spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

O Αργείος φιλόσοφος Αρποκρατίων και η φιλοσοφική κίνηση στο αρχαίο Άργος (του Γεωργίου Στείρη)

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

 

 

Μελέτη* του Γεωργίου Στείρη,
Αναπληρωτή Καθηγητή Φιλοσοφίας
στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας
του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

 

* Δημοσιεύτηκε σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό ως εξής:  G. Steiris, “Harpocration, the Argive Philosopher, and the Overall Philosophical Movement in Classical and Roman Argos”,  Journal of Classical Studies MS 14 (2012), 109-127.

 

 

 

O Αργείος φιλόσοφος Αρποκρατίων

και η γενικότερη φιλοσοφική κίνηση στο κλασσικό και ρωμαϊκό Άργος 

 

 

 

Η πόλη του Άργους υπερηφανεύεται για την πλουσιότατη ιστορία της και την αδιάλειπτη πολιτιστική προσφορά της στο πέρασμα των αιώνων, από την απώτατη προϊστορία έως τη σύγχρονη εποχή. Παρότι όμως έχουν χυθεί τόνοι μελάνης από αξιολογότατους ερευνητές εδώ και αιώνες, το παρελθόν του Άργους δεν έχει ακόμα φωτιστεί επαρκώς. Εξακολουθούν να υπάρχουν περιοχές και θεματικές οι οποίες δεν έχουν μελετηθεί συστηματικά, περιμένοντας υπομονετικά τα φώτα της έρευνας. Μια τέτοια επιχειρείται να αναδειχθεί στην παρούσα μελέτη, με την προσδοκία της συμβολής στην προβολή μιας υποτιμημένης, αλλά εξόχως ενδιαφέρουσας πτυχής της πνευματικής ιστορίας αυτής της πόλης.

 

 

Ο Αργείος Αρποκρατίων υπήρξε φιλόσοφος και υπομνηματιστής του 2ου μ.Χ. αιώνα. Όσον αφορά στην καταγωγή του δεν αμφισβητείται από καμιά πηγή. Υπάρχει πάντοτε όμως το δυνητικό ενδεχόμενο να υποστηριχθεί πως ίσως κατήγετο από κάποιο άλλο Άργος, το Αμφιλόχειο, το Ορεστικό ή αυτό στην Κύπρο. Η απουσία όμως οποιουδήποτε επιπρόσθετου γεωγραφικού προσδιορισμού στο όνομά του στις αρχαίες πηγές είναι ικανή να αποδείξει το άτοπο τέτοιων ισχυρισμών, αφού η απλή αναφορά στο Άργος δεν μπορεί παρά να υποδεικνύει τη γνωστότερη από τις συνονόματες πόλεις, το Αργολικό Άργος. Όπως θα φανεί και στη συνέχεια του κειμένου, η στενή σχέση του Αρποκρατίωνα με την οικογένεια των Αττικών, μπορεί κάλλιστα να υποστηριχθεί από την αργειακή του καταγωγή.

 

 

 

Διαβάστε – αποθηκεύστε ολόκληρη τη μελέτη

σε αρχείο pdf

ή σε αρχείο word

 

 

 

 

spot_img