Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου, 2020

Πεζόδρομοι Άργους: Ο Δήμος απέρριψε επιδότηση Open Mall (1.900.000 €) και πληρώνει αναπλασούλα (320.000 €)

 

του Γιώργου Νικολόπουλου

 

 

Έκπληξη προκαλεί στους έμπορους και τους επαγγελματίες του Άργους η στάση του Δήμου σχετικά με την ανάπλαση στους πεζόδρομους του κέντρου.

 

Ο Δήμος Άργους – Μυκηνών αγνόησε το αίτημά τους για τη δημιουργία στην περιοχή των πεζοδρόμων Ανοικτού Εμπορικού Κέντρου (Open Mall) το οποίο θα είχε χρηματοδότηση από το Κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση 1.900.000 ευρώ. Αντ’ αυτού πήρε την απόφαση να κάνει στον ίδιο χώρο μια μικρής κλίμακας ανάπλαση ύψους 320.000 ευρώ με χρήματα από τα ταμεία του τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για άλλες ανάγκες σε δρόμους στις γειτονιές της πόλης και στα χωριά…

 

Δεκάδες πόλεις στην Ελλάδα (μεταξύ αυτών και το Ναύπλιο) έκαναν αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα των Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου (Open Mall). Στο πρόγραμμα, βασικός δικαιούχος του προγράμματος είναι ο Δήμος (ο οποίος χρηματοδοτείται με 1,5 εκατομμύριο ευρώ) και συνδικαιούχος ο Εμπορικός Σύλλογος ή το Επιμελητήριο (που χρηματοδοτείται για το έργο με 400 χιλιάδες ευρώ). Στην περίπτωση του Άργους, επειδή ο Εμπορικός Σύλλογος δεν διαθέτει την κατάλληλη στελέχωση προσωπικού, την οργάνωση θα αναλάμβανε το Επιμελητήριο.

 

Για το Άργος, οι έμποροι και οι επαγγελματίες είχαν ζητήσει το Open Mall να δημιουργηθεί στο τρίγωνο πλ. Δερβενακίων – Γούβα – Βασ. Κωνσταντίνου – Κορίνθου – πλ. Δερβενακίων, δηλαδή στο χώρο που υπάρχουν και οι πεζόδρομοι.

 

Για να συμμετάσχει μια περιοχή στο πρόγραμμα θα πρέπει να υπάρχει αποδοχή συμμετοχής από τουλάχιστον 50 εμπόρους, επαγγελματίες (ιδιοκτήτες καφέ, εστιατορίων κλπ) ή ιδιοκτήτες ισόγειων κενών καταστημάτων. Στο Άργος οι υπογραφές είχαν φτάσει τις 70.

 

 

Οι αιτήσεις του προγράμματος έληξαν τον περασμένο Δεκέμβριο και μέχρι τότε οι έμποροι και οι επαγγελματίες μέσω του Επιμελητηρίου και του Εμπορικού Συλλόγου προσπαθούσαν να πείσουν το Δήμο να κάνει αίτηση για το πρόγραμμα. Όμως ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του ήταν αρνητικοί. Ο βασικός δικαιούχος δεν συμφώνησε να συμμετάσχει και έτσι το πρόγραμμα χάθηκε…

 

 

Στις 28 Αυγούστου 2018, και ενώ είχε ξεκινήσει να εκδηλώνεται το ενδιαφέρον του εμπορικού και επαγγελματικού κόσμου για Open Mall στους πεζόδρομους, το Δημοτικό Συμβούλιο Άργους – Μυκηνών αποφάσισε κατά πλειοψηφία την ανάπλασή τους με χρήματα του Δήμου (320.000 ευρώ).

 

Όπως ακούγεται, σύντομα θα ξεκινήσει η ανάπλαση όμως μέχρι τώρα δεν έχει γίνει καμία διαβούλευση με τον εμπορικό κόσμο για το πώς θα είναι αυτή. Ερήμην τους λήφθηκε η απόφαση του Δημ. Συμβουλίου τον Αύγουστο, κανείς δεν τους ζήτησε να καταθέσουν προτάσεις και το μόνο που ακούγεται είναι: «Ο δήμαρχος (ή ο αντιδήμαρχος) είπε ότι θα μπει στους πεζόδρομους σκέπαστρο».

 

Βέβαια, η ανάπλαση που θέλει η δημοτική αρχή δεν έχει καμία σχέση με τη δημιουργία «Open Mall» που ζητούσαν οι έμποροι και οι επαγγελματίες…

 

 

Και κανείς δεν ξέρει για ποιο ακριβώς λόγο υπήρξε η αρνητική αντίδραση του Δήμου. Το μόνο “αρνητικό” της υπόθεσης είναι ότι η δημιουργία Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου” θα ήταν περισσότερο χρονοβόρα ως προς την υλοποίησή της. Όμως η ωραιοποίηση των πεζοδρόμων δεν ήταν άμεση ανάγκη για την πόλη. Καλύτερα να καθυστερήσει ένα αναπτυξιακό έργο σαν κι αυτό παρά να γίνει γρηγορότερα με πολύ λιγότερα χρήματα… Την ώρα που ο ίδιος ο δήμαρχος διατυμπανίζει ότι οι επιχορηγήσεις του Κράτους προς το Δήμο είναι ελάχιστες σε σχέση με το παρελθόν, προτιμά να ξοδέψει κάποια από τα “λιγοστά” χρήματα που λαμβάνει ο Δήμος, για έργα τα οποία μπορούν να επιδοτηθούν με μεγάλα ποσά.

 

Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τις επιλέξιμες δαπάνες που περιέχει το πρόγραμμα. Εκτός από αναβάθμιση του χώρου περιλαμβάνει προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων «Έξυπνης πόλης», συστημάτων έξυπνης βιώσιμης κινητικότητας, ανάδειξη της ταυτότητας της εμπορικής περιοχής και προβολή και προώθησή της:

 

 

 

 

 

3 σχόλια

 1. Μήπως το γεγονός της αγνόησης εκ μέρους του δήμου του αιτήματος για την δημιουργία Open Mall στους πεζόδρομους φανερώνει την κατά βάθος προσπάθεια του για υποβάθμιση των πεζοδρόμων – αφού δεν είναι έργο την παρούσας δημοτικής αρχής; Δεν ξέρω αν το έχετε παρατηρήσει αλλά μετά την ανάπλαση της πλατείας οι πεζόδρομοι αντιμετωπίζονται από την παρούσα δημοτική αρχή κάπως σαν τους φτωχούς συγγενείς. Λιγότερο στολισμένοι και φωταγωγημένοι κατά την περίοδο των γιορτών, τα καφέ – μπαρ των πεζόδρομων χωρίς καμία εκδήλωση εκ μέρους του δήμου στο καρναβάλι, κακοσυντηρημένοι και κακοφωτισμένοι. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να αναφέρω περισσότερα. Δύο μέτρα και δύο σταθμά. Η ανάπλασή τους δεν είναι παρά ψίχουλα μπροστά στην ανάπλαση της πλατείας και παρηγοριά στον άρρωστο – βλέπε το πως τα μαγαζιά των πεζόδρομων “μαραζώνουν” μέρα με την ημέρα.
  Υ.Γ 1.: Το σκέπαστρο στους πεζόδρομους πραγματικά με ξεπερνά. Το καλοκαίρι οι κάθετοι πεζόδρομοι με προσανατολισμό βορρά – νότο είναι τα μόνα πιο δροσερά σημεία του κέντρου της πόλης μας όταν φυσά βοριάς. Εάν τους βάλουν σκέπαστρο θα γίνουν καμίνι.
  Υ.Γ.2: Λεφτά του δήμου δεν περισσεύουν για την ανάπλαση της Δημοτικής Αγοράς που βρίσκεται σε κακό χάλι;

  11

  0
 2. Είχα καιρό να γράψω κάτι για το δήμαρχο της καρδιάς μας, όμως δε μπορώ να κρατηθώ άλλο.
  Κ βέβαια να τα βάλει από τα ταμεία τα λεφτά, κ βέβαια να είναι άμεσα υλοποιήσιμο το έργο, κ βέβαια στα παλαιότερα των υποδημάτων μας το τι θέλουν οι πολλοί.
  Πρώτον, έχουμε άμεσα εκλογές δημοτικές, άρα πρέπει να τελειώσουν τα έργα εντός της θητείας μας. (Λογικό!!)
  Δεύτερον, δε θα πρέπει να κόψουμε εντός των ημερών μας κορδέλα με τον συνδικαλιστή παπά; (Πιο λογικό!!)
  Τρίτον, τί μας νοιάζει το τι θέλουν οι συμπολίτες μας;! Αρκεί που μας έδειξαν πανελλαδικώς να υπερασπιζόμαστε τη Μακεδονία. Τοπική – πανελλαδική «συμπάθεια», σημειώσατε -2-. (Ακόμα πιο λογικό)
  Τεταρτον, κάπως πρέπει να δικαιολογήσουμε τα 40-50€ πάγιο στους λογαριασμούς νερού της πόλεώς μας.(Λογικότερο του λογικού. Τί δεν καταλαβαίνεις;)
  Πεμπτον, είναι γνωστό ότι οι Έλληνες έχουμε μνήμη χρυσόψαρου. Ποιος θα θυμάται την ημέρα των εκλογών τί έγινε; Πάλι 60% θα λάβει κ θα δακρύζει, ειδικά δε με τόσους διορισμούς η μνήμη γίνεται ακόμα πιο ισχνή. (Ποσο κακός είμαι πια)
  Αλλά κ για οσους θα θυμούνται κ θα έχουν νεύρα, μια βόλτα με το τελεφερίκ κ μια βουτιά στο νέο μας κολυμβητήριο, θα τους βοηθήσουν να χαλαρώσουν.

  32

  2

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια

error: Περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.