Η λύση στα πορτοκάλια (γράφει ο Τάσος Λέρμας)

 

Φίλοι αγρότες πορτοκαλοπαραγωγοί, η κατάσταση με τις τιμές στα πορτοκάλια είναι απελπιστική. Υπάρχουν αγρότες που πωλούν τα πορτοκάλια με 0,12 Ευρώ το κιλό μείον 0,04 κοπτικά τελική τιμή 0,08 Ευρώ.

 

Με 100 τόνους πορτοκάλια ο παραγωγός παίρνει 8.000 Ευρώ δηλαδή τίποτα αν αφαιρεθούν τα έξοδα παραγωγής.

 

Η λύση μετά τους παγετούς της 16/1/2019 που έχει γίνει η καινούρια αναγγελία, είναι να εγκρίνει ο ΕΛΓΑ Τριπόλεως την υποβολή δηλώσεων παγετού και στην συνέχεια να χορηγηθεί αποζημίωση 0,05 Ευρώ στην ποσότητα χυμού που θα παραδοθεί στις βιομηχανίες χυμού είτε ως επιστρεφόμενα είτε ως κοπή από φύλλο.

 

Έτσι η τιμή θα σταθεροποιηθεί στα 0,15 Ευρώ κατώτατη τιμή και θα αυξηθούν οι ποσότητες που κόβονται για χυμό, με αποτέλεσμα να απορροφηθούν οι πλεονάζουσες ποσότητες και να υπάρχει προοπτική ανόδου των τιμών.

 

Μάλιστα οι παραγωγοί που κόβουν απο φύλλο τα πορτοκάλια στο χυμοποιείο ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ της ΕΑΣΑ με 0,10 ευρώ συν 0,05 ευρώ αποζημίωση ΕΛΓΑ συν 0,01 ευρώ δίνει τελική τιμή 0,16 ευρώ που είναι αντίστοιχη με τιμή 0,18 ευρώ με 20% επιστρεφόμενα.

 

Τάσος Λέρμας

 

 

 

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια