Ένα παραμύθι με γλώσσα… νοημα-τική! – Η παρουσίαση του βιβλίου της Σίσσυ Κόσσυβα

 

Το τέλος του 2018 μάλλον θα αποδειχθεί πλούσιο σε παρουσιάσεις νέων εκδόσεων και μάλιστα με επίκεντρο την Αργολίδα, καθώς τα περισσότερα από αυτά είτε αποτελούν τοπικές εκδόσεις, είτε έχουν ως θέμα τους την Αργολίδα και την ιστορία της. Στον ήδη πλούσιο κατάλογο εκδόσεων συμμετέχουν ενεργά και οι εκδόσεις της Μητρόπολης Αργολίδας «Επιστροφή», που τον τελευταίο καιρό ρίχνει το βάρος των εκδόσεών της στους νέους και τα παιδιά.

 

Έτσι, πριν λίγες μέρες παρουσιάστηκε μια ενδιαφέρουσα έκδοση, ένα παιδικό παραμύθι της Σίσσυ Κόσσυβα σε εικονογράφηση Αλίκης Αρναούτη, που απευθύνεται σε παιδιά αλλά διαβάζεται ευχάριστα και από «μεγάλα παιδιά».

 

 

Η ιστορία του οδηγεί με τρόπο απλό την ηρωίδα του Καρδιανή και την παρέα της να μυηθούν σε μια διαδικασία μοιράσματος μιας κοινής καθημερινότητας διανθισμένης από την χαρά και το παιχνίδι της παιδικής παρέας. Σταδιακά μέσα από αυτή την καθημερινότητα τα παιδιά ανακαλύπτουν βιωματικά βασικές αρχές συμβίωσης που ανάγονται σε ένα γενικότερο σύνολο, δηλαδή στην κοινωνία του ανθρώπου. Η βιωματική τους προσέγγιση γίνεται άλλοτε μέσα από συζήτηση και άλλοτε μέσα από παιχνίδι που φέρνει πιο κοντά τα παιδιά στη φύση. Φυσικά, μέσα από την ιστορία αναδεικνύεται ολόκληρη η κοινωνική διδασκαλία της Εκκλησίας και οι σημερινές προεκτάσεις της.

 

«Είμαστε κρίκοι στην ίδια αλυσίδα», σημειώνεται σε κάποιο διάλογο μεταξύ της Καρδιανής και της νονάς της. «Τα υλικά αγαθά δεν είναι ικανά να μας απαλλάξουν από τη μοναξιά και την πλήξη που συχνά νιώθουμε σε κάθε ηλικία. Αντίθετα, οι άνθρωποι είναι που γεμίζουν την καρδιά, το χρόνο, τη ζωή σου». Και ο διάλογος συνεχίζει να υπενθυμίζει τους τρόπους με τους οποίους επιτυγχάνεται η αρμονία στις ανθρώπινες σχέσεις: «… καθένας από την παρέα σκέφτεται πρώτα το φίλο του και μετά τον εαυτό του. Για παράδειγμα, αν έχουν μείνει δυο κομμάτια πίτσα, εγώ θα φάω το μικρότερο και θα αφήσω τα μεγαλύτερο κομμάτι για τη φίλη μου. Έστω κι ένα φρούτο να έχω, θα το μοιράσουμε ίσα, να φάμε όλοι, όχι μόνο ένας.»

 

Ο Μητροπολίτης Αργολίδας κ. Νεκτάριος σημείωσε στην έναρξη της παρουσίασης τη σημασία που έχουν τα παραμύθια για τα παιδιά και εξήγησε την ανάγκη της ποιοτικής συγγραφής και ανάγνωσης στην οποία ανταποκρίνονται οι εκδόσεις «Επιστροφή» ιδιαίτερα για τους νέους.

 

Το παραμύθι της κ. Σ. Κόσσυβα παρουσίασε κυρίως ο π. Αντώνιος Καλλιγέρης, υπεύθυνος ποιμαντικής γονέων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο οποίος επεσήμανε ακριβώς την εσωτερική πορεία των λέξεων και των νοημάτων στο κείμενο της Σ. Κόσσυβα, ώστε να αποτελέσουν ένα συνεκτικό κείμενο για την αγάπη και τον Άνθρωπο, κατανοητό στις μικρές ηλικίες και γενεσιουργό δημιουργικής σκέψης για τις μεγαλύτερες.

 

Αίσθηση προκάλεσε η ιδιαίτερη στιγμή της παρουσίασης στη νοηματική γλώσσα μέρους του παραμυθιού από το μικρό Βαγγέλη. Το παιδί έμαθε τη νοηματική ώστε να μπορεί να συνεννοείται με τους γονείς του και η παρουσίασή του ήταν συγκινητική και ιδιαίτερη. Εξάλλου, ένα μέρος του παραμυθιού αφιερώνεται στις κατηγορίες των συνανθρώπων μας που λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο στην καθημερινότητά τους είτε λόγω προβλημάτων κινητικότητας, είτε ακοής, είτε όρασης, ή οποιασδήποτε άλλης αιτίας. Το κείμενο στρέφεται σε έναν χαρακτηριστικό τομέα του θεάματος, το θέατρο, για να μεταφέρει στα παιδιά την συναίσθηση της διαφορετικότητας.

 

«Ένα θέατρο για όλους! Όπως είναι η τέχνη, για όλους!
Τα φώτα έσβησαν. Η παράσταση ξεκίνησε, με δυο ζευγάρια ηθοποιών να χορεύουν ταγκό. Το κοινό εντυπωσιάστηκε, ξέσπασε σε χειροκροτήματα… Ήταν εντυπωσιακό, πως ήταν τόσο συγχρονισμένοι στα βήματα του χορού χωρίς να ακούν τη μελωδία. Πως είναι άραγε να ζεις σ’ έναν κόσμο σιωπής; (…) Οι ηθοποιοί ερμήνευαν το έργο στη νοηματική γλώσσα. Το πηγαίο συναίσθημα και το ταλέντο έβρισκε έκφραση μέσα από τη γλώσσα του σώματος, τους μορφασμούς του προσώπου και τις κινήσεις των δακτύλων».

 

Όπως πάντα στις εκδηλώσεις της Μητρόπολης Αργολίδας, κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων οργανώνονται σε άλλους χώρους δραστηριότητες για παιδιά. Έτσι έγινε και στην παρουσίαση του παραμυθιού της Σ. Κόσσυβα, ενώ το τέλος της εκδήλωσης ήταν ακόμη πιο γλυκό… με το κέρασμα ενός μελομακάρονου για το κοινό.

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια