Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Jules και Martin: ημερολόγιο νεανικού ταξιδιού

 

Αδιαμφισβήτητη η μαγεία του ταξιδιού και η έλξη που ασκεί σε όλες πλέον τις ηλικίες. Ο δυναμισμός της νεανικής ηλικίας όμως επιτρέπει το ταξίδι-έκπληξη, εκείνο που γίνεται με πρόγραμμα αλλά και πολλά περιθώρια ελευθερίας, αλλαγές, απροσδόκητες συναντήσεις, μερικές φορές προβλήματα και άσχημες στιγμές. Όμως όλα συντείνουν στην υλοποίηση του ίδιου σκοπού: την εμπειρία του ταξιδιού. Η προβολή της ταινίας «Ημερολογίου μοτοσικλέτας» (2004) με το ταξίδι του Ερνέστο Γκεβάρα (Τσε) και του φίλου του Αλμπέρτο Γκρανάδο πάνω σε μια παλιά Norton για να γνωρίσουν την Λατινική Αμερική, μας είχε συναρπάσει! Μας έκανε να ονειρευτούμε, να βάζουμε τον εαυτό μας πάνω στην Νorton και να διασχίζουμε τις Ηπείρους, τις χώρες, να γνωρίζουμε λαούς, να βιώνουμε τον πολιτισμό τους και να ζούμε την καθημερινότητά τους. Αναβίωσε μέσα μας τις καλές στιγμές της νεανικής ραστώνης σε όμορφες νησιωτικές παραλίες με ένα σακίδιο, έναν υπνόσακο και λίγα χρήματα μόλις για ένα ποτό και λίγο φαγητό. Όλα ήταν στην επαφή με τον ήλιο, τη θάλασσα, το δρόμο και την επαφή με τους ανθρώπους. Γι’ αυτό κάθε φορά που νέα παιδιά έχουν το «θράσος»να φορτωθούν τον ταξιδιωτικό σάκο και να φύγουν για ταξίδια μακρινά, είναι σα να ακολουθούμε στο ταξίδι με το δικό μας σάκο. Συναρπαστικός χρόνος, αφάνταστες εμπειρίες, συμπληρώνοντας τις σελίδες ενός νεανικού ταξιδιωτικού ημερολογίου.

 

 

Ο Julesκαι ο Martin είναι δυο νέα παιδιά που μόλις τελείωσαν την δευτεροβάθμια εκπαίδευσή τους, δυο φίλοι που συνδέθηκαν στο σχολείο, στην ομάδα του χάντμπολ, στην τοπική κοινωνία που ζούσαν και ξεκίνησαν για ένα μεγάλο ταξίδι ενός και πλέον χρόνου στον κόσμο. Οι δυο νέοι δεν είχαν βέβαια κάποια Norton όπως ο Τσε, αλλά τα ποδήλατά τους και τα πόδια τους ή, όπου χρειαζόταν, τις δημόσιες συγκοινωνίες. Ξεκίνησαν από την φίλη πόλη της Abbeville, την αδελφοποιημένη με το Άργος, αρχικά για να γνωρίσουν την Ευρώπη και στη συνέχεια την Ασία, την….. «Unpaysundéfi» (μια χώρα μια πρόκληση) ήταν το σύνθημα του ταξιδιού που θέλησαν να το μοιραστούν με τους νέους των ευρύτερων περιοχών που ζούσαν. Έτσι, η προετοιμασία δεν είχε μόνο χαρτιά (διαβατήρια…), εμβόλια και απολύτως απαραίτητο ρουχισμό, αλλά κυρίως μια προετοιμασία που έκανε κοινωνούς της ιδέας φίλους, γνωστούς και άγνωστους, μέσω συναντήσεων και αναρτήσεων στο ιστολόγιό τους.

 

O Jules Sauvage στην τιμονιέρα σκάφους στο Βιετνάμ

 

Οι δυο νέοι ξεκίνησαν από την γαλλική πόλη Lille στις 7 Αυγούστου 2018, έχουν ήδη περάσει από 27 χώρες και κάθε φορά κερδίζουν απέναντι σε μια πρόκληση που θέτουν οι συνθήκες και οι συνήθειες ή οι ανάγκες της χώρας που βρίσκονται. Να διασχίσουν με ποδήλατο την Ολλανδία, να διασχίσουν την Δανία δουλεύοντας για να επιβιώσουν, να περάσουν την Βουλγαρία με τα πόδια, να οργανώσουν μια συνάντηση χάντμπολ στο Βιετνάμ, να παρουσιάσουν τη γαλλική κουζίνα στο Μεξικό και να δωρίσουν τα μακριά τους μαλλιά σ’ έναν κουρέα του Ισημερινού ώστε να φτιάξει μια περούκα για άτομο που την έχει ανάγκη. Στο δρόμο για τη Βραζιλία νέες πόλεις, νέες εμπειρίες ανθρώπων και πολιτισμών τους περιμένουν. Βέβαια, στις ωραίες αναζητήσεις του ταξιδιού υπάρχουν καλά αλλά και άσχημα απρόοπτα. Έτσι στο Λάος, μακρυχέρηδες έκλεψαν τα πράγματά τους και ιδιαίτερα τα ταξιδιωτικά έγγραφα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί προσωρινό πρόβλημα που λύθηκε ευτυχώς σύντομα ώστε να συνεχιστεί το ταξίδι και να προστεθεί μια ακόμη (κακή) εμπειρία που θα την παρουσιάσουν στην επιστροφή. Γιατί η επιστροφή θα έχει αυτό το χαρακτηριστικό: να μοιραστούν με φίλους και συμπολίτες ένα ημερολόγιο ταξιδιού γεμάτο εικόνες και νεανικότητα καθώς το ταξίδι σε όποια ηλικία κι αν γίνεται σε ανανεώνει.

 

Γιώργος Κόνδης

 

 

 

 

     
NO COMMENTS

POST A COMMENT

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.