Πολιτισμός

«Με το ίδιο βήμα θα γυρίσω»: Δύο τελευταίες παραστάσεις στη Νέα Κίο

 

Την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου και τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου (9 μμ) στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Κίου θα γίνουν οι δύο τελευταίες παρουσιάσεις της παράστασης «Με το ίδιο βήμα θα γυρίσω», από το πολιτιστικό λαογραφικό σωματείο «Χορόσημο» και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Κίου.

 

Πρόκειται για μια χοροδραματική παράσταση εμπνευσμένη και αφιερωμένη στους χορούς και τη λαογραφία της Καππαδοκίας. Μια συνάντηση του χτες και του σήμερα. Μια συνάντηση της λαογραφίας και των παραδοσιακών χορών με τη μαεστρία του χοροδιδάσκαλου Γιώργου Ράλλη με το σύγχρονο χορόδραμα της ιδιαίτερης χορογραφίας Ειρήνης Αλεξίου.

 

Ενώ η πένα από το ένα χέρι του συγγραφέα Λεφτέρη Μπαρδάκου υπογράφει τα κείμενα και από το άλλο με βελόνα και κλωστή δένει στίχους, σχόλια και κείμενα της αγαπημένης ποιήτριας Λίνας Νικολακοπούλου.

 

Στην ορχήστρα μάς ταξιδεύουν μουσικά στο τότε με παραδοσιακές νότες και τραγούδια οι: Μάνος Κουτσαγγελίδης (κανονάκι-φωνή) Γιάννης Παυλόπουλος(βιολί) Θοδωρής Γιαννόπουλος (λαούτο) Γιάννης Γευγελής (κρουστά).

 

Στη διδασκαλία τραγουδιών ο μαέστρος Γιάννης Νόνης. Στην εικαστική και ενδυματολογική επιμέλεια είναι ο Τάκης Κοκκινόπουλος. Όλα αυτά τα ενώνει με το ατμοσφαιρικό του αίσθημα στη σκηνοθεσία ο Γιάννης Σαρηγιάννης.

 

 

Με το ίδιο βήμα θα γυρίσω…

 

Με εκείνο το γνωστό ή το άγνωστο, του παρελθόντος ή του μέλλοντος. Θα διασχίσω δρόμους δύσβατους και θα σταθώ μπροστά στην αποθήκη μου, την μνήμη, την ανάμνηση ενός ταξιδιού τόσο παλιού, τόσο κοντινού μου.

 

Θα έρθω, να ασημώσω μια νύφη του 1939 και θα χορέψω με ορμή το Κόνιαλι, όπως το χόρευαν εκεί, στα άγια μέρη. Και ύστερα να αφεθώ πάνω σε αυτό το άσπρο σου πουκάμισο και να το φορέσω κατάσαρκα, γιατί τόσο πολύ σε θυμίζει Καππαδοκία μου, φως μου αστείρευτο. Μα να, ένας πόλεμος μας καταδιώκει αλλά όχι, δεν θα μας οδηγήσει στη λήθη, αλλά θα έρθουν και πάλι οι αξίες μας στα πλήθη. Θα διαφυλάξουμε όλες τις παλιές ή καινούριες οφειλές αφού όταν βγουν στο φως ωφελούν καθώς και ό, τι έχει μείνει ιερό σε αυτή την κιβωτό του νου, στην αποθήκη μας.

 

 

 

 

 

Share
Από τα
argolika.gr

Πρόσφατα

Ισόπαλος ο Πανναυπλιακός στον πρώτο αγώνα μπαράζ για τη Γ’ Εθνική

Ισόπαλος 0-0 αναδείχθηκε ο πρωταθλητής Αργολίδας Πανναυπλιακός στον αγώνα με τον Αμαρυνθιακό που έγινε στο…

7 ώρες πριν

Στις 12 Μαΐου ο Επιδαύριος Δρόμος που συνδέει τα αρχαία θέατρα της Επιδαύρου

Στις 12 Μαΐου ο Επιδαύριος Δρόμος Ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Αργολίδας, ο Δήμος Επιδαύρου, η…

10 ώρες πριν

Τα πλεονεκτήματα της Λαπαροσκόπησης στην Διάγνωση & Θεραπεία των Κύστεων στις Ωοθήκες

Του Δρ. Σάμερ Νικόλαου Αλ-Αχμάρ, Μαιευτήρα, Γυναικολόγου – Χειρουργού, MD, Msc Ένα μόνιμο πρόβλημα της…

11 ώρες πριν

Νεκρές γάτες και σκυλιά από φόλες κοντά στην παιδική χαρά στο Σκαφιδάκι Άργους

Νεκρές γάτες και σκυλιά από φόλες στο Σκαφιδάκι Άργους Φόλες έριξαν ασυνείδητοι κοντά στην παιδική…

13 ώρες πριν

Πώς θα λειτουργήσει τις αργίες το Κοινωνικό Μαγειρείο Δήμου Άργους-Μυκηνών

Ο Δήμος Άργους-Μυκηνών ενημερώνει τους ωφελούμενους του Κοινωνικού Μαγειρείου του Δήμου ότι κατά τη διάρκεια…

14 ώρες πριν

Συλλυπητήρια του δημάρχου Ερμιονίδας για το θάνατο της Νικολέττας Κορκοβίλη

Συλλυπητήριο μήνυμα του δημάρχου Ερμιονίδας Γιάννη Γεωργόπουλου Με βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε την απώλεια της δημοτικής…

15 ώρες πριν