Ο Γ. Μανιάτης σχολιάζει την καθυστέρηση του Τέλους Αιολικών στις οικογένειες ορεινών χωριών της Αργολίδας

 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, απάντησε την Παρασκευή 25.01.2019 στην ερώτηση που με πρωτοβουλία του Γιάννη Μανιάτη είχαν υποβάλλει οι 19 βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αναφορικά με την καθυστέρηση για 4 ολόκληρα χρόνια της απόδοσης του Τέλους Αιολικών Πάρκων στους 376.000 καταναλωτές των ορεινών χωριών της χώρας, όπου είναι εγκατεστημένα Αιολικά Πάρκα.

 

Αντίστοιχη επίκαιρη ερώτηση του Γ. Μανιάτη είχε συζητηθεί τον προηγούμενο μήνα στη Βουλή, χωρίς ο Υπουργός Γ. Σταθάκης να δεσμευτεί για το πότε θα πιστωθούν τα χρήματα στις 3.800 οικογένειες των 6 ορεινών χωριών της Αργολίδας (Αχλαδόκαμπος, Δίδυμα, Αραχναίο, Θερμησία, Ηλιόκαστρο, Αγ. Νικόλαος).

 

Όπως σχολιάζει ο Γιάννης Μανιάτης:

 

“Στην απάντησή του προς τους βουλευτές της ΔΗΣΥ, με προκλητικό τρόπο, ο Γ. Σταθάκης, με προκλητικό τρόπο, ουσιαστικά αρνείται για το επόμενο χρονικό διάστημα να κάνει την κατανομή των χρημάτων των ετών 2015-18. Το εξοργιστικότερο όλων είναι ότι αρνείται φέτος να πράξει αυτό που ο ίδιος με δική του υπογραφή έπραξε το 2017, για τα χρήματα των ετών 2010-14. Η ψευτοδικαιολογία του είναι ότι δήθεν για 20 χωριά, από το σύνολο των 292 της χώρας, υπήρξαν ενστάσεις για τα διοικητικά τους όρια. Ο ίδιος όμως ομολογεί στη Βουλή, ότι για τα υπόλοιπα 272 χωριά της χώρας, μεταξύ των οποίων και τα 6 ορεινά χωριά της Αργολίδας, δεν υπήρξε κανένας απολύτως λόγος ενστάσεων ή άλλος, που να δικαιολογεί φέτος να μην πράξει αυτό που έπραξε το 2017. Αντί λοιπόν να κατανείμει τα περίπου 20.000.000€ για όλη τη χώρα (από τα οποία 1.500.000€ στις 3.800 οικογένειες της Αργολίδας) και για τις 20 μόλις περιπτώσεις να καθυστερήσει την κατανομή μέχρι την εκδίκαση των ενστάσεων, απαντά ότι πρώτα θα εκδικαστούν οι 20 ενστάσεις για τα διοικητικά όρια και μετά θα κατανείμει τα χρήματα και στα υπόλοιπα 272 χωριά”.

 

Υπενθυμίζεται ότι το 2017 είχαν εισπραχθεί για τα έτη 2010-14, τα ακόλουθα ποσά ανά χωριό: Αχλαδόκαμπος 510.000 €, Δίδυμα 240.000 €, Αραχναίο 225.000 €, Θερμησία 180.000 €, Ηλιόκαστρο 80.000 € και Αγ. Νικόλαος 30.000 €.

 

O βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. αναφέρει:

 

«Πρόκειται για μία απαράδεκτη, εξωφρενική κίνηση. Ο ίδιος ο Γ. Σταθάκης στην απάντησή του της 25ης Ιανουαρίου 2019, αναιρεί τον Γ. Σταθάκη του Ιουνίου 2017, που με δική του απόφαση έκανε την κατανομή των 17,6 εκατ. € στα 272 χωριά, μεταξύ των οποίων επαναλαμβάνω, και τα χωριά της Αργολίδας. Ο ίδιος επίσης, έκανε ειδική ρύθμιση με νόμο για τα υπόλοιπα 20 χωριά (μεταξύ των οποίων κανένα της Αργολίδας) στις 24 Δεκεμβρίου 2018. Τώρα, αρνείται τον εαυτό του. Αρνείται να κατανείμει τα χρήματα των ετών 2015-18. Προφανώς, και αυτά τα χρήματα, αν δεν τα έχουν χρησιμοποιήσει για άλλους λόγους, θα τα χρησιμοποιήσουν προεκλογικά. Μύλος!!! Μύλος ανικανότητας και αδιαφορίας για τους κατοίκους των ορεινών χωριών της χώρας.

 

Δεν θα τους αφήσω σε ησυχία. Άμεσα ξαναφέρνω το θέμα στη Βουλή και θα το επαναφέρω κάθε μήνα, μέχρι η ανίκανη αυτή κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει ότι τα χρήματα από τα Αιολικά Πάρκα, που καταψήφισε τη ρύθμισή τους όταν το φέραμε στη Βουλή, δεν είναι δικά τους. Αποτελούν ουσιαστικά μία ακόμη σύνταξη για πολλές οικογένειες και δεν θα τους επιτρέψουμε να τα κατανείμουν ως κομματική ελεημοσύνη ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν τις εκλογές, προκειμένου να εξαγοράσουν συνειδήσεις και ψήφους, όπως πράττουν κατά συρροήν. Τα ορεινά χωριά της Αργολίδας και όλης της Ελλάδας απαιτούν αξιοπρέπεια και τα δικαιώματά τους, αυτά που προκύπτουν από νόμους του ΠΑΣΟΚ που καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχουν καμία ανάγκη από κομματικές ελεημοσύνες».

 

 

 

1 σχόλιο

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια