Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου, 2020

Με αφορμή το γιορτασμό των 35 χρόνων παρουσίας του Συνδέσμου Φιλολόγων Αργολίδας

 

Συνηθίζεται σε περιπτώσεις εορτασμών από, κακώς νοούμενο, καθωσπρεπισμό να αναφερόμαστε στα θετικά του εορτάζοντος και να αποφεύγουμε να υπενθυμίζουμε αρνητικές αποχρώσεις της δράσης του. Αυτή τη φορά θα γίνει το αντίθετο μήπως και βοηθηθούμε κάποτε να κοιταχτούμε στα μάτια και να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους.

 

Όταν οποιοσδήποτε και για οποιονδήποτε λόγο θέλει να παρουσιάσει ένα βιβλίο σε μια μικρή πόλη φαντάζει πολύ λογικό σε πρώτο επίπεδο, να ζητήσει τη συμβολή του Συνδέσμου Φιλολόγων της περιοχής του ως τον «αρμοδιότερο» φορέα για το στόχο του. Δυστυχώς, υπάρχει αντίστοιχη περίπτωση στο Άργος στην οποία ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας (ΣΦΑ) αρνήθηκε την συνεργασία. Θα νομίζετε ότι ο λόγος της άρνησης ήταν το περιεχόμενο του βιβλίου. Δυστυχώς δεν ήταν αυτός! Πώς έχουν τα γεγονότα εν συντομία:

 

Πριν από λίγους μήνες η Ομάδα Γυναικών Άργους (μέλος της ΟΓΕ της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας) αναζήτησε τη συνεργασία του ΣΦΑ για την παρουσίαση ενός βιβλίου. Η συγγραφέας είναι μέλος της ΟΓΕ και το βιβλίο εκδόθηκε από τον Κέδρο την περασμένη Άνοιξη. Πρόκειται για ένα βιβλίο που χαρακτηρίστηκε «σύγχρονη ηθογραφία» έχουν πραγματοποιηθεί παρουσιάσεις σε αρκετές πόλεις, μάλιστα μια παρουσίαση στην Αθήνα έγινε από τη Γιούλη Χρονοπούλου1. Από ότι είδατε ούτε τον τίτλο του βιβλίου δεν αναφέρω παρά μόνο στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο λόγος άρνησης δεν ήταν το ίδιο το βιβλίο.

 

Η άρνηση περιείχε την πρόφαση πως ο ΣΦΑ «συνεργάζεται μόνο με θεσμούς»! Γιατί πρόφαση; Επειδή η λέξη θεσμός σε τοπικό επίπεδο περιέχει την Ομάδα Γυναικών Άργους και πολύ περισσότερο την ΟΓΕ σε πανελλαδικό επίπεδο. Η άρνηση περιείχε την πρόφαση πως ο ΣΦΑ «δεν συνεργάζεται με πολιτικούς φορείς»! Εδώ μπέρδεψαν το περιεχόμενο των λέξεων πολιτική – κομματική; Μπέρδεψαν το περιεχόμενο των λέξεων πολιτική – πολιτικοί; Όχι, μπερδεύτηκαν γιατί το πραγματικό περιεχόμενο της άρνησης ήταν ο ιδεολογικός προσανατολισμός της ομάδας των γυναικών που ζητούσε τη συνεργασία!

 

Πώς να πουν με λέξεις, ο «ΣΦΑ δεν συνεργάζεται με ανθρώπους που έχουν κομμουνιστική ιδεολογία»; Ανάμεσα στα μέλη του ΣΦΑ υπάρχουν φυσικά γυναίκες που είναι ταυτόχρονα μέλη της Ομάδας Γυναικών Άργους!

 

Γιούλη Χρονοπούλου (Δρ. φιλολογίας, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων) Ήρωες σε κρίση | Fractal

 

Άννα Χρυσοβέργη,
η διαμεσολαβούσα

 

 

 

3 σχόλια

 1. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Φιλολόγων Αργολίδας κρίνει σκόπιμο να απαντήσει στα όσα του καταμαρτυρά η συνάδελφος κ. Χρυσοβέργη.

  «Καταρχήν λυπούμαστε που μία τοποθέτηση για λόγους αρχής, η οποία αφορά στη συνεργασία του ΣΦΑ με οποιαδήποτε οργάνωση κομματικού φορέα αντιμετωπίζεται ως συνειδητός και στοχευμένος αποκλεισμός συγκεκριμένου ιδεολογικού χώρου. Είναι σαφές ότι υπάρχει λογικό άλμα μεταξύ της άρνησης παρουσίασης από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Αργολίδας ενός βιβλίου μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο που έθετε η ΟΓΕ δια της κ. Χρυσοβέργη από τη μια και της βαρύτατης μομφής για συνολική αντικομουνιστική στάση από την άλλη. Ως εκ τούτου τα περί ελέγχου από τη μεριά μας των πολιτικών φρονημάτων τόσο των συναδέλφων μελών μας καθώς και των φορέων που ζητούν συνεργασία με τον ΣΦΑ, όσο και η αναφορά σε “αντικομουνιστικές” αντιλήψεις που δήθεν επικρατούν στο ΔΣ, είναι πέρα για πέρα ανακριβή, προσβλητικά και συκοφαντικά. Διατηρούμε στο ακέραιο το δικαίωμα να μην συνεργαζόμαστε με οργανώσεις κομματικών φορέων καθώς ο ΣΦΑ αποτελεί επιστημονικό και όχι συνδικαλιστικό σύλλογο και ως εκ τούτου διαφυλάττει την αυτονομία και την ανεξαρτησία του ως κόρη οφθαλμού.
  Η μακρόχρονη διαδρομή του Συνδέσμου Φιλολόγων Αργολίδας είναι η πλέον ρητή απάντηση στα όσα η συντάκτρια του άρθρου καταμαρτυρά. Οι συνάδελφοι και οι φίλοι του ΣΦΑ, που παρακολουθούν τη δράση του, γνωρίζουν πολύ καλά την απολύτως συνειδητή γραμμή που έχει χαράξει σχετικά με την μη ταύτιση – σύνδεση – αναφορά με/σε κομματικούς χώρους. Παρόλο που τα μέλη του ή/και τα μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου μας είναι ιδεολογικά προσανατολισμένα, ουδέποτε κανείς διανοήθηκε να χρησιμοποιήσει ή έστω να παράσχει νομιμοποίηση προκειμένου ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας να λειτουργήσει ως όχημα για να εκφραστούν συγκεκριμένοι ιδεολογικοί και πολύ περισσότερο κομματικοί χώροι».

  Σας ευχαριστούμε για τη φιλοξενία σας. Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας δεν πρόκειται εκ νέου να ενοχλήσει τους αναγνώστες σας.

  Με εκτίμηση,

  Το ΔΣ του ΣΦΑ

  1

  1
 2. Δεν ήξερα ότι ο ΣΦΑ δίνει «Πιστοποιητικά φρονημάτων»… αυτό είναι άθλιο. Τέτοια συμπεριφορά από αυτούς που υποστηρίζουν πως αγαπούν το λόγο ( φιλόλογος = φίλος του λόγου ) ! Γιατί τέτοιος αντικομουνισμός; Ο Κομμουνισμός είναι η ιδεολογία που εκφράζει ό,τι ωραιότερο και ευγενέστερο γέννησε η ανθρώπινη σκέψη , την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. «Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας»…έχει το βασιλιά που της αρμόζει!

  Για τους νέους « Πιστοποιητικό φρονημάτων » ήταν το μαγικό χαρτάκι στη μετεμφυλιακή Ελλάδα , όπου αναφερόταν ότι, εκτός από ελέφαντας, δεν ήσουν ούτε κομμουνιστής.

  5

  2

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια

error: Περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.