Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Η υπουργός Πολιτισμού απαντά για τα έργα στην παλαιά μονή Ταλαντίου στο Αραχναίο

 

Στην Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδριανός με θέμα την πορεία υλοποίησης των έργων στερέωσης, αποκατάστασης, ανάδειξης και επαναλειτουργίας της παλαιάς μονής Ταλαντίου στο Αραχναίο, απάντησε η αρμόδια Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά.

 

Στην απάντηση επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

 

«Ο γνωστός ως Μετόχι ή Παλαιά Μονή Ταλαντίου, δίδυμος ναός των Αγίων Βλασίου (βόρειος ναός) και Μαρίνας (νότιος ναός), βρίσκεται στην περιοχή του χωριού Αραχναίο, παλαιότερα Χέλι, Π.Ε. Αργολίδος. Πρόκειται για υστεροβυζαντινό μνημείο, πιθανώς του 14ου αιώνος. Ο ναός είναι κηρυγμένος ως αρχαιολογικός χώρος με την ΥΑ 15904/24.11.1962 (ΦΕΚ 473/Β/17.12.1962).

 

Το κτήριο έχει σχετικά σύνθετη διάταξη και οικοδομική ιστορία. Αποτελείται από δύο μονόκλιτους σταυρεπίστεγους ναούς, από τους οποίους ο βόρειος έχει στα δυτικά δεχθεί τροποποίηση κατά την οποία προσετέθη τρουλλαίος χώρος, ενοποιημένος με το ναό, και ακόμα δυτικότερα στενός καμαροσκεπής νάρθηκας. Φαίνεται από τα μορφολογικά στοιχεία ότι όλες οι οικοδομικές φάσεις του μνημείου ανήκουν στην υστεροβυζαντινή περίοδο, δηλαδή δεν παρουσιάζουν μεγάλη χρονική απόσταση. Στο εσωτερικό σώζεται σε αρκετή έκταση ο ζωγραφικός διάκοσμος, ο οποίος αποδίδεται στο εργαστήριο του Θεοδοσίου Κακκαβά, και χρονολογείται στο 2ο ήμισυ του 16ου αιώνος.

 

Κατά το έτος 2014 εκπονήθηκε μελέτη στερέωσης και αποκατάστασης της μονής από το επιστημονικό προσωπικό της πρώην 25ης Ε.Β.Α., η οποία και εγκρίθηκε με την υπ. αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΑΒΜΜ/97096/11122/2070/30.06.2014 απόφαση (ΑΔΑ:ΩΔΨ6Γ-7Ω7).

 

Όσον αφορά την μη απορρόφηση του εγκεκριμένου από το έτος 2014 ποσού 300.000 € από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σημειώνονται τα ακόλουθα:

 

Το έργο αποκατάστασης της Παλαιάς Μονής Ταλαντίου, είχε ενταχθεί από την πρώην 25η Ε.Β.Α., μαζί με πολλά άλλα έργα, στο πλαίσιο μεγαλόπνοου προγράμματός της.

 

Μετά τη λειτουργία των νέων Εφορειών Αρχαιοτήτων (Οκτ. 2014) κατέστη δυνατό να ολοκληρωθούν τα ήδη ενταγμένα έργα που χρηματοδοτούνταν από τις πιστώσεις του ΕΣΠΑ. Συνολικά η αρμόδια πλέον ΕΦΑ Αργολίδας κατά τα έτη 2014-2016 ολοκλήρωσε με την μέθοδο της αυτεπιστασίας 4 έργα της πρώην Δ’ ΕΠΚΑ και 7 έργα της πρώην 25ης Ε.Β.Α. με συνολικό προϋπολογισμό 7.000.000,00 € (1. Αναμόρφωση αρχαιολογικού χώρου Αρχαίας Ασίνης, 2. Αποκατάσταση τειχών άνω ακρόπολης Αρχαίας Τίρυνθας, 3. Συσκευασία, μεταφορά εκθεμάτων και δημιουργία επισκέψιμης μουσειακής αποθήκης αρχαιολογικού Μουσείου Άργους, 4. Ψηφιακό δίκτυο αρχαιολογικών χώρων Αργολίδας, 5. Βυζαντινό Μουσείο Άργους, 6. Κάστρο Λάρισα Άργους, 7. Αγία Μονή Άρειας, 8. Ναός Ταξιαρχών Ερμιόνης, 9. Ακροναυπλία, 10. Ψηφιακή προσβασιμότητα κάστρων Κορινθίας – Αρκαδίας – Αργολίδας, 11. Αρχαιολογικές εργασίες και έρευνες στην οδό Αμαλίας στο Ναύπλιο).

 

Άλλα έργα όπως η Παλαιά Μονή Ταλαντίου, που δεν είχε πραγματοποιηθεί η έναρξή τους έως τον Οκτώβριο του 2014 που εφαρμόστηκε ο Οργανισμός του ΥΠ.ΠΟ.Α. ΠΔ 104 (ΦΕΚ Α/28.08.2014), δεν κατέστη δυνατό να υποστηριχθούν τεχνικά, διοικητικά και οργανωτικά από την ΕΦΑ Αργολίδας. Εν τούτοις θα γίνει προσπάθεια ανεύρεσης των απαραίτητων πόρων (Εθνικών ή και Κοινοτικών) για την στερέωση, αποκατάσταση και ανάδειξη της Μονής».

 

 

 

     
NO COMMENTS

POST A COMMENT

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.