Δημήτριος Κ. Οικονομόπουλος: Μια νέα ιστορική προσέγγιση της ξενοκρατίας στο Ναύπλιο

 

Την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018 παρουσιάστηκε στο Βουλευτικό μια νέα ιστορική μελέτη για το Ναύπλιο και σε μια από τις πιο πλούσιες περιόδους της ιστορικής του πορείας.

 

Η παρουσίαση ήταν από τις ενδιαφέρουσες που έγιναν τον τελευταίο καιρό για διάφορους λόγους αρχίζοντας από τον ίδιο τον συγγραφέα. Ο κ. Δημήτριος Κ. Οικονομόπουλος είναι παιδί του Ναυπλίου μιας και γεννήθηκε στην πόλη, μεγάλωσε σ’αυτήν και, όπως σημειώνει ο ίδιος, τον σημάδεψε ανεξίτηλα ώστε να αναζητά την ευκαιρία της ανταπόδοσης στη γενέθλια πόλη του. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Νομικά και σταδιοδρόμησε ως τελωνειακός υπάλληλος. Επομένως, δεν είχε άμεση σχέση με την ιστορική έρευνα κάτι που κάνει τη μελέτη του ακόμη πιο ενδιαφέρουσα. Ανοίγοντας μια παρένθεση, θα πρέπει να σημειώσουμε πως δεν είναι λίγες οι ιστορικές μελέτες που έχουν ήδη δημοσιευτεί από μη ιστορικούς μελετητές τα τελευταία χρόνια αλλά αποτελούν, με την ερευνητική ποιότητα που τις χαρακτηρίζει, σημαντική συμβολή στην τοπική και την εθνική ιστοριογραφία.

 

Ενδιαφέρουσα είναι επίσης η μελέτη του κ. Οικονομόπουλου ως προς το εύρος και την οπτική του θέματος που διαπραγματεύεται. Ο ερευνητής επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στην περίοδο κυρίως της Ενετικής και Οθωμανικής κατάκτησης του Ναυπλίου σε μια περίοδο που ξεκινά το 1212 και τελειώνει με την ελληνική επανάσταση το 1821. Την περίοδο αυτή την μελετά υπό την οπτική της «Ξενοκρατίας», όρος που χρησιμοποιήθηκε κυρίως για την πρώτη περίοδο του ελληνικού κράτους με την παρουσία των Βαυαρών. Όμως ο συγγραφές θεωρεί πως ολόκληρη αυτή η περίοδος είναι μια περίοδος ξενοκρατίας στο βαθμό που οι κατακτήσεις επιβάλλουν μια εξουσία ξένη προς τις οργανωτικές πολιτικές και κοινωνικές συνήθειες των τοπικών πληθυσμών. Ο κ. Οικονομόπουλος βασίζει τη μελέτη του σε μια πλούσια αρχειακή και βιβλιογραφική έρευνα, αντλώντας στοιχεία για την στρατιωτική, οικονομική και πολιτική οργάνωση της πόλης κάτω από την φραγκική, ενετική και οθωμανική κατάκτηση, ενώ προσδιορίζει το αναλυτικό πλαίσιο με βάση τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα και ιδιαίτερα τους δυο ενετο-τουρκικούς πολέμους.

 

Στα ιδιαίτερα στοιχεία της μελέτης αναφέρθηκε ο αρχαιολόγος κ. Χρήστος Πιτερός, παρουσιάζοντας διεξοδικά τα κεφάλαια και τα νέα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα αυτή. Γνώστης πολύ καλός της πόλης και των ιστορικών της διαδρομών, ο κ. Πιτερός έδωσε έμφαση στις σχέσεις που διαμόρφωσαν οι ενετο-τουρκικές συγκρούσεις και τις δομές που οργάνωσαν οι κατακτητές της περιοχής.

 

Με γλαφυρό τρόπο αναφέρθηκε στη μελέτη του κ. Οικονομόπουλου ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης που αποτέλεσε εξάλλου ένα πρόσθετο ενδιαφέρον σημείο της παρουσίασης καθώς το κοινό που είχε γεμίσει την αίθουσα περίμενε να ακούσει με ενδιαφέρον έναν πολιτικό να παρουσιάζει μια ιστορική έρευνα. Φυσικά, το κοινό αποζημιώθηκε με το παραπάνω καθώς, είναι γνωστό, ο κ. Τατούλης έχει έναν ρέοντα λόγο και μπορεί να συνθέτει πράγματα που φαίνονται ανομοιογενή αλλά που τα γνωρίζει καλά. Αναφέρθηκε γενικά στο έργο του κ. Οικονομόπουλου και επικέντρωσε στη σημασία που έχουν οι έρευνες αυτές για την τοπική ιστορία. Αυτός εξάλλου είναι και ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, ο Δήμος Ναυπλίου και ο Σύλλογος Παλαμήδης συνχρηματοδότησαν την έκδοση της έρευνας του κ. Οικονομόπουλου.

 

Στην παρουσίαση του βιβλίου εκτός από τον Πρόεδρο του «Παλαμήδη» κ. Θεοδόση Σπαντιδέα, χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Ναυπλίου κ. Δημήτρης Κωστούρος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Τάσσος Χειβιδόπουλος και οι Βουλευτές κ.κ. Γιάννης Μανιάτης και Γιάννης Ανδριανός.

 

 

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια