Λαϊκή Συσπείρωση Ναυπλίου: Κάθε χρόνο αυξάνονται τα προβλήματα στα σχολεία του Δήμου

 

Ανακοίνωση σχετικά με την κατάσταση στις σχολικές μονάδες του Δήμου Ναυπλιέων εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση (με την οποία υποψήφιος δήμαρχος είναι ο Κώστας Γκόνης). Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, “oι σχολικές μονάδες του Δήμου μας έχουν πολλά προβλήματα και  ελλείψεις που κάθε χρόνο μεγαλώνουν”:

 

Παρά τις υποσχέσεις της Δημοτικής αρχής, δεν έχει υπάρξει ουσιαστική βελτίωση όλα αυτά τα χρόνια και τα προβλήματα παραμένουν άλυτα.

 

Μετά από τόσα χρόνια τα δύο δημοτικά της πόλης 2ο και 5ο συνεχίζουν να συστεγάζονται σε ένα κτήριο με μικρό προαύλιο (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των παιδιών). Επιπλέον τέσσερεις (4) τάξεις αναγκάζονται καθημερινά να μετακινούνται έκτος σχολικής μονάδας σε ένα γειτονικό κτήριο λόγω έλλειψης αιθουσών.

 

Υπάρχει ανάγκη κατασκευής νέου κτηρίου.Το πάγιο αίτημα των κατοίκων, των συλλόγων γονέων και εκπαιδευτικών για το χτίσιμο σχολείου παραμένει ως υπόσχεση στα χαρτιά.

 

Τα λυόμενα που στοιβάζουν τους μαθητές του 1ου Δημοτικού Ναυπλίου, αλλά και των Λυκείων της πόλης έχουν γίνει πια «δεδομένα». Κουβέντα δεν γίνεται για τη κατασκευή τάξεων.

 

Δυο νηπιαγωγεία του Δήμου στεγάζονται σε ισόγεια πολυκατοικιών χωρίς προαύλια, ενώ από του χρόνου ο Δήμος θα φιλοξενεί στις δομές αυτές προνήπια και νήπια. Αλήθεια, που θα χωρέσουν τα παιδιά; Η προσχολική αγωγή είναι η πρώτη βάση της εκπαίδευσης και η Δημοτική αρχή της πόλης την έχει υποβαθμίσει εντελώς, την αντιμετωπίζει σαν «χώρο παρκινγκ»  των παιδιών.

 

Οι παιδικοί σταθμοί λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό, σε χώρους που δεν ελέγχονται  για την καταλληλότητα τους. Κάθε χρόνο πολλά παιδιά μένουν εκτός των παιδικών και βρεφικών σταθμών, καθώς όπως ισχυρίζεται η Δημοτική Αρχή δεν υπάρχουν χώροι και προσωπικό.Οι γονείς αναγκάζονται να  πληρώνουν υπέρογκα ποσά σε τροφεία.

 

Αντίστοιχη εικόνα υπάρχει και στα χωριά ευθύνης του Δήμου όπως το Δημοτικό σχολείο Αγ. Ανδριανού και Ανυφίου, όπου μετά το κλείσιμο  γειτονικών σχολείων καλούνται να φιλοξενήσουν μεγαλύτερο αριθμό παιδιών από αυτό που μπορούν και έτσι αξιοποιούνται και εδώ τα λυόμενα.

 

Επιπλέον στα περισσότερα σχολικά κτήρια υπάρχουν «προβλήματα» σε τουαλέτες, σοβάδες που πέφτουν, ελλείψεις σε υποδομές, σε υλικά κ.τ.λ. Παρόλο που κάθε χρόνο οι δημότες πληρώνουν εκατομμύρια σε φόρους, τα χρήματα που αντιστοιχούν από τον προϋπολογισμό του Δήμου για κάθε σχολική επιτροπή είναι κάτι παραπάνω από 6.000€ τον χρόνο, δηλαδή δεν φτάνουν ούτε στο ελάχιστο για τις βασικές επισκευές που δημιουργούνται από τη φυσική φθορά.

 

Την ίδια ώρα ο Δήμος, ενώ διαθέτει πολλά χρήματα σε εκδηλώσεις, έργα βιτρίνας, αναπλάσεις και τόσα άλλα, (μόνο για τα αναμνηστικά στην έκθεση τουριστικών σκαφών δόθηκαν 12.000€) δε χωράνε στο προϋπολογισμό του Δημάρχου κονδύλια για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων και για τη δημιουργία αιθουσών να κάνουν μάθημα τα παιδιά των δημοτών. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι γονείς να αναγκάζονται να συνεισφέρουν οικονομικά.

Συγχρόνως ο Δήμος πρωτοστάτησε στην υλοποίηση των κυβερνητικών αποφάσεων για κλείσιμο και συγχώνευση των σχολικών μονάδων και ήταν ενάντια στους γονείς και τους συλλόγους που πάλευαν να μην κλείσουν σχολεία. Την ίδια ώρα οικόπεδα που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν κατάλληλα για σχολικοί χώροι παραμένουν ανεκμετάλλευτα, ενώ  οι μαθητές ταλαιπωρούνται.

 

Ταυτόχρονα η ηγεσία του Δήμου περιπαίζει γονείς, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους για τη σχολική καθαριότητα, μην αναλαμβάνοντας την ευθύνη της για την ελλιπή καθαριότητα των σχολείων και την μη μονιμοποίηση των καθαριστριών.

 

Παρότι έχει επισημανθεί επανειλημμένα δεν προχωρούν σε αναγκαίες μελέτες προσεισμικού ελέγχου των σχολικών μονάδων αλλά και των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, εκθέτοντας σε τεράστιο κίνδυνο παιδία και εργαζόμενους.

 

Κουβέντα δεν είπαν όλα αυτά τα χρόνια ούτε για τις συνθήκες εργασίας των αναπληρωτών στην εκπαίδευση, ούτε για τις διδακτικές ώρες που χάνονται στα σχολεία από την έλλειψη ειδικοτήτων, ούτε για την μη ολοκληρωμένη λειτουργία του ολοήμερου σε πολλά σχολεία του Δήμου, ούτε για την συνεχόμενη υποβάθμιση της Ειδικής Αγωγής.

 

Η Λαϊκή Συσπείρωση όλα τα προηγούμενα χρόνια ανέδειξε αυτά τα προβλήματα και σήμερα καλεί κάθε πολίτη που προβληματίζεται να δράσει μέσα από τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, τα Σωματεία και άλλους μαζικούς φορείς.

 

Σήμερα ενόψει των εκλογών τον καλούμε να συμπαραταχθεί με τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης για να  ανατρέψουμε την τακτική του Δήμου στην εκπαίδευση και συνολικότερα.

 

Θέλουμε ένα Δήμο, όχι «πρόθυμο» διαχειριστή, αλλά αγωνιστή και συμπαραστάτη στον αγώνα για την επίλυση των χρόνιων οξυμένων προβλημάτων της εκπαίδευσης.

 

Θέλουμε να αγωνιστούμε  για να βάλουμε εμπόδια στην υποβάθμιση των σχολικών υποδομών, να διεκδικήσουμε δημόσια, δωρεάν, σύγχρονη εκπαίδευση για όλα τα παιδιά, με μόνιμους εκπαιδευτικούς, σε σύγχρονες υποδομές, με  τους αναγκαίους πόρους για τις λειτουργικές ανάγκες.