιών πραγματοποιούνται σε συντομότερο χρονικό διάστημα».

 

 

 

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια