της Άννας Χρυσοβέργη
Το τελευταίο διάστημα οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες κάθε τόσο ανακοινώνουν κάποιους από τους υποψήφιους που θα συμπεριλαμβάνονται στα ψηφοδέλτιά τους. Η παρουσίαση περιλαμβάνει απαραιτήτως φωτογραφία με συγκεκριμένες προδιαγραφές και πληροφορίες για τα προσόντα τους. Στα προσόντα συνήθως, περιλαμβάνονται όνομα, ηλικία, σπουδές, οικογενειακή – εργασιακή κατάσταση και κοινωνική εμπειρία. Δηλαδή, σύντομο βιογραφικό που καλύπτει τις προϋποθέσεις για την αναζήτηση μιας θέσης εργασίας.
Επειδή, δεν δημοσιοποιούν το βιογραφικό τους για να βελτιώσουν την εργασιακή τους κατάσταση, αλλά για να ζητήσουν τη ψήφο μας, νομίζω ότι κάτι δεν πάει καλά. Δεν θα έπρεπε να δηλώνουν κάτι ώστε να κατανοήσουμε την σκέψη, την πρακτική τους και τις προθέσεις τους στα δημοτικά θέματα; Μήπως θεωρείται αυτονόητο πως συμφωνούν με τις θέσεις της αντίστοιχης παράταξης; Είδατε πουθενά τέτοιες θέσεις; Μήπως μου διέφυγαν;
Τελικά, ζητούν να τους ψηφίσουμε για ποιο λόγο; Ζητούν να τους ψηφίσουμε χωρίς να δημοσιοποιούν ούτε τη γνώμη τους για το νόμο σχετικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον γνωστό ‘Κλεισθένη’. Για να μη παρεξηγηθούμε δεν υπάρχει ανάγκη να γνωρίζουν το νόμο, δεν θα μας κυβερνάνε μόνο δικηγόροι. Αλλά όλοι μπορούμε κριτικά να σταθούμε στο πνεύμα και τους στόχους του νόμου, στη σχέση του με τα μνημόνια και την γενικότερη πολιτική που επέβαλε την μετάβαση από τον ‘Καλλικράτη’ στον ‘Κλεισθένη’.
Ας τοποθετηθούν σε ένα οποιοδήποτε σχετικό ζήτημα. Συμφωνούν με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από τη κεντρική εξουσία, στους δήμους; Στο χώρο της Παιδείας υπάρχει ήδη εμπειρία. Έγινε η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του κράτους για το κτηριακό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό των σχολείων στους Δήμους. Όμως αυτή η μεταφορά δεν συνοδεύεται από αντίστοιχη μεταφορά κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό στους Δήμους. Αποτέλεσμα η φανερή υποβάθμιση των αντίστοιχων δομών. Σύντομα προοιωνίζεται κάτι ανάλογο και στο χώρο της Υγείας, γενικότερα της κοινωνικής πολιτικής. Θα ήταν χρήσιμο να γίνει γνωστό αν συμφωνούν με αυτές τις προοπτικές.
Από τα παραπάνω εξαιρούνται οι υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης σε κάθε επίπεδο τοπικής διοίκησης διότι η παράταξη αυτή περιλαμβάνει ανθρώπους που δεν δηλώνουν ανεξάρτητοι από κόμματα. Αντίθετα δηλώνουν καθαρά και σε όλους τους τόνους ότι στα θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης συμφωνούν στα σημαντικά ζητήματα με τις θέσεις του ΚΚΕ. Οι θέσεις αυτές είναι ξεκάθαρα διατυπωμένες στην Βουλή, στα αντίστοιχα έντυπα και μάλιστα τεκμηριωμένες και σε αντιστοιχία με τις θέσεις του για τα γενικότερα θέματα. Τα τοπικά ή περιφερειακά προβλήματα των εργαζομένων είναι αλληλένδετα με τα κεντρικά προβλήματά τους. Πέρα από αυτό η παράταξη είναι πανελλαδική, έχει ιστορία, δράση και συγκεκριμένα διατυπωμένες θέσεις.